
Efter en lang karriere i Forsvaret har forsvarschef Bjørn Bisserup bebudet, at hans tid som øverste chef for foretagendet er ved at have nået sin afslutning. Den 60-årige general bebudede i dag, at han trækker sig tilbage og går på pension med udgangen af november, hvorefter Forsvaret skal have ny øverste chef.
Det nåede at blive til 44 år i dronningens klæder, men nu nærmer det sig slutningen for forsvarschef Bjørn Bisserups officerskarriere. Forsvarschefen går på pension med udgangen af november, fortæller han i en pressemeddelelse på Forsvarsministeriets hjemmeside.
Bjørn Bisserup kunne have trukket sig tilbage allerede i forbindelse med sin 60-års fødselsdag i april, men tiden skulle være rigtig, fortæller han.
»Jeg passerede for et halvt år siden en milepæl, hvor jeg kunne være trådt tilbage, men hvor jeg stod over for nogle opgaver, som jeg først ville følge til dørs. Nu er sagerne i god gænge, og det er derfor det rigtige tidspunkt at skifte ud på posten som forsvarschef,« udtaler forsvarschefen og fortsætter:
»Jeg har sat stor pris på min tid i Forsvaret, og jeg vil gerne benytte lejligheden til endnu en gang at takke de mange medarbejdere, som hver dag og med det største engagement løser vigtige opgaver både herhjemme og i udlandet. Jeg har været utrolig stolt af at stå i spidsen for så dedikerede og kompetente medarbejdere,« udtaler Bjørn Bisserup, som forud for sit virke som forsvarschef blandt andet har været koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriets departement og chef for Forsvarsstaben.
Takkes for stort personligt engagement
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) takker i forbindelse med Bisserups udmelding den afgående general for mange års tro tjeneste, hvoraf de seneste tre altså har været som hendes nærmeste militære medarbejder og samarbejdspartner:
»Bjørn Bisserup har ydet en stor indsats gennem en meget lang karriere i Forsvaret. Med sikker hånd har Bjørn som forsvarschef styret Forsvaret gennem implementering af forlig og budgetanalyser. Samtidig med at Forsvaret har løst opgaver i verdens brændpunkter og herhjemme. Bjørn er en dygtig og engageret leder. Da danske soldater blev genstand for det voldsomme missilangreb på Al Asad-basen i begyndelsen af året, viste Bjørn et imponerende lederskab og skabte ro og stabilitet for de berørte. Jeg vil gerne takke Bjørn for hans store personlige engagement og indsats som forsvarschef, og jeg ønsker ham held og lykke i sit nye liv uden for Forsvaret,« siger Trine Bramsen.
Hun ventes at udnævne Bjørn Bisserups afløser omkring efterårsferien.
Begravet i skandalesager
De seneste år har den snart pensionerede forsvarschef haft nok at se til med møgsager inden for sit ansvarsområde og deraf følgende kritiske spørgsmål fra pressen.
I oktober 2018 kunne OLFI fortælle, hvordan chefen for Hærstaben, generalmajor Hans-Christian ”H.-C.” Mathiesen, havde hjulpet sin samlever – senere kone – frem i karrieren ved blandt andet at ændre på optagelseskriterierne til den prestigefyldte uddannelse Master i Militære Studier. Indledningsvis ville forsvarschefen end ikke undersøge sagen, men siden måtte Bisserup erkende, at der måske alligevel var noget at komme efter. Sagen endte da også med at koste H.-C. Mathiesen tre måneders ubetinget fængsel.
Herefter fulgte en veritabel bølge af møgsager på både den civile del af Forsvarsministeriets koncernområde og den militære, som Bjørn Bisserup et par måneder endnu bærer det øverste ansvar for. Blandt andet har dette medie skrevet om en række mulige vennetjenester i Frømandskorpset, der stadig er ved at blive undersøgt af Forsvarsministeriets Auditørkorps.
Endelig har OLFI så sent som i dag kunnet fortælle, hvordan der blandt tusindvis af Forsvarets ansatte hersker voldsom utilfredshed med ISS’ opgavevaretagelse på landets tjenestesteder, hvor både forplejning, vedligeholdelse og rengøring lader meget tilbage at ønske. OLFI har i den forbindelse spurgt Bjørn Bisserup ind til sagen, da han efter skandalen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse tiltrådte som fungerende direktør i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Han er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelse.