Ankesag mod tidligere hærchef kommer for landsretten i august

4
Forsvarsadvokat Torben Koch kommenterer den 19. maj 2020 dommen på 60 dages fængsel ved Retten i Viborg til generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen, som er hans klient. Foto: Ernstved

Et hul i retskalenderen har gjort det muligt at gennemføre ankesagen mod generalmajor og tidligere hærchef H.-C. Mathiesen ved Vestre Landsret i Viborg allerede i august. Han kræver frifindelse, mens auditøren kræver en skærpelse af straffen på 60 dages ubetinget fængsel.

Om lidt over to måneder kender generalmajor Hans-Christian Mathiesen sin endelige skæbne. Vestre Landsret i Viborg har fået et hul i kalenderen, og derfor kommer ankesagen mod den tidligere hærchef på trods af corona-forsinkelser allerede for retten tirsdag og onsdag den 18.-19. august. Der er afsat tre retsdage, og der forventes at falde endelig dom mandag den 24. august.

Landsrettens hurtige berammelse kommer bag på den dømte general, som uden betænkningstid ankede byrettens dom til frifindelse. Det fortæller advokat Torben Koch, som er beskikket forsvarer for H.-C. Mathiesen.

Artiklen fortsætter under billedet …

2020505 TEASER HC Viborg
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen og reportagen fra anden dag i retten i sagen mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen …

“Han er særdeles overrasket over, at ankesagen er blevet berammet så hurtigt. Men han er også lykkelig for at få sagen afsluttet hurtigt og et halvt år før, end jeg havde stillet ham i udsigt. Det er glædeligt, at sagen ikke skal trækkes yderligere i langdrag,” siger Torben Koch.

Blev idømt 60 dages fængsel for fire forhold

Den 19. maj blev H.-C. Mathiesen idømt 60 dages ubetinget fængsel for tjenestemisbrug, forsøg på tjenestemisbrug, videregivelse af fortrolige oplysninger og pligtforsømmelse af særlig grov karakter ved at have hjulpet sin daværende kæreste og nuværende hustru frem i karrieren. Domsmandsretten i Viborg fandt det således bevist, at Mathiesen i sin egenskab af hærchef ændrede på kriterierne til operations- og føringsuddannelsen for at hjælpe sin kæreste ind på uddannelsen, som hun ellers ikke stod til optagelse på.

Han blev ligeledes dømt for at have delt sin fortrolige indbakke på sin tjenestemail med kæresten og for at have forsøgt at få oberst Jens Lønborg til at ansætte og udnævne kæresten. Slutteligt blev han også dømt for at have ladet sin sekretær og stabshjælper. Derimod blev han frifundet for at have løjet over for forsvarschef Bjørn Bisserup.

Artiklen fortsætter under billedet …

2020504 TEASER HC Viborg
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen og reportagen fra første dag i retten i sagen mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen …

Dette forhold ønsker auditør Claus Risbjerg fortsat Hans-Christian Mathiesen dømt for, og spørgsmålet kommer derfor også til at indgå i bevisførelsen i landsretten.

“Det er en ny bevisførelse i landsretten, og jeg har et ønske om også at få landsrettens vurdering af det forhold. Det er efter min opfattelse vigtigt at få hele sagen gennemgået igen,” siger auditør Claus Risbjerg, som for at stille landsretten frit i strafudmålingen også har anket de 60 dages ubetingede fængsel til skærpelse.

I civile straffesager vil ankesager i landsretterne blive ført af statsadvokaten, men inden for den militære straffelov møder auditøren både i byretten og landsretten. Det vil således også være Claus Risbjerg, der kommer til at føre sagen i landsretten. Også han er godt tilfreds med den hurtige berammelse.

“Det er positivt, at sagen kommer så hurtigt for, så den kan blive afgjort,” siger han.

Her kan du læse artiklen, som ligger til grund for sagen mod Hans-Christian Mathiesen …

TEASER HC
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …
guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer