spot_img

Flagdagen nedjusteres grundet Covid-19, men byder også på nytænkning

Grundet Covid-19 bliver 12. udgave af flagdagen for Danmarks udsendte i år ikke højtideligholdt på Christiansborg Slotsplads, ligesom flere kommuner også har aflyst lokale arrangementer. I stedet markeres dagen i en nedtonet udgave, mens der også er blevet plads til digital nytænkning.

Det kommer nok ikke bag på så mange, at Covid-19-pandemien også får indflydelse på det officielle Danmarks markering af flagdagen for Danmarks udsendte, som vanen tro afholdes 5. september.

Flagdagen markeres stadig ved et officielt arrangement i København med kranselægning ved Monumentet over Danmarks Internationale Indsats på Kastellet og en mindegudstjeneste i Holmens Kirke for danskere faldet i international tjeneste. Til gengæld udgår den stort anlagte parade, der under normale omstændigheder ville være blevet afholdt på Christiansborg Slotsplads.

Flere af landets kommuner har ligeledes besluttet af aflyse arrangementer på rådhusene, mens andre gennemføres som planlagt. Du kan se, om din kommune afholder et flagdagsarrangement på Folk & Sikkerheds temaside Flagdagen.dk.

De usædvanlige omstændigheder har dog også givet anledning til nytænkning af flagdagen, og således er der i år blevet plads til et nyt koncept i form af en digital fredagsbar før den officielle markering om lørdagen. Fredagsbaren arrangeres af interesseorganisationen Folk & Sikkerhed i samarbejde med en række andre organisationer og virksomheder.

»Vi skal passe på dem, der passer på os«

Fredagsbaren sendes live fra Vestre Dagligstuer på Hærens Officersskole og gæstes af både reserveofficer og formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen samt forsvarschef Bjørn Bisserup. Desuden lægger flere veteraner fra politi og forsvar samt repræsentanter for Veterancentret vejen forbi den digitale fredagsbar, der skydes i gang klokken 17. Udover talerne, vil fredagsbaren også byde på musikalske indslag og gin- og ølsmagning undervejs i programmet.

Lørdag afholdes så selve flagdagen for 12. gang. Forsvarsministeriet og Forsvaret har den seneste tid kørt en kampagne under navnet “Vis Flaget” på sociale medier. Forsvarsminister Trine Bramsen opfordrer da også alle i Danmark til at lade Dannebrog vejre i flagstængerne.

»Vi skal passe godt på dem, der passer godt på os, og huske at vise, at vi værdsætter og påskønner deres indsats. Jeg håber derfor også, at hele Danmark vil være med til at vise deres anerkendelse af Danmarks udsendte og deres familier. Det er dem, vi hejser flaget for den 5. september,« siger Trine Bramsen.

»Danmarks udsendte fortjener den største respekt for deres indsats. De bekæmper terrorisme i Afghanistan, træner soldater i Irak og overvåger skibstrafikken i Hormuzstrædet. Og deres indsats er med til at sikre, at vi fortsat kan leve sikkert og trygt herhjemme.«

Dannebrogsmalet F-16 overflyver Danmark

Udover arrangementerne på landjorden vil Flyvevåbnets dannebrogsmalede F-16-fly overflyve en håndfuld af landets større byer. Ruten og tidspunkter for overflyvningen kan findes på Forsvarets hjemmeside.

Flyvevåbnet malede sidste år et af sine F-16-fly i Dannebrogs farver i forbindelse med flagets 800-års jubilæum. Lørdag overflyver det Danmark i forbindelse med flagdagen. Foto: Forsvarsgalleriet

Flagdagen for Danmarks udsendte blev indført af VK-regeringen i 2009 og har til formål »at hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af Folketinget, Regeringen eller en minister«. I perioden 1948-2020 har Danmark gennemført i alt næsten 115.000 udsendelser af både civilt og militært personel til en lang række af verdens brændpunkter. I alt har Danmark været repræsenteret i mere end 40 forskellige lande.

Forsvarsministeriet har i dag registreret i alt 39.047 militære veteraner, men tallet skønnes at være tættere på 60.000, da man først begyndte at registrere veteraner digitalt i 1992.

Forsvarsministeriet har i forbindelse med årets flagdag udsendt et faktaark om Danmarks udsendte, som kan læses her.

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Michael Albeck
Læser
Michael Albeck
6. september 2020 12:11

tror sku der svigtede i ordreudgivningen…”altså når balladen står foran mindesmærket så står i kegler med kransene I RETSTILLING. jeg viser nu hvordan retstillingen ser ud, derefter ØVER VI og da det bliver fotograferet får I tæv hvis det svigter..”