spot_img

Danmarks tre fregatter bliver til fem

Nye arbejdsopgaver og forvirrede alliancepartnere i Nato er blandt årsagerne til, at de to fleksible støtteskibe ”Absalon” og ”Esbern Snare” har fået nye pennantnumre og nu er at regne som fregatter. Skibene skal dog løse andre opgaver end de tre søsterskibe af ”Iver Huitfeldt”-klassen.

Søværnet har netop omklassificeret de to fleksible støtteskibe ”Absalon” og ”Esbern Snare”, så de to krigsskibe nu er at regne som fregatter. Dermed er Danmark med et penselstrøg gået fra at have tre til nu at have fem fregatter.

Det skyldes blandt andet, at skibene fremover skal udrustes som såkaldte ASW-fregatter (Anti-Submarine Warfare, red.), hvis mandskab og udstyr vil være særligt rustet til at opspore og bekæmpe ubåde. En del af forklaringen skal imidlertid også findes i, at Danmark er det eneste land, der har opereret med begrebet “fleksible støtteskibe”. Det har forvirret vores allierede, som har forvekslet skibsklassen med supply ships – altså forsyningsskibe.

“Absalon” og “Esbern Snare” blev taget i brug i henholdsvis 2004 og 2005 under pennantnumrene L16 og L17, men vil fremover bære F341 og F342 på skibssiderne.

Færdigudrustede i 2026

Med omklassificeringen fra fleksible støtteskibe siger Danmark farvel til en skibsklasse, som vi i halvandet årti har haft for os selv, og som altså har givet anledning til en smule forvirring blandt vores samarbejdspartnere i de øvrige Nato-flåder.

”Absalon” og ”Esbern Snare” har dog hele tiden været fregatter i teknisk forstand. Hvorvidt et skib er en fregat eller ej, er der ingen helt faste definitioner af, men det har typisk med enhedernes størrelse og våben at gøre. De to ex-støtteskibe har for så vidt opfyldt de løse kriterier hele tiden, og skibene har da også opereret i fregatroller i en lang række udsendelser.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget …

Solen skinnede ned over Søværnets to nyeste fregatter, da de i dag var samlet på Flådestation Frederikshavn. Her…

Posted by Søværnet on Monday, 19 October 2020

Med de nye arbejdsopgaver som ASW-enheder følger også nyt udstyr: De to søsterskibe vil fremover blive udrustet med slæbesonarer, som skal lette opgaven med at finde ubåde. Al teknikken skal integreres med skibenes eksisterende systemer, hvorfor “Absalon” og “Esbern Snare” først forventes at være færdigudrustede i 2026.

»Når vi er færdige med udrustning af Absalon-klassen som ASW-fregatter, rykker Danmark op i en ny liga blandt de nationer, som har kapacitet til at bekæmpe ubåde. Det er vigtigt, at vi dermed bedre kan levere NATO efterspurgt kapacitet på det område. Med den nuværende geopolitiske situation og verdens sikkerhedssituation er det afgørende, at Danmark har en kapabel anti-ubådskapacitet,« siger chef for Søværnskommandoen kontreadmiral Torben Mikkelsen til Forsvarets hjemmeside.

Søværnets tre fregatter af “Iver Huitfeldt”-klassen er alle specialiserede i antiluftkrig, hvorfor de betegnes som Anti Air Warfare-fregatter – i daglig tale blot AAW-fregatter.

Læs mere om Danmarks “nye” fregatter her.

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
22. oktober 2020 13:51

Ja, ja – kært barn har mange “navne”. Det var også på tide de fik en betegnelse der passer.

Johan Knudsen
Læser
Johan Knudsen
28. marts 2022 19:19

Har vi besætninger til skibene?

Klavs Parner Nielsen
Læser
Klavs Parner Nielsen
4. april 2024 10:33

Ja så ser det hele måske ikke så sort ud, når man kan udruste fregatterne, til ubåds jagt
Vi kan måske også trække lidt på vore Svenske kollegers expertise, de har jo jaget
Masser af ubåde. Blandt andet med hydrofoner / Helikopter.
Så det passer jo fint, at der er helikopterdæk
På fregatterne.
Det skulle jo nødigt være sådan, at Putin
Og de andre Dumahjerner i Moskva.
Ikke får nogle dumme ideer.
Med Venlig Hilsen
Klavs Parner Nielsen