SF afkræver forsvarsministeren forklaring efter kritik af coronahåndtering

0
SF's forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen undrer sig over Forsvarets corona-restriktioner på Hærens Sergentskole i Varde. Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

OPDATERET: SF’s Anne Valentina Berthelsen kritiserer forholdene for de cirka 120 sergentelever på Hærens Sergentskole, der fortsætter uddannelsen, mens Danmark oplever det hidtil højeste smittetryk under covid-19-krisen. Hun har derfor stillet forsvarsminister Trine Bramsen en række spørgsmål til sagen.

Tirsdag kunne OLFI fortælle, hvordan flere end 120 elever på Hærens Sergentskole i Varde stadig har deres daglige gang på stedet. Her sover de på 12-mandsstuer og spiser sammen i cafeteriet tilsyneladende upåvirket af den covid-19-pandemi, der har lukket størstedelen af det omkringliggende samfund.

Læs også: Elever på Hærens Sergentskole kalder coronahåndtering »totalt ansvarsløs«

Det har givet anledning til løftede øjenbryn på Christiansborg. SF’s forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen udtrykker overfor OLFI forundring over, at uddannelserne er blevet gennemført relativt upåvirket så længe, og hun tilslutter sig sergentelevernes egen kritik af indkvarteringen og bespisningsforholdene på skolen:

»Det er uansvarligt ikke at ændre på forholdene på Forsvarets uddannelser i lyset af den nuværende smittesituation, også selvom dele af dem er kritisk væsentlige for Danmarks sikkerhed og derfor bør køre videre. Jeg har derfor spurgt ministeren, om der ikke kan ændres lidt på arbejdsgangene, såsom indkvartering på 12-mandsstuer og fælles spisning i cafeteriet, og i stedet indføres restriktioner, som gør smittespredning mindre sandsynlig.«

Frygter, at forsvaret bliver lagt ned

Den aktuelle situation burde langt tidligere have ført til konkrete og effektive tiltag, der sikrer det forsvarspersonel, som stadig arbejder eller er under uddannelse, mener SF-ordføreren.

»Netop fordi dele af Forsvarets uddannelser og aktiviteter er kritisk væsentlige for Danmarks sikkerhed, bør vi passe ekstra godt på dem og gøre alt, hvad vi kan for, at smitten ikke spreder sig og forhindrer dem i at udføre deres opgaver. Der har tidligere på året været flere eksempler på coronasmitte i Forsvaret, og med den nye britiske variant, som er langt mere smitsom, er jeg alvorligt bekymret for, at store dele af Forsvaret lidt for let kan blive lagt ned af få smittetilfælde, hvis ikke der indføres større sikkerhed,« udtaler Anne Valentina Berthelsen, der også kommenterer den aktuelle praksis, hvor kun smittede elever sendes hjem, mens værelseskammerater end ikke testes.

Artiklen fortsætter under tweetet …

»Jeg er ikke en sundhedsmyndighed, så jeg vil afholde mig fra at vurdere hvem, der skal sendes hjem, når et smittetilfælde er konstateret. Men for mig lyder det bekymrende, at det kun er den enkelte coronasmittede elev, som hjemsendes, men ikke de elever, som vedkommende eksempelvis har sovet på stue med. Mit gæt ville være, at eftersom husstanden ifølge sundhedsmyndighederne er betegnet som nære kontakter, som skal isoleres og testes, når der opdages coronasmitte derhjemme, bør sovekammeraterne på en coronasmittet elevs stue også isoleres og testes. Men jeg vil gerne høre sundhedsmyndighedernes vurdering.«

Forsvaret revurderer praksis

Anne Valentina Berthelsen er ikke alene med sin kritik. Også Enhedslistens Pernille Skipper har svært ved at finde ræson i, at hverdagen på kasernen i Varde kører videre:

 

Forsvaret fastholder imidlertid, at der er »behov for at opretholde det operative virke og uddanne kritisk personel«, hvorfor Hærens Sergentskole og visse andre uddannelsesinstitutioner forbliver åbne. Fra Forsvaret lyder det dog samtidig, at man på baggrund af de nye, skrappere restriktioner med skærpet forsamlingsforbud og øgede afstandskrav vil se nærmere på, om praksis på visse områder skal strammes op.

Artiklen fortsætter under tweetet …

»Forvaret har også midt i en pandemi behov for at opretholde det operative virke og uddanne kritisk personel. Men dette skal ske sundhedsmæssigt forsvarligt. Derfor vil Forsvaret nu gennemgå og revurdere den nuværende praksis med fremmøde og indkvartering på eksempelvis Forsvarets skoler,« fremgår det således af en opdatering på Forsvarets hjemmeside.

Den melding kommer angiveligt på foranledning fra forsvarsministeren, der på Twitter også svarer Anne Valentina Berthelsen:

»Som det fremgår af artiklen (på olfi.dk, red.), overholdes sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Men jeg har selvfølgelig i går bedt Forsvaret om at vurdere, om der kan gøres yderligere. At uddannelsen opretholdes er vurderet kritisk væsentligt for Danmarks sikkerhed,« skriver Trine Bramsen.

Hun gentager budskabet overfor OLFI, men tilføjer:

»Jeg håber i øvrigt, at alle ansatte i Forsvaret ved, at de altid er velkommen til at gå til deres ledere, såfremt de har indvendinger mod deres arbejdsforhold. Også i en coronatid. Alternativt er der vores medarbejderlinje, som kan bruges anonymt. Jeg tror, det er den mest frugtbare måde at løse lokale udfordringer på.«

OLFI har stillet Forsvarskommandoen en række spørgsmål til, hvorfor det først er i forbindelse med de seneste restriktioner, at man ser nærmere på covid-19-tiltagene på Forsvarets uddannelsesinstitutioner. Desuden har vi spurgt ind til, hvem der kommer til at forestå vurderingen af, hvilke tiltag, der eventuelt skal nu implementeres.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer