spot_img

I dag ville Hans-Christian Mathiesen være gået til forsvarschefen

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Ankesagen mod den tidligere hærchef begyndte tirsdag ved Vestre Landsret i Viborg. Der blev brugt en del tid på at afdække, om Hans-Christian Mathiesen blot videreførte sin forgængers praksis eller reelt ændrede på kriterierne for optagelse på operations- og føringsuddannelsen for at hjælpe sin kæreste.

Tirsdag begyndte ankesagen mod den tidligere hærchef, generalmajor Hans-Christian Mathiesen, ved Vestre Landsret i Viborg. I maj blev han idømt 60 dages ubetinget fængsel for bl.a. embedsmisbrug og pligtforsømmelse af særlig grov karakter, og han valgte umiddelbart efter domsafsigelsen at anke til frifindelse. Sagen skal således køre en gang til tirsdag og onsdag foran tre juridiske dommere og tre domsmænd i landsretten.

Førstedagen afslørede da også, at det bliver småt med overraskelserne og nye oplysninger i sagen. Men fra sin plads i vidneskranken kom generalmajor Hans-Christian Mathiesen dog med en lille indrømmelse. Tilbage i 2016 søgte hans kæreste optagelse på operations- og føringsuddannelsen (OFU), hvor hærchefen normalt har det sidste ord i forhold til at afgøre, hvem som skal optages. Dengang erklærede han sig i strid med forvaltningslovens bogstav selv inhabil, og i stedet for at gå til sin foresatte – forsvarschefen – og lade ham forvalte den åbenlyse inhabilitet, nedsatte Hans-Christian Mathiesen i al hast et ”udvælgelsesnævn” af underordnede med generalmajor Flemming Mathiasen som formand. En mand, som refererede til Hans-Christian Mathiesen, og som Hans-Christian Mathiesen selv bestemte størrelsen af lønnen og engangsvederlag for.

»Jeg fandt ikke, at der var andre, der var mere kompetente end den anden generalmajor i Hæren – nemlig Flemming Mathiasen. Med den viden, jeg har i dag, ville jeg være gået til forsvarschefen,« sagde Hans-Christian Mathiesen.

Pludselig skulle det hele gå stærkt

Tirsdag var det primært Hans-Christian Mathiesen selv, som skulle svare på spørgsmål fra auditør Claus Risbjerg og forsvarsadvokat Torben Koch. Meget af tiden drejede sig om, hvor vidt HC Mathiesen blot havde fortsat en linje lagt af hans forgænger i embedet – daværende generalmajor Per Ludvigsen – eller om han reelt havde ændret på kriterierne for optagelse til OFU. Mathiesen fastholdt, at han på ingen måde havde ændret nogen kriterier.

Imod det taler hele forløbet omkring hans kærestes optagelse. Der var ansøgningsfrist til OFU den 25. november 2015, og ind til da kørte hele processen præcis som i 2014 og 2015. Men omtrent halvanden uge før fristen for Hærstabens indstilling af Hærens kandidater til Forsvarsakademiet deltog hærchefen den 16. februar 206 i et statusmøde med bl.a. med sagsbehandleren Brian Olsson, som på baggrund af en kolossal mængde data havde indplaceret alle kandidater på en prioriteret liste. Der var 14 pladser til OFU, og på listen stod hærchefens kæreste som nummer 18.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

Herefter ændrede alt sig. Små tre måneder efter ansøgningsfristens udløb erklærede hærchefen sig pludselig inhabil og nedsatte i al hast det til lejligheden oprettede udvælgelsesnævn af underordnede med Flemming Mathiasen som formand. Hærchefen talte i telefon med Flemming Mathiassen og instruerede ham i, at kandidater til udenlandske kurser skulle være de bedste – uanset om de havde søgt eller ej – og at man på den baggrund skulle genoverveje ansøgerne til de udenlandske kurser.

Selv om studieegnethed allerede blev vægtet højt, skulle det vægtes endnu højere på bekostning af erfaring fra internationale missioner, hvilket kæresten som den eneste af de aktuelle kandidater ikke havde været udsendt i. Alt sammen forhold, der kom hærchefens kæreste til gode.

Samtidig udsendte han en mail til det nye udvælgelsesnævn med de opdaterede kriterier. Og samme minut videresendte han mailen til sin kæreste »til orientering« efterfulgt af en glad smiley.

Optagelsen i 2016 var ikke normal procedure

I retten ville auditør Claus Risbjerg vide, om det var normal procedure i forhold til 2014 og 2015, da Brian Olsson også var sagsbehandler på listen for optagelse på operations- og føringsuddannelsen.

»Nej,« svarede han.

De foregående år tog man alene udgangspunkt i ”arket”, som var en omfangsrig matrix udarbejdet af Forsvarsministeriets Personalestyrelse (FPS) i samarbejde med Forsvarsakademiet (FAK), og som indeholdt vurderinger af alle kandidater på en lang række forskellige parametre inklusiv internationale operationer, chefvirke og en dybere personelbedømmelse.

Artiklen fortsætter under billedet …

Det var dette skema, som blev brugt til at vurdere kandidaterne til Master i Militære studier i 2014, da hærchefens kæreste søgte om optagelse. Det fremgår af kolonne 5, at INTOPS (Internationale Operationer) talte 1/3 i den samlede vurdering af hidtidig tjeneste. Nogenlunde samme skema blev brugt til at vurdere kandidater til optagelse på operations- og føringsuddannelsen. Kilde: Forsvarsministeriets Personalestyrelse

»FPS udarbejder arket, som skal udfyldes. FPS udfylder de dele, som er fortrolige oplysninger, og laver en personkarakteristik og sætter ind i skemaet. Det bliver sendt til mig, når skemaet er klart. Jeg har haft tid til at sagsbehandle og vurderet alle kandidater inden mødet med hærchefen, og min indstilling sker på baggrund af det skema,« forklarede Brian Olsson.

Hærchefens pludselige fokus på udenlandske kurser skabte frustration i både Hærstaben og personalestyrelsens partnerelement, hvor man pludselig fik mere end travlt. Og det fik også konsekvenser for Hærstabens aflevering af listen over prioriterede kandidater fra Hæren til Forsvarsakademiet.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen og reportagen fra første dag i retten i sagen mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen …

Brian Olsson forklarede i retten, hvordan han efter mødet med hærchefen sendte en personlig mail til sin kontaktperson på Forsvarsakademiet og forklarede konsekvenserne af hærchefens ændrede kriterier for Claus Risbjerg.

»Vi blev forsinket, og jeg sendte en mail til min kontaktperson ved Forsvarsakademiet og skrev, at Hæren ikke når at aflevere til tiden. Vi bad om udsættelse,« sagde han.

Det pludselige fokus og nye sagsbehandling af kandidaterne til de udenlandske kurser havde en anden konsekvens end arbejdspres og stress. Nemlig, at hærchefens kæreste rykkede fra en plads som nummer 18 til en plads som nummer 13 på listen, hvorved hun lige præcis blev optaget. Det forklarede Keld Robert Christensen, som er vicechef i Hærkommandoen, og som sad med til mødet med den daværende hærchef.

»Listen var generelt den samme. Der var bare sket nogle ændringer pga. de udenlandske ansøgninger. Ved at nogle af dem i toppen nu søgte og kom på udenlandske kurser, kom der samtidig nogle op i bunden,« sagde han.

Onsdag fortsætter ankesagen med afhøring af bl.a. forsvarschef Bjørn Bisserup, Flemming Mathiasen, Per Ludvigsen og oberst Susanne Lund, som er kommunikationschef i Forsvarskommandoen. Der forventes at falde dom mandag.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

12 KOMMENTARER

guest
12 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Thomas Aagaard
Læser
Thomas Aagaard
24. august 2020 16:13
Dinorex
Læser
Dinorex
24. august 2020 10:17

Hvornår falder der dom ved Landsretten – det skulle være i dag – men kan ikke finde tidspunktet?

ottochristensen
Læser
ottochristensen
24. august 2020 10:30
Svar  Dinorex

Det er tidligere oplyst, at dommen forventes klar den 24. august 2020 om eftermiddagen.

Dinorex
Læser
Dinorex
24. august 2020 10:54

TAK 🙂

Michael Albeck
Læser
Michael Albeck
19. august 2020 6:11

Jeg finder det mærkeligt at han stadig er general. Da kommandør Per Tidemand blev revet af pinden p.g.a. uregelmæssigheder, så blev han klikket to trin ned af listen og endte som orlogskaptajn, her har vi en dansemus der spræller temmelig meget og alligevel danser han rundt med sit ridderkors og fortjenstmedalje der normalt kun kan bæres ved vandelsfri tjeneste… hvilket synes at halte lidt her…H.C. ..stram op

M. Jacobsen
Læser
M. Jacobsen
20. august 2020 22:44

Nu er han jo principielt ikke dømt for noget, da sagen stadigvæk kører ved Landsretten.
Derfor kan man heller ikke fratage ham hverken grad eller ordner.

Sådan fungerer et retssamfund.

Hvad der sker hvis Landsretten dømmer ham skyldig, er der nok ikke den store tvivl om…

Michael Albeck
Læser
Michael Albeck
21. august 2020 6:01

jo, han er dømt og (60 dage i boksen) han er ikke tilfreds med rettens afgørelse. Der er sku nok ikke mange tilbage der hepper på ham…

M. Jacobsen
Læser
M. Jacobsen
21. august 2020 6:28

Det er ikke sådan det fungere.
Når du anker din dom, har det opsættende virkning og dermed er du stadig at betragte som værende ikke dømt.
Dette gælder indtil landsretten har afsagt en eventuel ny dom, stadfæstet byrettens afgørelse eller frifundet dig.

Og om det er nogen der hepper på en, er hamrende ligegyldigt.
Det er retssal, ikke en fodboldkamp!

ottochristensen
Læser
ottochristensen
22. august 2020 10:02

Hej M. Jacobsen
Retsplejeloven § 475:
“Stk. 4 Anke har kun opsættende virkning, når det bestemmes af den ret, hvis afgørelse påankes, eller af den ret, til hvilken anke sker.”

M. Jacobsen
Læser
M. Jacobsen
23. august 2020 2:51

Som jeg netop skriver!
Når anken anerkendes af landsretten, træder den opsættende virkning automatisk i kraft.

Manden har anket sin dom, retten har anerkendt at ham har ret til at anke, sagen skal bedømmes af landsretten. Ergo er han ikke dømt førend Landsretten har behandlet hans sag.
Indtil da er han at betragte som værende uskyldig, og kan derfor ikke fratages hverken tjenstemandsrettigheder, eller for den sags skyld Ridderkors og hvad han ellers måtte være tilkendt at ordner, som kræver en rygtefri vandel, som det så smukt hedder.

Der er ingen forskel på sagen mod den en general eller sagen for en simpel tyv.

Hvis man ikke anerkender dommen fra Byretten, kan man anke til Landsretten.
Hvis man også bliver kendt skyldig i Landsretten, kan man ikke anke spørgsmålet om skyld andre steder.
I helt særlige tilfælde kan man dog anke strafudmålingen til Højesteret.
Men selve skyldsspørgsmålet kan ikke ankes. Her gæder Landsrettens dom.

Så at strippe en mand for hans ordner og tjenstemandspension, kræver en portion tålmodighed og ikke mindst, at man respekterer de forskellige processer i retssystemet.

Thomas Aagaard
Læser
Thomas Aagaard
23. august 2020 9:54

Når vi snakker rang, løn, pension osv, Ja, der er han uskyldig indtil domstolene er helt færdige med sagen.

Men Om han er juridisk skyldig eller ej, så har han tydeligt udvist en utroligt dårlig dømmekraft (det har selv hans forsvare jo indrømmet, han mener blot ikke at der burde straffes med andet en en samtale med chefen, eller maks en bøde eller andet administrativt) Og hans handlinger har klart skadet forsvarets omdømme og skadet underordnedes tillid til systemet og dermed undergravet forsvarets evne til at udføre sine opgaver.

Og det er i min optik nok til at Dronningen burde fratage ham Ridderkorset… For her burde standarden altså værre meget højere end “det var ikke ulovligt og strafbart”

ottochristensen
Læser
ottochristensen
23. august 2020 12:00

Nej – Ved anke træder den opsættende virkning ikke automatisk i kraft.
Dette fremgår tydeligt af Retsplejeloven. I Justitsministeriets CIRlH nr. 11551 – journalnr. CMS VB 4534 stk. 3.3.: “En ansøgning om anden eller tredjeinstansansøgning afbryder ikke fuldbyrdelsesadgangen efter § 997.” Opsættende virkning skal bevilges.