Forsvarschefen vil ikke give “Karin fra OLFI” en undskyldning

7
I august påpegede Karin Iversen første gang uregelmæssigheder i godkendelsen af personlige bilag hos den økonomiansvarlige i Specialoperationskommandoen (SOKOM). Kort efter blev hun afskediget på grund af "samarbejdsvanskeligheder". Foto: Mick Anderson

Karin Reuss Iversen mistede sit job i Forsvaret, efter at hun havde påpeget ulovligheder i chefens godkendelse af egne bilag. I maj bad hun forsvarschefen om at se på sagen og give hende en undskyldning, men den kommer ikke. Bjarne Laustsens selvvalgte afgang tirsdag som forsvarsordfører i Socialdemokratiet har bl.a. bund i denne sag.

Da der i maj faldt dom på 60 dages fængsel til den nu tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen for nepotisme og magtmisbrug, noterede Karin Reuss Iversen sig forsvarschefens reaktion. I en artikel på dr.dk sagde general Bjørn Bisserup, at der var brug for en »kulturændring« i Forsvaret, og at ingen medarbejdere skulle være bange for at stå frem. Det fik Karin Reuss Iversen til at sætte sig til computeren og skrive en mail direkte til forsvarschefen.

»Da jeg var ansat i Specialoperationskommandoen, har jeg været kritisk overfor økonomiske dispositioner på mit tidligere tjenestested, som især var foretaget af min nærmeste chef, den tidligere stabschef i Specialoperationskommandoen. Jeg har flere gange opdaget, at der var nogle ting, som ikke foregik efter reglerne og gjort opmærksom på dette. Det endte med flere tjenstlige samtaler, hvor jeg fik at vide, at jeg skulle gøre, som der blev sagt, og ellers var jeg nok ikke den rette til jobbet. Der herskede netop den hold-kæft-kultur, du gerne vil have ryddet op i. Jeg fik ingen hjælp, og da jeg blev ved med at stille spørgsmålstegn, endte det meget uventet med, at jeg skulle fratræde Forsvaret,« skrev Karin Reuss Iversen og fremførte samtidig en bøn til Bjørn Bisserup:

»Jeg vil derfor gerne høre, om du vil være med til at få renset mit navn og give mig en undskyldning, således at jeg kan lægge det her bag mig?! Dét ville være en god måde at vise på, at du mener det alvorlig med en kulturændring,« skrev hun.

Svaret fra Bjørn Bisserup var noget af en skuffelse, og det vender vi tilbage om lidt.

Anledning til mere end halvandet års hovedpine

Sagen om Karin Reuss Iversen har gennem mere end halvandet år givet anledning til en del hovedpine i Forsvaret, i Forsvarsministeriets Personalestyrelse og i Forsvarsministeriets departement. Den har været diskuteret i Folketingets forsvarsforligskreds, forsvarsminister Trine Bramsen er blevet afkrævet svar, personaledirektør Laila Reenberg har måttet aflevere en redegørelse til ministeren, og senest har forsvarschef Bjørn Bisserup efter fornyet omtale af sagen i bl.a. Nordjyske så lovet at se på Karin Reuss Iversens sag.

Den handler kort fortalt om en pligtopfyldende og loyal civilansat medarbejder, som efter ansættelse som controller i Specialoperationskommandoen i 2018 blev opmærksom på, at hendes egen chef begik direkte ulovligheder, da han godkendte egne bilag i form af parkering i Københavns Lufthavn for over 43.000 kr. alene i 2018. Efter at have gjort opmærksom på problemet blev Karin Reuss Iversen på det nærmeste mobbet ud af SOKOM og overtalt til at skrive under på en frivillig aftrædelse, som hun imidlertid siden fortrød. Bittert.

Artiklen fortsætter under billedet …

20200710 TEASER Karin Iversen
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om Karin Reuss Iversen, som har fået afslag på samtlige ansøgninger til stillinger i Forsvaret …

Da Karin Reuss Iversen fik aktindsigt i sin egen sag, blev hun klar over, at der var flere faktuelle fejl og påstande, og hun følte sig i den grad kørt over og udstødt – alene for at have gjort sin borgerpligt ved at råbe op om ulovligheder.

Det fik hende til at kontakte dette medie, og i foråret 2019 stod hun frem med sin historie i OLFI. Håbet var at blive renset og få en genansættelse i Forsvaret, men resultatet blev det stik modsatte. Siden har ”Karin fra OLFI” fået afslag på samtlige omkring 30 stillinger, som hun har søgt i Forsvaret, hvoraf flere af dem har været i genopslag.

Forsvarsordfører smækker med døren

Den historie fortalte OLFI i februar, og det fik avisen Nordjyske til at gå ind i sagen. Det samme gjorde Bjarne Laustsen, som ind til i tirsdags var forsvarsordfører for Socialdemokratiet. Fredag (i dag) har han et læserbrev i Nordjyske med overskriften, ”Der er brug for flere i Forsvaret lige som Karin Iversen”. Bjarne Laustsen har mødt Karin Reuss Iversen og sat sig grundigt ind i sagen, og han er ikke i tvivl om, at der er noget rav-ruskende-galt i systemet.

»Hvis status er, at man bliver sat på porten efter 17 års pletfri karriere, fordi man spørger, om det kan være rigtigt, at éns chef har parkeringsudgifter i Københavns Lufthavn for 43.000 kr. om året, når der ikke foreligger en aftale om det, og ingen andre end chefen selv godkender alle sine egne bilag, så er der noget, der ikke fungerer. Alternativet bliver jo, at det er anonyme udtalelser til OLFI og Whistleblower-ordninger, der baner vejen for afsløringer og ikke det godkendelsessystem i Forsvaret, der egentlig burde have opdaget svindlen,« skriver han.

Artiklen fortsætter under billedet …

201900502 TEASER SOKOM Rost
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om Karin Reuss Iversen, som måtte forlade SOKOM i unåde efter bare tre måneder og efter at have stillet spørgsmål ved chefens godkendelse af sine egne bilag …

Han roser videre Karin Reuss Iversen for sit mod til at stå fast på sine værdier og tage kampen med systemet for retfærdighed og lægger ikke skjul på over for OLFI, at sagen mod Karin Reuss Iversen var en af flere medvirkende årsager til, at han tirsdag valgte at smække med døren og træde tilbage fra hvervet som forsvarsordfører i Socialdemokratiet. Hans ros til Karin Reuss Iversen hjælper dog lige fedt i forhold til forsvarschef Bjørn Bisserup, som i midten af juni svarede Karin Reuss Iversen.

»Med baggrund i dine fremsendte materialer, din fuldmagt og de øvrige dokumenter i sagen kan jeg konstatere, at der er to forskellige opfattelser af, hvad der ligger til grund for din fratrædelse. Din, hvor du anfører, at du er blevet tvunget til at fratræde, og Forsvarsministeriets Personalestyrelses, din fagforenings og Specialoperationskommandoens, hvoraf det fremgår, at du er fratrådt efter gensidig aftale. Jeg har derfor ikke mulighed for at afgøre, hvad der er rigtigt, og jeg har således ikke grundlag for at foretage mig yderligere i relation til baggrunden for din fratrædelse,« skriver han til Karin Reuss Iversen.

Kan ikke tage Bjørn Bisserups svar seriøst

Hjemme i Sæby sidder en dybt frustreret Karin Reuss Iversen. Hun lægger ikke skjul på, at hun er vred over den behandling, som hun har fået. Og så er hun skuffet over, at forsvarschefen har sendt hende et udenoms-svar, som ifølge hende indeholder bekymrende, faktuelle fejl.

»Han henviser ligesom personaledirektør Laila Reenberg i sin redegørelse til, at jeg skulle have været til to samtaler indenfor de seneste seks måneder. Det er ikke korrekt. Den sidste samtale, som jeg husker at have været til, var som HR-konsulent i Aarhus i november. Det hele bærer præg af, at forsvarschefen ikke har sat sig ordentligt ind i min sag, men kun har forholdt sig til personalestyrelsens udtalelser. Han vil i hvert fald ikke foretage sig yderligere, selv om han her havde han haft chancen for at vise, at han mener det med at rydde op alvorligt. Jeg er led og ked af det, og jeg synes ikke, at jeg kan tage Bjørn Bisserups svar seriøst,« siger Karin Reuss Iversen.

Noget tyder imidlertid på, at sagen ikke er helt død endnu. OLFI har tidligere skrevet, at Forsvarsministeriets Auditørkorps havde lukket sagen, fordi der ikke var grund til at tro, at sagen kunne føre til domfældelse over den nu tidligere stabschef i Specialoperationskommandoen, som godkendte egne bilag. Det samme skriver Bjørn Bisserup til Karin Reuss Iversen.

Men Karin Reuss Iversen har selv søgt aktindsigt hos auditørkorpset i sin egen sag, og her var den overraskende tilbagemelding, at hun ikke kunne få aktindsigt, fordi sagen stadig er under efterforskning.

guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer