Tidligere hærchef H.-C. Mathiesen står til afskedigelse efter landsrets fængselsdom

Den tidlligere hærchef H.-C. Mathiesen er efter dommen for embedsmisbrug ikke længere ansat i Forsvaret, bekræfter forsvarsminister Trine Bramsen (S). Arkivfoto: Ernstved

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen står til at blive opsagt efter Vestre Landsrets dom på tre måneders fængsel. Det bekræfter forsvarsministeren i et skriftligt svar til Bent Bøgsted (DF). Ifølge Kongehuset har han også afleveret sit kommandørkors.

Den tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen er sandsynligvis ikke ansat i Forsvaret meget længere. Den 24. august faldt der dom i ankesagen ved Vestre Landsret i Viborg, og her blev dommen for forsøg på embedsmisbrug, grov pligtforsømmelse og brud på tavshedspligten takseret til tre måneders ubetinget fængsel. Dommen var en skærpelse af straffen med en måned i forhold til byretten, og den endelige dom har nu kostet H.-C. Mathiesen officerskarrieren.

Det bekræfter forsvarsminister Trine Bramsen (S) i et skriftligt svar til Bent Bøgsted (DF), som gennem Folketingets Forsvarsudvalg har spurgt ministeren ind til den tidligere hærchefs lønforhold, mens sagen er blevet undersøgt og har kørt i retten.

Artiklen fortsætter under billedet …

TEASER HC
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

H.-C. Mathiesen blev fritaget for tjeneste helt tilbage i oktober 2018 som følge af OLFI’s afsløringer af, hvordan han havde hjulpet sin kæreste ind på de prestigefyldte uddannelser Master i Militære Studier og operations- og føringsuddannelsen ved at ændre på optagelseskriterierne. Siden har han gået hjemme, og undervejs i det langvarige forløb er den tidligere hærchef altså blevet aflønnet efter gældende regler, skriver Trine Bramsen.

»En medarbejder, der undersøges af arbejdsgiver, kan fritages for tjeneste. Medarbejdere, der er fritaget for tjeneste, har ret til fuld løn. En tjenestemand kan endvidere suspenderes, fx når den pågældende tiltales for at have begået noget strafbart. Når en tjenestemand suspenderes, har vedkommende ret til 2/3 af sin løn. Forsvarsministeriets Personalestyrelse har oplyst, at den tidligere chef for Hærstaben på ovenstående grundlag har fået nedsat sin løn efter de regler under sagen,« fremgår det blandt andet af ministerens svar.

Mathiesen har afleveret sit kommandørkors til Kongehuset

Efter skærpelsen af dommen i ankesagen ved Vestre Landsret i Viborg er der dog ikke mere at gøre for Mathiesen, hvis karriere i Forsvaret ser ud til snart at være endegyldigt slut.

»Generelt kan det oplyses, at et ansættelsesforhold i Forsvaret som følge af en domsafsigelse, der giver fængselstraf, bringes til ophør,« skriver Trine Bramsen således i svaret til Bent Bøgsted.

Med fængselsdommen og opsigelsen må H.-C. Mathiesen også aflevere sit kommandørkors af Dannebrogordenen. Kongehuset oplyser til OLFI, at Hans-Christian Mathiesen af egen drift har henvendt sig for at aflevere sin orden. Dermed er der sat to endelige punktummer i den langstrakte sag, der begyndte i forsommeren 2017 med et brev fra en anonym afsender til OLFI med opfordring til at kigge hærchefens åbenlyse favorisering af sin kæreste efter i sømmene.

RETTELSE: Det fremgik oprindeligt af artiklen, at Hans-Christian Mathiesen allerede er blevet opsagt. Dette er ikke tilfældet. Den tidligere chef for Hærstaben er formelt stadig ansat i Forsvaret, meddeler Forsvarsministeriet. OLFI beklager fejlen.

guest
17 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer