spot_img

I Norge forventer politikerne, at forsvarschefen debatterer offentligt

Forud for indgåelsen af et forsvarsforlig i Norge giver regeringen forsvarschefen den opgave at udarbejde et fagmilitært råd til indretningen af forsvaret, som bliver præsenteret ved en pressekonference og efterfølgende debatteret i offentligheden. I Danmark foregår den slags bag hermetisk lukkede døre, og danske officerer optræder kun sjældent i debatten. Det vækker kritik, og forsvarsministeren ønsker ikke at stille op til interview om sagen.

På mange måder ligner Norge og Danmark hinanden. Det gælder bare ikke den offentlige debat om forsvars- og sikkerhedspolitik. I Norge florerer den frit både inden for forsvaret på Forsvarets Forum og i såvel print som æterbårne...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Vi skal gøre det, vi skal for at forsvare Europa«

Abonnement
Statsminister Mette Frederiksen glæder sig ved Nato-mødets afslutning over, at Nato står samlet i støtten til Ukraine. Hun afviser også, at præsident Bidens tydelige tegn på alderdom fylder, når Nato-lederne forhandler. Han leder på ganske fin vis, siger hun. Nato-topmødet i Washington er slut. Men allerede inden præsident Bidens afsluttende...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
M. Jacobsen
Læser
M. Jacobsen
6. december 2020 20:53

Man får de politikere man stemmer på.
På samme måde får man den debat man gør krav på.
Det hele starter med, at man som vælger involverer sig i den politiske debat og i hvordan politikerne skal føre befolkningens ønsker ud i livet.

Tidligere havde de forskellige partier et aktivt bagland, i form af partiforeninger med mange medlemmer, som stillede krav til deres folketingskandidater.
I dag bløder partierne medlemmer! Årsagerne er mange, ikke mindst det forhold at folk generelt ikke magter at involvere sig på den lange bane, men oftest kun har overskud til at deltage i tidsbegrænsede projekter. Dermed fraskriver man sig sin indflydelse, på den fremtidige politik.
Mange har den misforstået opfattelse, at debat på facebook flytter noget i forhold til den førte politik. Langsigtet politiske planlægning afgøres ikke i facebook grupperne, hvor alle kan sidde og debattere med hinanden.
Til gengæld er facebook eminent til løsningen af enkeltsager. MEN forsvarspolitik er ikke en enkeltsag.

Desværre gør politikere som Rasmus Jarlov ikke noget godt, når han skriger ind i det politiske ekkokammer, og holder fokus på hvor godt det kunne have været (underforstået hvis hans parti havde fået deres vilje).
Hvis det var magtpåliggende for Rasmus Jarlov og hans parti, at Forsvaret skulle tilføres betydeligt flere ressourcer kunne de jo have sat foden ned, ved det seneste Forsvarsforlig.

Der hvor Rasmus Jarlov og hans ligesindede burde lægge deres kræfter og politiske energi, er inden for murene på Christiansborg!
Det er her det afgøres om vi skal have adgang til tingene, på samme måde som i Norge. Alt andet er endnu en gratis omgang for politikere, som egentlig ikke har lyst til at ændre ved det bestående.

Jeg forstår så sandelig frustrationerne over den manglende inddragelse af borgerne!
Men det er jo i bund og grund ikke noget nyt… For hvor meget inddrages befolkningen i forhandlingerne om sundhed, skoler osv.?
Alt bliver gjort hen over hovedet på os, uden nogen væsentlig debat om emnerne.

Men beskæmmende er det, at vi har et officerskorps, med den øverstkommanderende general i spidsen, som anser det at optræde i pressen for noget som for alt i verden skal undgås.
Hvis ikke officererne tør udtale sig om forholdene på deres arbejdsplads, hvordan kan man så forvente at resten af de ansatte tør? Er vi virkeligt nået så langt, at man kerer sig mere om sin karriere, end det man er ansat til at passe på, nemlig sit land?

Rasmus
Læser
Rasmus
6. december 2020 8:10

Jeg kunne ikke være mere enig. Norge er et lysende forbillede for Danmark på flere vigtige områder. Deres covid 19 håndtering har været eksemplarisk overfor den danske, som vi derfor hele tiden gerne vil sammenligne med den svenske håndtering i stedet for, så vi fremstår gode. Jeg ser dog vores politiske og mindre demokratiske kultur i FT som hovedårsagen, men håber på flere soldater vil forstå og arbejde for vigtigheden af, at have befolkningens tillid og opbakning på lang sigt, så vi kan få flyttet vores FT-politikere holdning til hemmeligholdelse. Offentlige beslutninger sikrer legitimitet og kvalitet. Hemmeligholdelse risiko for magtmisbrug og mistillid. Alle stormagter med respekt for sig selv kender alligevel alt til Forsvarets “hemmeligheder”, så er det befolkningen som bliver holdt i uvidenhed. Og hvilket fantastisk land vi lever i, når det er befolkningen, som vi skal skjule beslutningsgrundlaget for.