spot_img

Historisk dom til H.-C. Mathiesen vækker opsigt

Den ubetingede fængselsdom til den tidligere chef for hærstaben, Hans-Christian Mathiesen, har affødt kraftige reaktioner fra landets medier, kommentatorer og fra Forsvaret selv. Hovedpersonen selv har anket, og dermed er der lagt op til endnu en runde i retten på et endnu ikke fastlagt tidspunkt.

Selv om OLFI’s redaktør siden i går har været på en mindre medieturné og ikke selv har haft tid til at skrive om sagen, er det næppe gået nogen OLFI-læsers næse forbi, at der er faldet dom i straffesagen mod generalmajor og tidligere hærchef H.-C. Mathiesen.

Generalmajorens forseelser – embedsmisbrug, pligtforsømmelse og videregivelse af fortrolige oplysninger – begik han i forsøget på at fremme samleverens officerskarriere. De blev ved Retten i Viborg takseret til 60 dages ubetinget fængsel af dommeren og de to domsmænd. Dommen blev anket på stedet, og dermed har gårsdagens dom i sagen mere karakter af et komma end et punktum.

Tilbage står dog, at retsformanden og de to domsmænd afsagde en dom uden historisk fortilfælde. Aldrig før i nyere dansk retshistorie er en så højtstående officer straffet med ubetinget fængsel for så alvorlige forbrydelser. Derfor har sagen også vakt stor opsigt, og domsafsigelsen blev i går dækket massivt af landets toneangivende medier og kommentatorer.

Selvransagelse i Forsvarets ledelse?

Dommen over den tidligere hærchef har også givet anledning til selvransagelse i Forsvaret. Til Forsvarets egen hjemmeside udtaler forsvarschef Bjørn Bisserup:

»Det er en trist og ulykkelig sag, som jeg ser frem til på et tidspunkt at få afgjort og afsluttet. Sagen har i lang tid kastet skygge over den dedikerede indsats, som Forsvarets mange professionelle soldater og civile medarbejdere hver dag løser i ind- og udland,« siger forsvarschef general Bjørn Bisserup.

Forsvarschefen åbner i udtalelsen op for, at han måske skulle have taget sagen seriøst tidligere i forløbet:

»Uanset, hvor sagen ender, er der en række vigtige spørgsmål, der allerede nu trænger sig på. De skal besvares, så vi i Forsvaret kan lære af dem. Er der noget i vores system, der gør, at der ikke blev reageret på et tidligere tidspunkt? Kunne jeg have iværksat undersøgelsen tidligere og dermed måske afkortet sagens forløb?«

Netop Bjørn Bisserup stod ellers last og brast med Mathiesen og var hurtig til at afvise, at der overhovedet var noget at undersøge, da sagen begyndte at rulle i efteråret 2018. Det studser radiovært på P1-programmet “Genstart” Knud Brix over.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Forsvarer: Helt forrykt dom

Også blandt veteraner og i det politiske kommentariat har sagen fået mange til at spærre øjnene op – og til at ærgre sig. Debattør og klummeskribent Niels Jespersen, der selv er Afghanistan-veteran, kalder på Twitter gårsdagen for en “sort dag” for Forsvaret.

Artiklen fortsætter under tweetet …

De følelser går igen hos reserveofficer og tidligere folketingskandidat Klaus Kroll, som kalder dagen “en trist dag for Forsvaret”.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget …

På alle måder en trist dag for dansk forsvar.

Posted by Klaus Kroll on Tuesday, May 19, 2020

Noa Redington, forhenværende særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt, hæfter sig ved sagens betydning og bemærker, at kun coronaen matcher sagen i nyhedsværdi.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Forsvarer: Helt forrykt dom

Auditør og anklager i sagen Claus Risbjerg fra Forsvarsministeriets Auditørkorps var ikke overraskende tilfreds med sagens udfald. Udfaldet blev således i store træk, som han havde håbet på.

»Jeg synes, at retten har sendt et klart signal med den her dom,« sagde Claus Risbjerg efter domfældelsen.

I H.-C. Mathiesens egen lejr var der omvendt ingen forståelse for dommen, der som nævnt blev anket, uden at hovedpersonen behøvede betænkningstid.

”Det er kritisabelt, at hun (hærchefens hustru, red.) har fået den adgang til indbakken, og det er kritisabelt, at han har brugt medarbejdere til noget, som kan karakteriseres som privat. Men det er kritisabelt, og det er derfor, jeg siger, at sagen ikke skulle have været afgjort i kriminalretten i Viborg. Den skulle have været afgjort i Forsvarsministeriets Personalestyrelse med en disciplinær reaktion. Jeg synes, det er helt forrykt,” sagde H.-C. Mathiesens forsvarer Torben Koch til pressen, efter at dommen var faldet.

Andre læste også

»Den sikkerhedspolitiske situation og ændringer i vores opgavefokus udfordrer os«

Abonnement
Chefen for Flyverkommandoen erkender i et skriftligt svar til OLFI, at de unge piloter er pressede. Han lover, at man fra flyveledelsens side er i gang med at adressere udfordringerne, men han vil ikke stille op til interview og svare på spørgsmål. Nej. Generalmajor Jan Dam ønsker som chef for...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Rasmus
Læser
Rasmus
21. maj 2020 17:06

Det er ikke nogen trist dag for Forsvaret, hvis vi ser bort fra de personlige skæbner indblandet. Forsvaret skal være stolte over det signal de sender til omverdenen. Jeg er ikke et sekund i tvivl om der i andre styrelser og ministerier samt blandt politikerene sker præcis det som Forsvaret nu, har sendt et klart signal om ikke er i orden hos dem. Det er et rigtigt for organisationen, hvis de kan fortsætte den vej, og have fokus på mere integritet og ordentlighed i hele og særligt toppen af organisationen.

Poul Erik Tranberg
Læser
Poul Erik Tranberg
20. maj 2020 19:46

Det mest bemærkelsesværdige ved byretsdommen var, at den tidligere Hærchef blev frifundet for at lyve over for Forsvarschefen:

“Det eneste punkt, hvor hærchefen blev frifundet, var i forholdet om at tale usandt over for forsvarschef Bjørn Bisserup. Her har retten fundet, at det ikke var tilstrækkeligt belyst, til at der kunne ske domfældelse.” (kilde: JydskeVestkysten)

Selvfølgelig ikke. Begge kendte jo indgående Hærens optagelsesbetingelser og -procedurer samt den yngre, kvindelige officers bemærkelsesværdige lynkarriere 2014-2018. Begge vidste udmærket, at Hærchefen havde begået en form for nepotisme. For selvfølgelig hjælper man sin kommende hustru (og andre af de nærmeste). Men kardinalpunktet var, at både Forsvarschefen og Hærchefen mente, at det heller ikke i dette tilfælde var en tjenesteforseelse, endsige et kriminelt forhold. Det lå jo i luften, at Departementschefen, Forsvarschefen selv, Personeldirektøren og Finansdirektøren alle i samme periode havde “hjulpet” nærtstående personer i Forsvaret, uden at der tilsyneladende var tale om forbryderisk nepotisme. Derfor fandt Forsvarschefen ingen grund til at bore mere i den sag. Hærchefen benægtede intet, han løj ikke, han fulgte blot den etablerede ledelseskultur i Forsvaret. Det er såre menneskeligt.

Men byretten konkluderede, at Hærchefen begik forbryderisk nepotisme.

Derfor er det en logisk selvfølge, at Forsvarschefen nu vil se fremad og sikre, at denne ledelseskultur luges grundigt ud. Moralsk bør Forsvarschefen starte med sig selv. Men måske bliver det også i fremtiden Auditørkorpset, som skal tage initiativet?

Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
20. maj 2020 19:33

Hvilken forsvarsadvokat: Kritisabelt vedr. indbakke og indbydelser til bryllup. Men hvad med resten? Det ligner en tilståelse på vegne af sin klient.