spot_img

Forsvarsministeriet fritager Thomas Ahrenkiel for tjeneste efter FE-afsløringer

Skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste tog endnu en drejning i går aftes, hvor Forsvarsministeriet til Politiken kunne fortælle, at afgående departementschef Thomas Ahrenkiel nu også fritages for tjeneste som følge af afsløringerne. Ahrenkiel var chef for tjenesten indtil december 2015.

Forsvarsministeriets afgående departementschef og Danmarks kommende ambassadør i Tyskland, Thomas Ahrenkiel, er den seneste topembedsmand, der fritages for tjeneste, efter at Tilsynet med Efterretningstjenester (TET) i går afslørede Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) årelange bestræbelser på at holde vigtig information om sit virke skjult for tilsynsmyndigheden. Det kunne Politiken fortælle i går aftes.

I forvejen er chefen for efterretningstjenesten, Lars Findsen, samt to højtstående medarbejdere fritaget for tjeneste, og de får altså nu følgeskab af Thomas Ahrenkiel, der sad som chef for efterretningstjenesten fra september 2010 og frem til december 2015. Her byttede han plads med Lars Findsen, der i otte år havde været departementschef i Forsvarsministeriet.

Tjenestefritagelsen betyder, at Ahrenkiel heller ikke tiltræder sin ambassadørpost i Berlin pr. 1 september, som det ellers var planen.

Risiko for uberettiget overvågning af danskere

Det er en særdeles opsigtsvækkende sag, der nu involverer både Ahrenkiel og Findsen.

Forsvarets Efterretningstjeneste skal, ifølge TET, i årevis have holdt centrale informationer skjult og dermed i praksis have hindret TET i at udføre sit tilsyn effektivt. Desuden har man ”givet tilsynet urigtige oplysninger om forhold vedrørende tjenestens indhentning og videregivelse af oplysninger,” fremgår det af tilsynsmyndighedens pressemeddelelse.

Nok så iøjnefaldende konstaterer TET, ”at der ved centrale dele af FE’s indhentningskapaciteter er risici for, at der uberettiget kan foretages indhentning mod danske statsborgere”. Endelig kritiseres FE for at have undladt at følge op på oplysninger om mulig spionage indenfor Forsvarsministeriets område.

TET vurderer, at flere af uregelmæssighederne kan have fundet sted så langt tilbage som før 2014, hvor tilsynet blev etableret. Dermed involveres Thomas Ahrenkiel, som på daværende tidspunkt endnu sad som chef for FE. Ahrenkiel kan altså potentielt have været medvirkende til, ”at der i FE’s ledelse og dele af tjenesten eksisterer en uhensigtsmæssig legalitetskultur, hvor tjenestens eventuelle uberettigede aktiviteter eller uhensigtsmæssige forhold søges skrinlagt, herunder ved at undlade at orientere tilsynet om forhold af relevans for dets kontrol,” som det hedder i pressemeddelelsen.

Undlod at læse centrale emails

Thomas Ahrenkiel har i forvejen været involveret i flere kontroversielle sager, og det er således en omstridt topembedsmand, der nu også drages ind i sagen om uregelmæssighederne i FE.

Således har OLFI tidligere afsløret, hvordan Ahrenkiel i 2016 sad med i et møde, hvor hans kæreste modtog en lønforhøjelse og et engangsvederlag på 75.000 kroner. Det førte til kritik fra Kammeradvokaten, der konkluderede, at Ahrenkiel var inhabil i situationen og skulle havde varskoet sin nærmeste foresatte. Ved den anledning blev det dog ved den løftede pegefinger, og departementschefen slap for yderligere tiltale.

I december 2019 rullede så sagen om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Her kom det frem, at han havde siddet gentagne advarsler overhørig og undladt at læse flere centrale emails, der kunne have kastet lys over den mangelfulde regnskabsførelse, der muliggjorde den omfattende svindel i ejendomsstyrelsen. Også ved den anledning gik departementschefen fri, og det blev i stedet koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen og chefen for ejendomsstyrelsen, Hans Høyer, der blev fritaget for tjeneste.

Forsvarsministeriet har ikke yderligere at tilføje til den aktuelle sag eller Thomas Ahrenkiels tjenestefritagelse, skriver ministeriet til Politiken.

 

 

 

 

 

 

 

Andre læste også

»Vi skal gøre det, vi skal for at forsvare Europa«

Abonnement
Statsminister Mette Frederiksen glæder sig ved Nato-mødets afslutning over, at Nato står samlet i støtten til Ukraine. Hun afviser også, at præsident Bidens tydelige tegn på alderdom fylder, når Nato-lederne forhandler. Han leder på ganske fin vis, siger hun. Nato-topmødet i Washington er slut. Men allerede inden præsident Bidens afsluttende...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

5 KOMMENTARER

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
ottochristensen
Læser
ottochristensen
26. august 2020 17:01

Artikel fra Altinget den 15. december 2019.
” I 2010 blev Ahrenkiel, der i sin tid trak frinummer og ikke har anden militær baggrund, udnævnt som den første civile chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, hvor han med sin professionalisme, arbejdsiver og ordentlighed var med til at modernisere tjenesten. “

Dinorex
Læser
Dinorex
25. august 2020 11:17

Jeg må indrømme jeg har ondt af Hans-Christian Mathiesen – han har arbejdet sig op hele vejen gennem geledet – skaffet sin kærester et kursus og forsøgt at påvirke en forfremmeles til hende – ingen er kommet til skade andet et par tilsidesatte kursister – OG MISTER ALT

Hvad har disse DJØFer ikke lavet af ulovligheder og tilsidesættelser af gældene regler – ikke passet deres arbejde mm – hvad sker der med dem ??? – lukrative stillinger – lønforhøjelser – masser af bonede gulve – ridderordner mm

Mon ikke forsvaradvokaten har ret i at Hans-Christian Mathiesen skulle have haft en bøde?

Michael Albeck
Læser
Michael Albeck
25. august 2020 11:26
Svar  Dinorex

hæ hæ gnæk gnæk… og nu kigger han sig over begge skuldre på en gang og mumler for sig selv “var det nu egentlig det værd” og der kan jeg betro de der gider læse det… NEJ det var det ikke, og dinorex.. ved du om noget der skal støves af, så kom frisk nu låget er taget af

Thomas Aagaard
Læser
Thomas Aagaard
25. august 2020 17:19
Svar  Dinorex

Nej, han skal fratages sin rang, sit ridderkors, sin tjenestemandspension hvis muligt og selvfølgeligt burres inde.

Hvis ikke man kan stole på at ens chef er kommet til sin stilling og rang på ærlig vis og er kvalificeret til til ansvar han/hun har for ens liv, så undergraver der hele det militære systemet.

Og så bør man selvfølgeligt kigge på nogle af de andre sager der har været. F.eks ham der blev beordret til en god stilling i søværnet af sin hustru. Der skal lægges sag an imod både ham der tog imod stillingen, frem for at råbte op og imod hustruen som misbrugte sin stilling. Og de skal straffes på tilsvarende vis.

Og det gælder selvfølgeligt også de civil i ministeriet og div styrelser hvor der ikke er styr på tingene og er forgået ulovligheder.

At vi generelt de sidste 100år har haft et embedsværk med meget lav korruption er bla. fordi man for ca. 100år siden indførte dødsstraf for selv små forseelser og slog hårdt ned på det. Og sørgede for at de fik en ok løn.

Nu er dødsstraf jo ikke lige en mulighed, men fængsel og fratagelse af tjenestemandespension og eve.t andre goder burde være ud normen når folk i den øverste del af vores statslige organisationer (civil såvel som militær) misbruger deres stilling til personlig vinding,.

Michael Albeck
Læser
Michael Albeck
25. august 2020 9:55

sikke en avekat… og han skulle være Danmarks ansigt i Tyskland? …. nu må vi se om Netto kan bruge en deltidsflaskedreng (fra wiki der aldrig lyver) 2005 blev han Ridder af Dannebrog og han er medlem af Bilderberggruppen.