HKKF advarer mod at bruge ISS-sag til politisk drilleri

0
HKKF har den 16. november 2020 valgt Tom Block som ny forbundsformand. Foto: HKKF

ISS tilbød i september Forsvaret en vej ud af facility management-aftalen, som længe har været genstand for voldsom utilfredshed blandt Forsvarets ansatte. Tilbuddet har vakt oppositionens interesse, men sagen er for vigtig til politisk drilleri, mener man i Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Sagaen om den upopulære facility management-aftale mellem ISS og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse ser ud til at få endnu et kapital. Fredag afslørede De Konservatives forsvarsordfører Niels Flemming Hansen under et samråd med forsvarsminister Trine Bramsen (S), at ISS allerede i september foreslog ejendomsstyrelsen, at man ophævede kontrakten.

ISS ville i så tilfælde skulle betale et tocifret millionbeløb for at slippe ud af aftalen, der har resulteret i skarp kritik af standarden på alt fra rengøring og forplejning til arealpleje og bygningsvedligehold. Det tilbud bør Forsvarsministeriet seriøst overveje, mener Niels Flemming Hansen, som efter samrådet udtalte sig til Danmarks Radio.

»Det her kan tolkes som en stor og åben bagdør, så man kan få løst et problem for vores soldater. Ministeriet bør i hvert fald starte med at reagere. Når man tænker på, hvad det normalt koster at komme ud af en kontrakt før tid, så ligner det her et godt tilbud,« lød det fra Niels Flemming Hansen, der vil indkalde til et opfølgende samråd om sagen.

Ikke brug for politisk drilleri

Hos Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF) glæder man siger over den politiske opmærksomhed på problemerne. Den nyvalgte formand, Tom Block, opfordrer dog politikerne til at fokusere på løsninger fremfor at bruge sagen til at drille regeringen:

”Jeg har bemærket, at flere forsvarsordførere og medlemmer af Forsvarsudvalget er begyndt at vise en interesse for problemerne forbundet med ISS-kontrakten. Og det er fint. Med lad nu være med at gøre Forsvarets ansatte til brikker i en omgang politisk drilleri, for det er ikke det, der er brug for. Der er brug for handling,” udtaler han på HKKF’s egen hjemmeside.

Artiklen fortsætter under billedet …

Skærmbillede 2020 10 16 kl. 16.14.38

Forsvaret har øjensynligt ikke taget imod tilbuddet om at ophæve kontrakten. Forsvarsminister Trine Bramsen ville under fredagens samråd ikke forholde sig til Niels Flemming Hansens oplysninger om forslaget, der skal være givet på mail i starten af september, ligesom hun også afviste at kommentere forlydender om, at Forsvaret selv skylder ISS et større millionbeløb, som ISS har varslet inkasso på.

ISS bekræfter tilbud om at afbryde samarbejdet

Overfor DR bekræfter ISS’ øverstansvarlige for aftalen, Simon Kaiser, dog, at man har foreslået en afbrydelse af samarbejdet:

»Jeg kan bekræfte, at ISS har foreslået flere forskellige løsningsmodeller for at komme den utilfredsstillende situation til livs herunder et kontrolleret ophør på en ordentlig måde for alle parter. Det er ingen hemmelighed, at begge parter er utilfredse med kontrakten. Nu handler det om at finde en tilfredsstillende løsning.«

I HKKF ser man positivt på muligheden for at afslutte partneraftalen med ISS. Det kræver dog investeringer, hvis opgaverne fremover skal løses af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse selv, understreger fagforeningens formand.

»Hvis I (politikerne, red.) virkelig ønsker at hjemtage kasernedriften og skabe forbedringer for Forsvarets ansatte, kan I regne med fuld opbakning herfra. Men så forventer vi også, at I medbringer den ekstra pose med penge, som I trak ud af området ved udliciteringen i 2017. Ellers er det jo bare tom snak, der vil koste stillinger blandt forsvarets ansatte,« udtaler Tom Block til hkkf.dk.

CS: Nødvendigt med handling nu

Hos Centralforeningen for Stampersonel (CS) følger man også fortsat sagen tæt. Formand Jesper Korsgaard Hansen er forsigtig med at konkludere, hvad Forsvarsministeriet bør træffe af beslutninger. Han bemærker, ligesom sin kollega i HKKF, at det ikke må gå ud over de ansatte, uanset hvilken løsning man vælger.

»Jeg skal ikke vurdere, om man skulle have taget imod tilbuddet, men der er nødt til at ske noget. De her problemer har allerede stået på for længe, og det er frustrerende for medarbejderne. Man er nødt til at vise noget handling nu, og så er det i min optik ikke så vigtigt, om man vælger den ene eller den anden løsning. Det er til gengæld meget vigtigt, at man ikke ender i en situation, hvor medarbejderne pludselig skal betale regningen, fordi der skal tages penge fra budgettet til facility management,« udtaler CS-formanden til OLFI.

For nuværende løses de mest akutte problemer i et fælles operationsrum, hvor repræsentanter for henholdsvis ISS og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse mødes hver morgen klokken 8 og drøfter løsninger på. Hvad en mere permanent løsning på problematikkeen kommer til at bestå af, står fortsat hen i det uvisse.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer