spot_img

Skud kommer! … Snart for allersidste gang fra Carl Gustav

Med udgangen af 2021 udfases dysekanon M/85 med ganske få undtagelser fra den danske hær. Den hedder også “Carl Gustav” og har i to forskellige udgaver været en del af Forsvaret siden 1979. Men nu skal Hæren finde en erstatning. Arbejdet er i gang, og chefen for Hæren er fortrøstningsfuld.

Den har været en del af Forsvaret i mere end en generation, men med udgangen af 2021 går dysekanon M/85 ”Carl Gustav” på pension. Det bekræfter Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i et skriftligt svar over for OLFI. Kun ganske få enheder vil også efter 2021 have dysekanonen.

»Ja, det er korrekt at dysekanonen udfases dog med den undtagelse, at højt prioriterede...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Flemming
Læser
Flemming
28. februar 2022 16:42

Hvorfor udfases den egentlig?

Henrik B. Andersen
Læser
Henrik B. Andersen
16. december 2020 23:41

Har svært ved at se alternativet til et så alsidigt og fleksibelt system som Carl Gustav. Og nyeste version M4 er endnu bedre og vejer kun 7 kilo (uden ammunition). så hvad ligger der af systemer mellem den indfasningsklare LAW M/72 og et forvente køb af et ATGM våben som Javelin, Spike og MMP. Nogen bud på en afløser?

Johan Aagaard
Læser
Johan Aagaard
16. december 2020 15:47

DYKN er tung ja, men den har tjent os godt og været et fantastisk og yderst fleksibelt våbensystem. Selvom vi heldigvis aldrig har haft behov for at indsætte dem imod PN enheder under angreb, så fandt de god anvendelse i Afghanistan. Især da vi fik Dual Purpose ammunition som kunne slå igennem toppen compund mure og lave brisant effekt på bagsiden.
Det nye system skal nok også blive godt, men ja til perspektiv har den amerikanske hær netop valgt at opgradere til den nyeste version af netop Carl Gustav, som bl.a. er blevet endnu lettere.
Jeg siger ikke at vi nødvendigvis skal gøre det samme som vores allierede, hvis vores brugerkrav har ændret sig, men det er måske værd at få lov at se deres analyse til inspiration?
https://www.military.com/daily-news/2020/10/15/army-paying-87-million-upgraded-carl-gustaf.html

Peter Nielsen
Læser
Peter Nielsen
16. december 2020 13:08

Og i Hjemmeværnet siden midt i 1960erne;84 mm DYKN M/65.

Til gengæld ser det ud til at PNÆV M/72 er på vej tilbage i ny udgave.