Forsvarsministeriet fritager Thomas Ahrenkiel for tjeneste efter FE-afsløringer

5
Afgående departementschef Thomas Ahrenkiel bliver nu rullet ind skandalen i FE. Dermed tiltræder han i første omgang ikke som Danmarks nye ambassadør i Berlin. Foto: Ernstved

Skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste tog endnu en drejning i går aftes, hvor Forsvarsministeriet til Politiken kunne fortælle, at afgående departementschef Thomas Ahrenkiel nu også fritages for tjeneste som følge af afsløringerne. Ahrenkiel var chef for tjenesten indtil december 2015.

Forsvarsministeriets afgående departementschef og Danmarks kommende ambassadør i Tyskland, Thomas Ahrenkiel, er den seneste topembedsmand, der fritages for tjeneste, efter at Tilsynet med Efterretningstjenester (TET) i går afslørede Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) årelange bestræbelser på at holde vigtig information om sit virke skjult for tilsynsmyndigheden. Det kunne Politiken fortælle i går aftes.

I forvejen er chefen for efterretningstjenesten, Lars Findsen, samt to højtstående medarbejdere fritaget for tjeneste, og de får altså nu følgeskab af Thomas Ahrenkiel, der sad som chef for efterretningstjenesten fra september 2010 og frem til december 2015. Her byttede han plads med Lars Findsen, der i otte år havde været departementschef i Forsvarsministeriet.

Tjenestefritagelsen betyder, at Ahrenkiel heller ikke tiltræder sin ambassadørpost i Berlin pr. 1 september, som det ellers var planen.

Risiko for uberettiget overvågning af danskere

Det er en særdeles opsigtsvækkende sag, der nu involverer både Ahrenkiel og Findsen.

Forsvarets Efterretningstjeneste skal, ifølge TET, i årevis have holdt centrale informationer skjult og dermed i praksis have hindret TET i at udføre sit tilsyn effektivt. Desuden har man ”givet tilsynet urigtige oplysninger om forhold vedrørende tjenestens indhentning og videregivelse af oplysninger,” fremgår det af tilsynsmyndighedens pressemeddelelse.

Nok så iøjnefaldende konstaterer TET, ”at der ved centrale dele af FE’s indhentningskapaciteter er risici for, at der uberettiget kan foretages indhentning mod danske statsborgere”. Endelig kritiseres FE for at have undladt at følge op på oplysninger om mulig spionage indenfor Forsvarsministeriets område.

TET vurderer, at flere af uregelmæssighederne kan have fundet sted så langt tilbage som før 2014, hvor tilsynet blev etableret. Dermed involveres Thomas Ahrenkiel, som på daværende tidspunkt endnu sad som chef for FE. Ahrenkiel kan altså potentielt have været medvirkende til, ”at der i FE’s ledelse og dele af tjenesten eksisterer en uhensigtsmæssig legalitetskultur, hvor tjenestens eventuelle uberettigede aktiviteter eller uhensigtsmæssige forhold søges skrinlagt, herunder ved at undlade at orientere tilsynet om forhold af relevans for dets kontrol,” som det hedder i pressemeddelelsen.

Undlod at læse centrale emails

Thomas Ahrenkiel har i forvejen været involveret i flere kontroversielle sager, og det er således en omstridt topembedsmand, der nu også drages ind i sagen om uregelmæssighederne i FE.

Således har OLFI tidligere afsløret, hvordan Ahrenkiel i 2016 sad med i et møde, hvor hans kæreste modtog en lønforhøjelse og et engangsvederlag på 75.000 kroner. Det førte til kritik fra Kammeradvokaten, der konkluderede, at Ahrenkiel var inhabil i situationen og skulle havde varskoet sin nærmeste foresatte. Ved den anledning blev det dog ved den løftede pegefinger, og departementschefen slap for yderligere tiltale.

I december 2019 rullede så sagen om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Her kom det frem, at han havde siddet gentagne advarsler overhørig og undladt at læse flere centrale emails, der kunne have kastet lys over den mangelfulde regnskabsførelse, der muliggjorde den omfattende svindel i ejendomsstyrelsen. Også ved den anledning gik departementschefen fri, og det blev i stedet koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen og chefen for ejendomsstyrelsen, Hans Høyer, der blev fritaget for tjeneste.

Forsvarsministeriet har ikke yderligere at tilføje til den aktuelle sag eller Thomas Ahrenkiels tjenestefritagelse, skriver ministeriet til Politiken.

 

 

 

 

 

 

 

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer