spot_img

Skud kommer! … Snart for allersidste gang fra Carl Gustav

Med udgangen af 2021 udfases dysekanon M/85 med ganske få undtagelser fra den danske hær. Den hedder også “Carl Gustav” og har i to forskellige udgaver været en del af Forsvaret siden 1979. Men nu skal Hæren finde en erstatning. Arbejdet er i gang, og chefen for Hæren er fortrøstningsfuld.

Den har været en del af Forsvaret i mere end en generation, men med udgangen af 2021 går dysekanon M/85 ”Carl Gustav” på pension. Det bekræfter Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i et skriftligt svar over for OLFI. Kun ganske få enheder vil også efter 2021 have dysekanonen.

»Ja, det er korrekt at dysekanonen udfases dog med den undtagelse, at højt prioriterede enheder fortsat vil råde over kapaciteten i en periode derudover. Den planlagte udfasning gennemføres på baggrund af en samlet vurdering, hvor især systemets betydelige alder, slitage og generelle stand samt aktuelle muligheder for at understøtte systemet logistisk har vejet tungt,« skriver materielstyrelsen.

Ifølge materiel- og indkøbsstyrelsen er der indledt en afdækning af mulighederne for en erstatning, og Forsvarskommandoen har iværksat et analysearbejde med det formål at erkende og beskrive, hvad en evt. fremtidigt kapacitet skal kunne.

»Der er ikke truffet beslutning om og evt. hvornår, at en sådan kapacitet skal anskaffes. Forsvaret vil dog efter udfasningen fortsat råde over mandbårne systemer, der kan bekæmpe samme typer pansrede mål som dysekanonen. Ikke mindst efter indfasning af det kommende panserværnsmissilsystem, idet kapaciteterne dog ikke er sammenlignelige i målestoksforholdet 1:1,« skriver styrelsen.

Går under kælenavnet Carl Gustav

Generalmajor Michael Lollesgaard er chef for Hærkommandoen. Han blev indkaldt omtrent samtidig med, at Forsvaret indfasede den første dysekanon M/79 med tilnavnet Carl Gustav fra den svenske våbenproducent Saab Bofors Dynamics.

»Dysekanonen har været i Forsvaret lige så lang tid som jeg selv – i mere end 40 år. Først med M/79 modellen og senere M/85. Når vi nu udfaser dysekanonen, er det begrundet i en række tekniske årsager. Men det er jo givet, at et våben med så mange år på bagen bliver slidt, og udviklingsmulighederne for vægt og ammunition begrænses,« siger Michael Lollesgaard.

Artiklen fortsætter under videoen …

Han mener ikke, at Hæren mister en kapacitet ved at udfase dysekanonen, fordi den på længere sigt bliver erstattet af nye og mere tidssvarende systemer.

»Anskaffelsen af nye kort- og langtrækkende panserværnssystemer er en proces, der lige nu pågår ved materiel- og indkøbsstyrelsen. Hæren er med til at definere de krav, vi har til nyanskaffelser, og jeg må erkende, at de muligheder, som Hæren bliver præsenteret for, ikke giver anledning til bekymring. Vi udfaser og erstatter dysekanonen med mere moderne panserværnsvåben, der kan levere den efterspurgte effekt på en moderne kampplads,« siger Michael Lollesgaard.

Soldater med had-kærlighedsforhold til DYKN M/85

Ifølge ham er der mange delte meninger om dysekanonen, som mange i Forsvaret har haft et had-kærlighedsforhold til.

»Hadet, fordi våbnet og ammunitionen er tungt og besværligt at få med frem afsiddet på kamppladsen. Kærlighed, fordi det er et godt og fleksibelt våbensystem med et bredt udvalg af ammunitionstyper til forskellige formål. I Afghanistan var dysekanonen ofte med på afsiddede patruljer, netop fordi våbnet med fleksible ammunitionstyper, kunne være med til at sikre en frigørelse af soldater i et baghold eller nedkæmpe en modstander i en beskyttet og skjult position,« siger Michael Lollesgaard.

Ifølge Michael Lollesgaard er der endnu ikke foretaget typevalg, men FMI arbejder ifølge hærchefen med et lettere mandbåret og et langtrækkende missilsystem. Det sidstnævnte kan ifølge Micael Lollesgaard bygges ind i et tårn eller anvendes afsiddet.

»Så samlet set vil vi stå stærkere,« siger Michael Lollesgaard.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Her er nødråbet til ministeren og departementschefen fra piloterne

Abonnement
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og departementschef Pernille Langeberg har mandag den 22. april modtaget et brev fra 30 unge piloter med rubrikken: "Et flyvevåben i afvikling - nødråb fra piloter". Læs brevet her ... 22.04.2024 Emne: Et flyvevåben i afvikling – Nødråb fra piloter Til: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Forsvarsministeriets Departementschef, Pernille...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Flemming
Læser
Flemming
28. februar 2022 16:42

Hvorfor udfases den egentlig?

Henrik B. Andersen
Læser
Henrik B. Andersen
16. december 2020 23:41

Har svært ved at se alternativet til et så alsidigt og fleksibelt system som Carl Gustav. Og nyeste version M4 er endnu bedre og vejer kun 7 kilo (uden ammunition). så hvad ligger der af systemer mellem den indfasningsklare LAW M/72 og et forvente køb af et ATGM våben som Javelin, Spike og MMP. Nogen bud på en afløser?

Johan Aagaard
Læser
Johan Aagaard
16. december 2020 15:47

DYKN er tung ja, men den har tjent os godt og været et fantastisk og yderst fleksibelt våbensystem. Selvom vi heldigvis aldrig har haft behov for at indsætte dem imod PN enheder under angreb, så fandt de god anvendelse i Afghanistan. Især da vi fik Dual Purpose ammunition som kunne slå igennem toppen compund mure og lave brisant effekt på bagsiden.
Det nye system skal nok også blive godt, men ja til perspektiv har den amerikanske hær netop valgt at opgradere til den nyeste version af netop Carl Gustav, som bl.a. er blevet endnu lettere.
Jeg siger ikke at vi nødvendigvis skal gøre det samme som vores allierede, hvis vores brugerkrav har ændret sig, men det er måske værd at få lov at se deres analyse til inspiration?
https://www.military.com/daily-news/2020/10/15/army-paying-87-million-upgraded-carl-gustaf.html

Peter Nielsen
Læser
Peter Nielsen
16. december 2020 13:08

Og i Hjemmeværnet siden midt i 1960erne;84 mm DYKN M/65.

Til gengæld ser det ud til at PNÆV M/72 er på vej tilbage i ny udgave.