spot_img

Forsvarsminister gentager løfte om at slå hårdt ned på svindel og magtmisbrug

I et interview søndag i dagbladet Politiken fortæller forsvarsminister Trine Bramsen åbent om at få sat »en kæmpe projektør« på »råddenskab« i de forsvarsministerielle systemer. Hun taler om embedsmænds »søforklaringer« og ønsker at sende »chokbølger gennem systemet«. Der skal ryddes op, lover hun.

I sin vildeste fantasi havde Trine Bramsen (S) ikke forestillet sig, at oprydning skulle blive hendes vigtigste opgave, da hun i juni sidste år overtog posten som forsvarsminister efter Claus Hjort Frederiksen (V). Men sådan er det blevet, efter at sag på sag har afdækket nepotisme, svindel og magtmisbrug i hendes eget system.

Senest med en fængselsdom mod tidligere generalmajor og hærchef Hans-Christian Mathiesen tirsdag i sidste uge. En sag, som nu er anket til landsretten. I et åbenhjertigt interview med dagbladet Politiken søndag fortæller Trine Bramsen, at alle sagerne om nepotisme og svindel skal sættes i den kontekst, at Forsvaret og Forsvarsministeriet rummer så mange tusinde dygtige og dedikerede ansatte, der udfører deres arbejde på bedste vis.

»Derfor fortjener svindel og magtmisbrug og al den råddenskab, der måtte ligge nogle steder, at få en kæmpe projektør på. Der skal i den grad ryddes op. Det er jo det, der sværter alt det andet i Forsvaret,« siger hun.

Kan forstå både dokumenter og søforklaringer

Trine Bramsen fortæller, hvordan hun oplever mange dygtige medarbejdere, der har ventet på en politiker, der tog pladsen for bordenden, »udstak retningen og sagde, at her er de principper, vi arbejder efter«. Men hun oplever også medarbejdere og steder i systemet, der har svært ved at forstå, hvad det er for en retning, som den nye minister vil have.

Hun mener dog at have den rette baggrund til at sætte sig igennem og lover at have den nødvendige tålmodighed til at få rettet op på problemerne.

»Jeg har gode redskaber med mig. Før jeg blev politiker, var jeg konsulent og arbejdede også for Forsvaret. Det gør mig i stand til at stille de rigtige spørgsmål og forstå både dokumenter og de søforklaringer, som jeg får på tingene. Vi har lavet en ny whistleblower-ordning, og jeg har også klart og tydeligt tilkendegivet, at når jeg bliver konfronteret med dårligt lederskab, så får det konsekvenser. Det skulle gerne give rystelser i hele systemet,« siger Trine Bramsen og erklærer sig »nok mere konfrontatorisk« end sine forgængere.

»Man håndterer tingene på forskellige måder. Jeg vender det om: Hvis der er mistanke om svindel og problemer, så undersøger vi det. Da jeg overtog dette ministerium, var udgangspunktet: at det er der nok ikke noget om. Risikoen ved den (ministerens, red.) model er, at man ender et sted, hvor chefer beskyldes for hvad som helst. Men det er nødvendigt. Jeg håber, at de seneste sager med Rigsrevisionen og den fortsat verserende ankesag mod H.-C. Mathiesen er med til at sende de nødvendige chokbølger ud i Forsvaret.«

Velkendt afdelingschef har fået nøglerolle

Forsvarsministeren fortæller videre, at hun i forbindelse med undersøgelsen af svindel i ejendomsstyrelsen skulle finde en medarbejder, som ikke havde aktier i, hvad der foregik i ejendomsstyrelsen. Vedkommende skulle være kontaktperson mellem Forsvarsministeriet og Kammeradvokaten, og valget faldt på Pernille Reuter Eriksen, som afdelingschef i Koncern-HR. Det kan godt være, at afdelingschefen ikke har været involveret i sager omhandlende ejendomsstyrelsen.

Til gengæld har Pernille Reuter Eriksen som personaledirektør Laila Reenbergs ven været omdrejningspunktet i en af sagerne om nepotisme og inhabilitet. Det var således Pernille Reuter Eriksen, der sanktionerede, at Laila Reenbergs vicedirektør ringede til Laila Reenbergs ægtefælle og tilbød ham en beordring i den eftertragtede stilling som chef for Søværnets 2. Eskadre, inden Pernille Reuter Eriksen havde besluttet, om stillingen skulle slås op i fri konkurrence.

Så sent som i marts var det også Pernille Reuther Eriksen, som valgte at udnævne Laila Reenbergs vicedirektørs ægtefælle til kontorchef under Pernille Reuter Eriksen. Den del kommer interviewet i Politiken imidlertid ikke ind på.

»Det har været svært at finde en chef, som ikke har været en del af sagen (om ejendomsstyrelsen, red.). Det er også det, der gør forsvaret til noget særligt. Mange er vokset op i systemet og kender hinanden. Og det er det samme med ministeriet og den måde, ministeriet fungerer på. Der er mange personer, der er gået på kryds og tværs i departementet. Derfor var det faktisk svært at finde en, der stod uden for rigsrevisionssagen. Det betyder også, at der er nogle chefer, som meget hurtigt er kommet tæt på mig, og som jeg bruger som vigtige sparringspartnere.«

Interviewet melder intet om, hvorvidt Pernille Reuter Eriksen er en af dem.

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
26. maj 2020 19:06

Da ministeren selv siger, at statsadministrationen er sammenspist, har hun ikke benyttet sig af sin egenopfattede kompetence til at stille de rigtige spørgsmål, og ikke erkendt, at der kræves et kulturskifte i hele virksomheden