I 2018 købte materiel- og indkøbsstyrelsen militære jetski til Frømandskorpset på et såkaldt »hemmeligt notat«. Aftalen blev forhandlet i dybeste fortrolighed med en britisk leverandør, men aldrig underskrevet. Ved mållinjen brød Jeppe Handwerk og virksomheden Copenhagen Global ind og krævede at overtage handelen, og sådan gik det. Lækagen med oplysninger om den hemmelige handel bekymrer ikke vicechef i materiel- og indkøbsstyrelsen.

Forhandlingerne foregik i dybeste fortrolighed. Købet var blevet initieret på et såkaldt »hemmeligt notat«, som sagsbehandlerne i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) end ikke måtte læse ved deres egne skriveborde. Når de arbejdede på sagen, skulle de rykke ind i et særligt sikret rum indrettet til behandling af sager klassificeret som hemmelige.

Det betød i praksis, at de involverede medarbejdere skulle lægge deres mobiltelefoner uden for rummet, som tillige var sikret med dobbelt lukkede døre i ordets bogstavelige forstand. Det var i denne atmosfære, at sagsbehandlerne så at sige burede sig inde med en jurist og klare retningslinjer om, at eventuelle skriftlige notater ikke måtte forlade rummet, når de arbejdede med sagen.

Den hemmelige handel drejede sig om anskaffelse af militære jetski til Frømandskorpset – i fagsprog kaldet Tactical Watercrafts (TWC). På baggrund af et tip har OLFI søgt aktindsigt i handelen og talt med personer med indblik i forløbet. OLFI kan derfor i dag fortælle den opsigtsvækkende historie om en hemmelig handel, som under en uge inden udløbsdatoen på det endelige fremsendte købstilbud fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse til den britiske leverandør tog en overraskende drejning.

Dette er først og fremmest en historie om magt og måske i virkeligheden også om korruption, hvilket Transparency International definerer som »misbrug af betroet magt for egen vindings skyld«. Det er historien om en dansk forhandler med ualmindeligt gode forbindelser, som på uforklarlig vis fik oplysninger om en hemmelig og igangværende handel og helt uden konsekvenser formåede at bryde indgåede fortrolighedsaftaler, kortslutte handelen, overtage kontrakten og samtidig få ledelsen i materiel- og indkøbsstyrelsen til at forsvare forløbet. Det er også historien om en lækage af militære hemmeligheder, som ingen i samme topledelse fandt anledning til hverken at undersøge eller anmelde. Slutteligt er det ifølge en chef i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse en historie om »fejl«, »kludder«, »rod«, »bøvl«, en »underlig forhandlingsproces« og gennemgående dårlig intern kommunikation.

Men lad os begynde med begyndelsen.

Fortroligheden brudt trods sikrede rum og ingen mobiltelefoner

I slutningen af 2016 fik Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i en fortrolig skrivelse til opgave at anskaffe en række særlige materielgenstande til Frømandskorpset (FKP). Af et dokument om sagsforløbet fra den 23. marts 2018, som FMI i januar i år har afklassificeret i forbindelse med OLFIs aktindsigt, fremgår det, at listen bl.a. omhandlede militære jetski. Det indledende forløb af den anskaffelse er ganske detaljeret beskrevet.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180326 REF FMIGA
Den 23. marts 2018 skriver en sagsbehandler i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse et notat på baggrund af et besøg hos Golden Arrow Marine den 21. og 22. marts. Screendump: OLFI

»Da vi vidste, at der på Watercraft området blev gennemført specialproduktion, blev FKP anmodet om at tage kontakt til deres samarbejdsparter for at finde den rette producent. Samtidig var FMI på udstilling i Sea Work i Southampton, hvor Golden Arrow var repræsenteret med ESKTRAHERET. Her blev kravene/ønskerne forsigtigt luftet, og det viste sig, at firmaet forestod ombygningerne af EKSTRAHERET til en del af de interessenter, der er worldwide. Samtidig fik FKP kontakt til POC (kontaktpunkt, red.) for specialproduktioner hos producenten, der samtidig henviste til leverandøren i GB (Storbritannien, red.).«

Efter at have besøgt Golden Arrow Marines stand PO65 på Sea Work bådmessen i Southampton i juni 2017, indledte FMI et samarbejde med James Sydenham, som er salgschef i Golden Arrow Marine. Arbejdet resulterede i, at James Sydenham den 8. februar 2018 sendte et officielt tilbud til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse om salg af jetski til Frømandskorpset, og herfra havde den britiske leverandør og FMI en tæt og fortrolig dialog omkring detaljerne i aftalen.

Men hvis Golden Arrow Marine og FMI troede, at deres nye samarbejde på trods af alle foranstaltninger, hemmelighedsaftaler, sikrede rum, ingen brug af mobiltelefoner etc. kunne fortsætte hemmeligt og uforstyrret, kom de til at tro om igen. Det fik FMI et klart varsel om den 14. marts 2018, da der landede en mail i indbakken fra Julie Sophie Hübertz, som er salgschef i Copenhagen Global.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180314 Mail Hubertz2
Midt i de hemmelige forhandlinger med Golden Arrow Marine skrev Copenhagen Global den 14. marts 2018 en mail til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (DALO) med information om, at Copenhagen Global fremadrettet var eneforhandler af Golden Arrows produkter i Danmark. Screendump: OLFI

Virksomheden er ejet af Jeppe Handwerk, der har en fortid som marineoverkonstabel og frømand i Frømandskorpset i 1990’erne sammen med kronprins Frederik, som også er Jeppe Handwerks nære ven. Så nær, at Jeppe Handwerk er gudfar til prins Christian, der en dag skal overtage tronen som konge af Danmark. Jeppe Handwerk har bl.a. siddet i Specialoperationskommandoens advisory board og er formand for Anders Lassen Fonden, der har kronprinsen som protektor, og hvor cheferne for Frømandskorpset og Jægerkorpset sidder i bestyrelsen. Derudover har Copenhagen Globals såkaldte Chief Operation Officer (COO), Carsten Balleby, ligesom Jeppe Handwerk en fortid som frømand og ifølge OLFIs oplysninger tillige en rådighedskontrakt med Frømandskorpset.

Artiklen fortsætter under billedet …

Jeppe Handwerk er kronprinsens nære ven gennem små 30 år og gudfar til prins Christian, som er kronprins Frederiks og kronprinsesse Marys ældste søn og kommende kronprins. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

En måned efter, at FMI efter mere end et års forberedelse endelig havde modtaget Golden Arrow Marines salgstilbud omhandlende militære jetski, skrev Copenhagen Globals salgschef til FMI, at Copenhagen Global var blevet »valgt som salgs- og servicerepræsentant for Golden Arrow Marine i kongerigerne Danmark, Norge og Sverige for dets militære Tactical Watercrafts og Snowmobiles«.

»Hvis det har nogen interesse for FMI, vil vi, Copenhagen Global og Golden Arrow Marine, være mere end glade for at mødes med FMI for at forklare og/eller demonstrere de listede produkter.«

Copenhagen Global er udpeget som agent i kongeriget Danmark

At dømme ud fra alle de mails, som OLFI har fået aktindsigt, må man konkludere, at henvendelsen fra Copenhagen Global blev modtaget af sagsbehandlerne i FMI med et skuldertræk – og end ikke besvaret. Hvorfor skulle indkøbsstyrelsen også det? Her var man i gang med de afsluttende forhandlinger i en hemmelig handel med Golden Arrow Marine, og den proces fortsatte ufortrødent mailen fra salgschefen i Copenhagen Global til trods. Det fremgår af en flittig efterfølgende dialog mellem FMI og Golden Arrow Marine. En uge efter mailen fra Copenhagen Global til FMI besøgte en sagsbehandler fra FMI sågar Golden Arrow Marine for at få de sidste detaljer i aftalen på plads.

»Mange tak for at tage dig tid til at besøge os i sidste uge. Jeg håber, at du fik alle de informationer, som du efterlyste … vi har EKSTRAHERET klar til at blive bygget. Dette tilbud gælder i 30 dage. Lad mig vide, hvis du mangler yderligere informationer,« skrev James Sydenham således til en sagsbehandler i FMI den 26. marts 2018.

Efter yderligere nogle forhandlinger skrev sagsbehandleren fra FMI til James Sydenham i Golden Arrow den 24. april 2018.

»Hi James. Jeg har nu modtaget beskeden og vil i dag skrive ordren i henhold til dit tilbud. Jeg håber, at du modtager ordren senest i næste uge.«

Samme dag svarede James Sydenham:

»Det er gode nyheder, og vi ser frem til at modtage din officielle ordre i næste uge for EKSTRAHERET pakke jævnfør vedhæftede liste.«

Hvad, der herefter skete i Storbritannien, er ikke til at sige, og i de efterfølgende dage zigzaggede James Sydenham og Golden Arrow Marine øjensynligt mellem at gennemføre salget af tactical watercrafts direkte til FMI eller at lade handlen gå gennem Copenhagen Global. Den 26. april skrev han således en mail til sagsbehandleren i FMI med emnefeltet: ”Autoriseret Agent Copenhagen Global A/S: DALO”.

Artiklen fortsætter under billedet …

20200210 OLFI Handwerk Havemann
Klik på billedet, hvis du vil læse OLFIs tak til Jeppe Handwerk og advokat Michael Christiani Havemann …

»Som du er klar over, udpegede vi for nogle måneder siden Copenhagen Global som vores officielle autoriserede agent og servicepartner for forsyning og levering af både vores store og små Tactical Watercraft (TWC’s) for alle salg i Skandinavien. På den baggrund anmoder vi om, at følgende nylige tilbud for EKSTRAHERET TWC’s, som vi nu afventer den officielle ordre på, samt alle fremtidige forespørgsler, salg og tilbud omhandlende produkter fra Golden Arrow Marine adresseres til både mig selv og til Copenhagen Global. Vi forsikrer hermed også om, at prisen som aftalt tilbage i marts 2018 forbliver den samme, uanfægtet at ordren udstedes til Copenhagen Global A/S.«

FMI kan ikke have to leverandører på samme ordre

I Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse lader det ifølge aktindsigten til, at sagsbehandlerne – modsat ledelsen skulle det siden vise sig – henholdt sig til de retningslinjer, som én gang var udstukket for handelen i den standardiserede Non Disclosure Agreement – på dansk fortrolighedsaftale – som Golden Arrow og FMI var enige om. Den 2. maj 2018 sendte en sagsbehandler fra FMI således et svar til James Sydenham, hvori sagsbehandleren tydeligt gjorde det klart, at FMI ikke lige pludselig kan inddrage en tredjepart i form af Copenhagen Global i en igangværende og i øvrigt hemmelig handel.

»Vi har modtaget dit salgstilbud den 8. februar 2018 – en måned forud for din mail om, at Copenhagen Global er valgt som salgs- og servicerepræsentant for Golden Arrow Marine i kongeriget Danmark. Det skrevne notat er klassificeret og godkendt i FMI. Notatet er udstedt til din virksomhed Golden Arrow og indeholder dit eget tilbud. FMI kan ikke have to leverandører på den samme ordre.«

Artiklen fortsætter under billedet …

20180502 BackOff
Den 2. maj orienterede Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse leverandøren Golden Arrow Marine om, at den ikke bare kunne skifte leverandør midt i en igangværende handel. Screendump: OLFI

Senere samme dag sendte en anden sagsbehandler fra FMI det endelig købstilbud til James Sydenham og Golden Arrow Marine.

»Kære James. Venligst modtag FMI ordre EKSTRAHERET omhandlende EKSTRAHERET. Vil du venligst kontrollere, at det endelige beløb (uden moms) er korrekt … Når leverancen er klar til afhentning, venligst kontakt vores speditør på mail … «

Samme aften kl. 18.30 bekræftede James Sydenham modtagelse af ordren til sagsbehandleren i FMI med et par opfølgende spørgsmål omhandlende pris, moms og levering:

»Mange tak for din bekræftende mail og din officielle købsordre. Som respons bekræfter jeg hermed, … « svarede James Sydenham og listede herefter en række detaljer om prisrabat, moms, fragt, kontaktdata, betaling og ikke mindst bekræftelse på ordren.

»Når vi har modtaget din nye ordre, vil vi bekræfte og angive forventet tidspunkt for levering … Skulle du have nogen yderligere spørgsmål, må du ikke tøve med at kontakte mig. Jeg diskuterer gerne over telefonen, hvis det er nemmere. Hilsen James.«

»Perfekt, du er en stjerne, tak!«

Sådan fortsatte afslutningen af handlen mellem FMI og Golden Arrow Marine. Den 3. maj svarede en sagsbehandler fra FMI på James Sydenhams spørgsmål omhandlende detaljer i selve betalingen. Sagsbehandleren skrev bl.a., at FMI »venligst beder dig om at acceptere FMI’s betalingsbetingelser om ”betaling efter levering”«:

»Vi ser frem til at indgå en aftale om betalingsbetingelser og fortsætte vores købsordre så snart som muligt, forhåbentlig ikke senere end denne uge.«

Samme eftermiddag den 3. maj svarede James Sydenham med et »se mine bemærkninger med rødt nedenfor«.

»Vi vil med glæde acceptere jeres købsordre«, skrev James Sydenham og svarede på FMI’s betalingsbetingelser om betaling efter levering: »Vi accepterer denne metode«. Og som afslutning og svar på sagsbehandlerens ønske om at få sat processen i gang så hurtigt som muligt og senest i samme uge svarede James Sydenham:

Artiklen fortsætter under billedet …

20180303 James accept
Den 3. maj 2018 skrev James Sydenham fra Golden Arrow Marine til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI/DALO), at Golden Arrow Marine accepterede FMI’s betalingsbetingelser.

»Vi ser også frem til denne ordre uden yderligere forsinkelser.«

Den 4. maj skrev to sagsbehandlere om, hvordan og med hvilket firma leveringen af jetskiene skulle foregå, og at de begge havde været i telefonisk kontakt med James Sydenham og aftalt detaljer med ham. Samme dag sendte en sagsbehandler de sidste rettelser i ordren afsted til Golden Arrow Marine med besked til virksomheden om at underskrive aftalen inden for 14 dage.

»Mange tak for din ordre,« responderede James Sydenham og fulgte mailen op med en ny til samme medarbejder i FMI kl. 12.07 samme dag efter den sidste rettelse i ordren.

»Perfekt, du er en stjerne, tak!«

Copenhagen Global anmoder om at overtage ordren

Her kunne man tro, at handlen mellem Golden Arrow Marine og FMI var lukket, men det var den ikke. En uge senere – den 9. maj 2018 – modtog FMI endnu en mail fra salgschefen i Copenhagen Global, som nu uden at sløre sit forehavende bad FMI om at ændre modtageren på den fortrolige købsordre mellem FMI og Golden Arrow til Copenhagen Global i stedet for den britiske leverandør. I mailen til FMI skrev Julie Sophie Hübertz, at »Copenhagen Global A/S er den eneste leverandør/sælger for leverancer og levering af Golden Arrow Marine’s TWC i Skandinavien inklusiv Danmark«.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180509 Hubertz
Den 9. maj 2018 skrev Julie Sophie Hübertz fra Copenhagen Global til FMI, at ordren på militære jetski skulle udstedes til Copenhagen Global i stedet for Golden Arrow Marine, og sådan blev det.

»Vi anmoder jer derfor venligst om at genudstede FMI (EKSTRAHERET) re. (EKSTRAHERET) til Copenhagen Global A/S i stedet for Golden Arrow Marine.«

Den mail svarede FMI ikke på med det samme. I stedet skrev en sagsbehandler til Golden Arrow Marine den 14. maj og bad James Sydenham om en bekræftelse, da købsordren fra FMI udløb, hvis ikke den var underskrevet inden for 14 dage – altså senest den 16. maj 2018. Dagen efter kom der svar fra James Sydenham:

Læs også: Kronprinsens ven og prins Christians gudfar truer OLFI med bål og brand

»Vi er en smule overraskede over, hvorfor vores forhandler i Danmark ikke kan accepteres af FMI for denne og fremtidige ordrer omhandlende vores TWC’s. Jeg beder dig derfor venligst om at genudstede købsordren til Copenhagen Global A/S … Jeg undskylder for ikke at have kommunikeret ovenstående i min oprindelige mail i marts og den 4. maj.«

Dagen efter udløb FMIs købstilbud til Golden Arrow, da FMI ikke havde modtaget nogen underskrift fra Golden Arrow Marine. Det skete med en kort og kontant besked til den samarbejdspartner i Storbritannien, som øjensynligt havde brudt alle regler og delt fortrolig information om en igangværende og hemmelig handel med tredjepart i form af Copenhagen Global uden FMI’s godkendelse.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180516 Cancellation
Den 16. maj skrev Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (DALO på engelsk), at det annullerede ordren på jetski hos Golden Arrow, fordi virksomheden ikke havde accepteret købstilbuddet. Screendump: OLFI

»FMI annullerer købsordre EKSTRAHERET, da vi ikke har modtaget din bekræftelse på ordren. Vær opmærksom på, at FMI ikke udsteder en ny ordre for udstyr og træning som beskrevet i din EKSTRAHERET

Også Julie Sophie Hübertz og Copenhagen Global A/S fik samme dag svar fra sagsbehandlerne, som ikke havde i sinde at udstede en ny ordre på jetski gennem Copenhagen Global.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180516 FMI CG snagit2 1
Den 16. maj 2018 skrev Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI eller på engelsk DALO) til Copenhagen Global, at handelen mellem FMI og Golden Arrow Maribe var annulleret og i stedet ville komme i EU-udbud, hvor Copenhagen Global var velkommen til at byde i konkurrence med andre. Screendump: OLFI

»Kære Julie. FMI har læst din mail. Som tidligere annonceret indgik FMI en aftale med Golden Arrow før den 26. april. Golden Arrow annoncerede den 15. maj, at de ikke kan acceptere FMI’s købsordre. Ordren er derfor annulleret. FMI vil sende ordren i EU-udbud på et senere tidspunkt, og der vil Copenhagen Global A/S være velkommen til at deltage.«

Ikke det fineste forhandlingsforløb for FMI

Det har ikke været muligt for OLFI at opklare, hvad der foregik internt i FMI, og om sagsbehandlerne advarede ledelsen om Copenhagen Globals ”indbrud” i den igangværende og hemmelige handel. Men noget skete der i hvert fald i løbet af ganske få dage, og det var ikke en udvikling som dén, sagsbehandlerne havde meddelt henholdsvis James Sydenham i Golden Arrow Marine og Julie Sophie Hübertz i Copenhagen Global få dage forinden.

»Hej Julie. Der er nu en ordre på vej til CG. Hvad gør vi rent praktisk?,« skrev en sagsbehandler fra FMI således til Julie Sophie Hübertz i Copenhagen Global den 22. maj bare en uge efter, at FMI havde afblæst handelen.

Artiklen fortsætter under tidslinjen …

20180321 REF GAM FMI2
Grafik: OLFI

I Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse erkender brigadegeneral og vicechef Anders Mærkedahl Pedersen blankt, at hele forløbet omkring anskaffelse af jetski til Frømandskorpset har været noget rod, og at der gik »kludder« i processen, som var præget af en række af »fejl«.

Ifølge Anders Mærkedahl Pedersen var det grundlæggende problem, at mailen fra Copenhagen Global til FMI den 14. marts 2018 gik ind i industrisøjlen og ikke til de medarbejdere, som arbejdede med sagen. OLFI har dog efter interviewet med Anders Mærkedahl Pedersen kontrolleret mailen, som ifølge brevhovedet også blev sendt til den afdeling, som behandlede sagen.

Kan du forstå, at det hele virker noget besynderligt at sidde og kigge på udefra?
»Der skete en fejl med den måde, som vi fik brevet ind i FMI. Den underlige forhandlingsproces på bagkant af det er ikke det fineste, som vi har lavet. Og at der så er nogen, der vælger at tale om udbud, når det ikke har været intentionen, det kan jeg ikke sige, hvorfor i alverden man har skrevet det. Så det kan jeg da godt følge. Men det ændrer ikke på, at vi fik de jestki, som vi var ude efter, og det var det.«

Copenhagen Global ved det jo fra et eller andet sted

Anders Mærkedahl Pedersen ser heller ingen problemer i, at Copenhagen Global pludselig kom ind fra sidelinjen, selv om FMI var midt i en hemmelig handel med Golden Arrow Marine.

Men var det ikke fortrolige oplysninger, at I var i gang med at lave den handel?
»Jo, det kan man sige. Men ikke mere fortrolige end, at hvis Golden Arrow inddrager nogen, der kan håndtere de informationer, så kan vi jo ikke sige, at en agent ikke må inddrages, når det er en del af deres forretningssamarbejde.«

Artiklen fortsætter under billedet …

20191115 AndersMaerkedahl1
Brigadegeneral Anders Mærkedahl Pedersen er vicechef i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Foto: Ernstved

Men er vi enige om, at nogen må have fortalt Copenhagen Global, at der er en handel i gang om nogle jetski?
»Ja, … altså man kan jo spekulere over hvordan. Det ved de jo på en eller anden måde fra et eller andet sted. Men det kan jo også være Golden Arrow, der har bedt om at få en agent i Danmark, fordi de ikke selv gad bøvle med det.«

Og der siger du, at det er helt ok? Du ser slet ikke nogen problemer i det?
»Nej, det tænker jeg ikke, at vi ser nogen problemer i.«

Og det vil sige, at du ser det heller ikke som en mulighed, at der kan være forekommet et læk i FMI eller andre steder om, at denne handel er i gang?
»Det kan man spekulere i. Men man kan forestille sig alting. Vi har ingen grund til at tro, at det skulle være tilfældet. Så vi må acceptere leverandørens beslutning.«

Læs også: Nær relation udfordrer auditørkorpsets uafhængighed i penibel sag

Det er heller ikke noget, som I har undersøgt, hvordan Copenhagen Global pludselig kunne have viden om det her?
»Nej. Der er den helt legitime model, at Golden Arrow har taget kontakt til Copenhagen Global og bedt dem om at håndtere denne handel for dem, fordi de ikke ønsker selv at bøvle med det.«

Men undskyld mig. I har jo selv lavet en aftale for handelen, hvori der står, at man ikke må dele oplysninger om handelen med tredjepart. Burde Golden Arrow ikke have kontaktet jer inden og sagt: Vi vil gerne finde en lokal forhandler og lade kontrakten gå gennem ham frem for, at I pludselig, når handelen er forhandlet på plads, får at vide, at den skal køre gennem tredjepart?
»Jamen, vi har ikke noget særligt syn på det. Når leverandøren bestemmer, at han vil have en dansk agent, så er det ham, som vi arbejder med. Det er sådan, det er. Vi sætter ikke undersøgelser i gang for at finde ud af, hvem der vidste hvad.«

Copenhagen Global ønsker ikke at svare på spørgsmål

OLFI ville gerne have spurgt Jeppe Handwerk, hvordan han og Copenhagen Global fik adgang til de hemmelige oplysninger om den igangværende handel mellem FMI og Golden Arrow Marine, og om Copenhagen Global på lignende måde har brugt insiderviden til at sikre sig andre handler på det militære område. Men Jeppe Handwerk har ikke svaret på OLFIs henvendelse. Det har i stedet hans advokat, som hedder Michael Christiani Havemann.

»Som De burde være bekendt med, må hverken Copenhagen Global A/S (eller andre private) kommentere dispositioner af denne specifikke karakter. Jeg henviser Dem derfor til FMI,« skriver han i en mail til OLFI.

Artiklen fortsætter under billedet …

20200106 TEASER LassenFonden
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om de krebsegilder, som Anders Lassen Fonden holder i Jeppe Handwerks private hjem med deltagelse af bl.a. cheferne for Specialoperationskommandoen og Frømandskorpset …

OLFI ville også gerne have spurgt Carsten Balleby, som COO i Copenhagen Global, om det er korrekt at han har en rådighedskontrakt med Frømandskorpset, og om Copenhagen Global har fået oplysninger om det igangværende køb af jetski gennem ham. Men han har ikke svaret på OLFIs spørgsmål.

»Tak for din mail med spørgsmål. Jeg ønsker ikke at oplyse dig om eventuelle rådighedskontraktuelle forpligtelser med Forsvaret. Såfremt du helt generelt er af den opfattelse, at det udgør et habilitetsproblem, såfremt en ansat i en dansk forsvarsmaterielvirksomhed, der er leverandør til Forsvaret, også har en rådighedskontrakt med Forsvaret, skal jeg opfordre dig til at henvende dig til Forsvaret med dine bekymringer,« skriver han.

Slutteligt har OLFI været i telefonisk kontakt med salgschef James Sydenham fra Golden Arrow Marine i Storbritannien for at høre, hvad der egentlig skete, da Copenhagen Global pludselig blev valgt som forhandler i Danmark midt i en igangværende handel med FMI. James Sydenham ønsker dog ikke at svare på spørgsmål om den sag.

»Uanset om vi handler med civile eller militære virksomheder, har vi meget strikse fortrolighedsaftaler. Den fortrolighed ville jeg sætte på spil, hvis jeg oplyste dig om indholdet af nogle af disse dokumenter. Så hvis jeg skal udtale mig, kræver det skriftlig godkendelse af de virksomheder, som du nævner,« siger han.

Du kan i morgen læse et interview med Anders Mærkedahl Pedersen fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse om sagen.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer