spot_img

»Beskyldninger om ærekrænkelser er et middel til at gøre journalister tavse«

Dansk Journalistforbund (DJ) har valgt at træde ind og føre sagen for OLFIs redaktør, som er blevet stævnet af Copenhagen Group A/S for ærekrænkelse med krav om størst mulig straf og godtgørelse for tort. Forbundsformand Tine Johansen undrer sig over Copenhagen Groups adfærd og kalder sagen både vigtig og principiel.

Det tog ikke lang tid for Dansk Journalistforbund at beslutte, at forbundet træder ind som repræsentant for Peter Ernstved Rasmussen i den sag, som advokat Michael Christiani Havemann har anlagt mod redaktøren af OLFI på vegne af virksomheden Copenhagen Group A/S. Det fortæller Tine Johansen, som er formand for Dansk Journalistforbund.

»Der var ikke nogen tvivl i vores sind om, at vi skulle gå ind i den sag,« siger hun til OLFI.

Stævningen kommer efter et researchforløb, som strækker sig over mere end to år, involverer flere handler med Copenhagen Group og rummer en række aktindsigter i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. I løbet af de seneste måneder har OLFI stillet talrige spørgsmål til Jeppe Handwerk, som ejer Copenhagen Group A/S sammen med sin hustru, Birgitte Zachau Handwerk. Henvendelserne er blevet besvaret med flere formanende breve fra virksomhedens advokat og slet skjulte trusler om en mulig stævning.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, hvem der lækkede militære hemmeligheder til Jeppe Handwerk og Copenhagen Global …

Samtidig har OLFI i en række artikler omtalt Jeppe Handwerk og handler, som involverer hans virksomheder Copenhagen Group A/S og Copenhagen Global A/S. Ifølge advokat Michael Christiani Havemann har OLFIs redaktør i den forbindelse gjort sig skyldig i at fremføre ærekrænkelser og injurier.

»Denne sag handler om, at sagsøgte har beskyldt sagsøger for at have handlet uredeligt i forbindelse med en eller flere leverancer til det danske forsvar, Forsvarets Materiel Indkøb, dels i en række artikler i sit medium siden 11. november 2019, dels i individuelle henvendelser til andre aktører i markedet og til privatpersoner, herunder Jeppe Handwerks private genboer,« skriver Michael Christiani Havemann i sin stævning.

Journalistforbundet undrer sig over stævning

I Dansk Journalistforbund undrer forbundsformand Tine Johansen sig over stævningen. Det skyldes dels de forhold, som advokaten anklager OLFIs redaktør for, og dels at Copenhagen Group A/S skrider direkte til et sagsanlæg i stedet for som første skridt at klage over OLFI til Pressenævnet.

»Hvis de føler sig krænkede over den journalistiske etik og de journalistiske metoder, er det den rette vej at gå i Pressenævnet. Det ved advokat Michael Havemann godt. Jeg kan se, at de bl.a. sagsøger Peter for at have taget kontakt til nogle naboer i et fuldstændig legitimt og redeligt research-øjemed. Det er de grundlæggende journalistiske arbejdsmetoder, som de anfægter,« siger Tine Johansen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse OLFIs tak til Jeppe Handwerk og advokat Michael Christiani Havemann …

Hun mener, at sagen både er principiel og vigtig, fordi beskyldninger om injurier og ærekrænkelser bliver brugt rundt omkring i verden til at gøre journalister tavse.

»Når vi ser på slyngelstater ikke så langt fra Danmark, sidder mange journalister fængslet for ærekrænkelser. Kig bare på fængslerne i Tyrkiet. Det er et middel til at gøre journalister tavse, og derfor er denne sag så vigtig og principiel. Der ville være mange andre end Peter, der ville ryste på hånden, hvis de modtog sådan en stævning. Og det kan man jo godt forstå. Når sagsøger kræver ”hårdest mulig straf” og pengebeløb på flere hundrede tusinde kroner, er det ikke ret mange små medier, der ville kunne overskue konsekvenserne af det,« siger hun.

Advokat Michael Christiani Havemann afviser imidlertid, at det havde været mere korrekt indledningsvis at prøve sagen ved Pressenævnet.

»Det er kun domstolene, der kan afsige dom for overtrædelse af injuriebestemmelserne (straf, tort og mortifikation og potentielt tillige erstatning). Hertil kommer, at domstolsprøvelsen er langt grundigere end sagsforelæggelsen i Pressenævnet,« skriver han i et skriftligt svar til OLFI.

En kerneopgave at være stenen i skoen

I Dansk Journalistforbund mener Tine Johansen, at det er en kerneopgave for medierne at være stenen i skoen og løbende forholde sig kritisk til magtudøvelse i et demokrati.

»Det skal vi værne om, og det gør vi ved aktivt at gå ind i denne sag. Det er pressens ret, og det er pressens pligt at stille de kritiske spørgsmål og undersøge og endevende magtudøvelse,« siger hun.

Hun mener samtidig, at man dårligt kan tolke stævningen som andet end et forsøg på at få OLFI til at stoppe den journalistik, som OLFI bedriver.

»Det er svært at læse stævningen på anden måde, end at de gerne vil have OLFIs kritiske journalistik til at ophøre.«

Den påstand afviser Michael Christian Havemann imidlertid.

»Retssagen handler ikke om at ”lukke munden” på OLFI, men om at få OLFI til at respektere injurielovgivningen. Vi har igennem flere måneder korresponderet med OLFI om, hvad man lovligt kan og ikke kan beskylde andre for, og da vi ikke har kunnet opnå enighed, er der ingen anden mulighed end at overlade afgørelsen til domstolene,« skriver Michael Christian Havemann.

I journalistforbundet ser Tine Johansen imidlertid frem til sagen med ro i sjælen.

»Vi imødeser denne sag med knusende ro,« siger hun.

Det samme gør OLFIs redaktør.

»Jeg glæder mig naturligvis over, at journalistforbundet har taget sagen. Og så ser jeg lige som mange andre frem til at få domstolene til at vurdere, om det journalistiske indhold på OLFI ligger inden for lovens rammer. Det føler jeg mig ganske overbevist om, at det gør,« siger Peter Ernstved Rasmussen.

Andre læste også

»Vi skal gøre det, vi skal for at forsvare Europa«

Abonnement
Statsminister Mette Frederiksen glæder sig ved Nato-mødets afslutning over, at Nato står samlet i støtten til Ukraine. Hun afviser også, at præsident Bidens tydelige tegn på alderdom fylder, når Nato-lederne forhandler. Han leder på ganske fin vis, siger hun. Nato-topmødet i Washington er slut. Men allerede inden præsident Bidens afsluttende...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
26. april 2020 17:08

Journalistforbundet ville næppe tage en sådan sag, hvis der ikke var meget klar formodning om, at de og OLFI ville vinde. Spændende, om en dansk domstol vil anerkende en demokratisk kultur dikteret af et kritisk samfundssyn, eller om den vil holde sig til et mere konservativt samfundssyn.

ottochristensen
Læser
ottochristensen
25. april 2020 12:22

Det er befriende at journalistforbundet bakker op, og forsvarer Olfi´s pligt og ret til at afdække uregelmæssigheder i den offentlige forvaltning.

Richard Weise
Læser
Richard Weise
24. april 2020 19:09

Jeg var ellers af den opfattelse, at advokater forpligtede sig til ikke unødigt at belaste retssystemet. Var det mig, sendte jeg, som modreaktion, en klage over hr. advokat Havemann til Advokatnævnet over hans fremfærd …