spot_img

Statsadvokaten opgiver at rejse tiltale mod tidligere finansdirektør

Forsvarskommandoens tidligere finansdirektør bliver ikke tiltalt for hverken tjenestemisbrug eller pligtforsømmelse. Det har Statsadvokaten i Viborg afgjort efter at have fået sagen overdraget fra Midt- og Vestjyllands Politi. Sagen får heller ingen disciplinære konsekvenser, da AE selv sagde sin stilling op midt i sin barsel.

Sagen lukket. AE slipper som nu forhenværende finansdirektør i det daværende Værnsfælles Forsvarskommando for tiltale i sagen, hvor hun var mistænkt for både tjenestemisbrug og pligtforsømmelse i forbindelse med tildeling af tillæg og vederlag til sin kæreste, som også var hendes vicechef. Det har Statsadvokaten i Viborg truffet afgørelse om den 13. februar.

Vicestatsadvokat Torben Thygesen kan ikke gå i detaljer omkring afgørelsen. Men han fortæller, at Statsadvokaten i Viborg har fået sagen overdraget fra anklagemyndigheden i Midt- og Vestjyllands Politi.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om finansdirektør AE, som tildelte sin kæreste et engangsvederlag på 60.000 kr. uden at orientere foresatte myndighed om sin inhabilitet …

»Vi har afgjort sagen under hensyn til dens særlige karakter, og vi har ikke fundet grundlag for at rejse tiltale. Vi har opgivet påtale i sagen, fordi vi ikke mener at kunne føre bevis for, at der er begået noget strafbart,« siger han.

Læs også: Derfor overdrager auditørkorpset sagen om finansdirektøren til politiet

OLFI har tidligere fortalt, hvordan AE som finansdirektør ansatte en major fra Hæren i en økonomistilling i økonomidivisionen i Karup. Han blev hurtigt udnævnt til oberstløjtnant og avancerede på kort tid til AEs vicechef. Undervejs i den bemærkelsesværdige karriere udviklede direktøren og vicechefen et forhold ud over det rent faglige, og i vinteren 2018 blev AE gravid.

Kæresten gjorde lynkarriere og blev bataljonschef

Da var vicechefen sendt videre i karrieren og avancerede siden til bataljonschef ved Jyske Dragonregiment i en stilling, som han ikke behøvede at søge, og som AE havde fortalt sine medarbejdere om hele 11 måneder forud for kærestens indtræden i stillingen.

Da OLFI i efteråret 2018 satte fokus på nepotisme og inhabilitet i Forsvarets og Forsvarsministeriets rækker, besluttede Forsvarsministeriets departement at bede auditørkorpset om at efterforske sagen fra økonomidivisionen i Karup. Her var mistanken, at AE havde handlet ulovligt ved at forhandle løn og tildele sin kæreste personlige tillæg og vederlag uden at erklære sig inhabil og overdrage sagen til foresatte myndighed.

Læs også: Sagen om finansdirektørs opsigelse vidner om en utroværdig ledelseskultur

Auditørkorpset kan kun efterforske og påtale sager over for militært ansat personel, og efterforskningen rettede sig derfor mod den militære kæreste. For et år siden opgav auditørkorpset at rejse nogen sag mod ham. Men samtidig vurderede auditørkorpset at have samlet nok materiale til en sag mod AE, og sagen blev derfor overdraget til Midt- og Vestjyllands Politi.

Har ikke noget at tale med OLFI om

Det springende punkt var dels, hvornår parret blev kærester, og dels om finansdirektøren rent faktisk misbrugte sin stilling til fordel for sig selv eller sin kæreste. OLFI kunne i december afsløre, hvordan finansdirektøren og hendes vicechef indlogerede sig i tre dage mellem jul og nytår i 2016 på det fashionable Hotel Vaya i den østrigske skisportsby Sölden.

Artiklen fortsætter under billedet …

Ifølge OLFIs oplysninger var det her på Hotel Vaya i det østrigske skisportssted Sölden, at daværende finansdirektør AE indlogerede sig med sin vicechef fra Økonomidivisionen i Karup på en privat miniferie fra den 28.-30. december 2016.

Men for at kunne fælde dom skal anklagemyndigheden ud over at kunne dokumentere kæresteforholdet også kunne føre bevis for, at finansdirektøren både misbrugte sin stilling og havde skaffet sig selv eller andre uberettigede fordele. Og det vurderer Statsadvokaten i Viborg altså ikke at kunne.

AE selv sagde midt i sin barsel i sommeren 2019 sin stilling op. Hvor vidt sagen kunne have fået disciplinære konsekvenser, får offentligheden således aldrig at vide, da AE ikke længere er ansat under Forsvarsministeriet. OLFI ville gerne have talt med AE, men hun har ikke været til at komme i kontakt med. OLFI har til gengæld været i kontakt med hendes kæreste, som dog ikke ønsker at svare på nogen spørgsmål.

»Jeg har ikke noget at tale med dig om,« siger han til OLFI.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jacob Mollerup
Læser
Jacob Mollerup
6. marts 2020 16:53

Hov – husk nu lige: Der rejses ikke tiltale.Sagen er frafaldet. Der er ikke bevis for noget strafbart.

Johnny F. Andresen
Læser
Johnny F. Andresen
27. februar 2020 20:45

En skændsel der lugter.

Et godt stykke arbejde fra statsadvokaten havde nok kunnet bevise denne forholdsvis simple sag. Alt ligger fremme på bordet.

Dette er ikke et klart signal fra anklagemyndigheden om, at man tager denne slags kriminelle handlinger alvorligt, men et signal om, at det kan betale sig at omgås reglerne.

Peter Nielsen
Læser
Peter Nielsen
26. februar 2020 10:54

Hvis en chef -der på grund af nært personligt forhold til vedkommende er inhabil – giver en bonus til en medarbejder, er det vel en uberettiget fordel?