spot_img

Forsvarschefens hemmelige loge

Kronprins Frederik er omdrejningspunktet i et hidtil hemmeligholdt loge-lignende netværk, der med forsvarschefen som uofficiel leder løbende orienterer Danmarks kommende konge om interne forhold i Forsvaret. Medlemmerne selv kalder netværket privat og uproblematisk. Andre mener, at netværket bryder med grundlæggende principper i det danske demokrati. Professorer retter sønderlemmende kritik af såvel forsvarschefen som kronprinsens hofchef.

Udefra ligner det et helt almindeligt familiehus. Det ligger på Strandvejen bare 15 km fra Fredensborg Slot, og fra stuerne er der frit udsyn over Øresund mod Sverige. Udover den eftertragtede beliggenhed gør huset på 139 kvm ikke meget...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Vi skal gøre det, vi skal for at forsvare Europa«

Abonnement
Statsminister Mette Frederiksen glæder sig ved Nato-mødets afslutning over, at Nato står samlet i støtten til Ukraine. Hun afviser også, at præsident Bidens tydelige tegn på alderdom fylder, når Nato-lederne forhandler. Han leder på ganske fin vis, siger hun. Nato-topmødet i Washington er slut. Men allerede inden præsident Bidens afsluttende...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

6 KOMMENTARER

guest
6 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
M. Jacobsen
Læser
M. Jacobsen
13. januar 2020 0:01

Jeg er meget enig med dem som har kommenteret artiklen, i det punkt at Kronprinsen bør have adgang til de fleste oplysninger om hvad der foregår i Forsvaret.
Og det har jo heller aldrig været noget problem. For ved besøg på de forskellige tjenestesteder og der hvor vores tropper er udstationeret, kan Kronprinsen jo snakke med folkene og få at vide hvad der sker.
Derudover har han en hel adjudanstab til sin rådighed, når det kommer til at finde ud af hvad der sker. Og sidst men ikke mindst kan han via Statsministeriet spørge om det, han ikke har fået svar på de andre steder.

Men når det bliver nødvendigt at holde “private” møder med forsvarets ledenende officerer, uden for offentlighedens søgelys, ja så er det vel kun naturligt at man spørger hvad der foregår?

Kronprinsen er ikke aktiv officer og indgår ej heller i Forsvarets Chefgruppe, og derved er der helt naturligt ting som han ikke skal vide.
På samme måde, som alle andre steder i Forsvaret er der ting, som ikke skal deles med udenforstående!

Så nej OLFI er ikke på vej ned af sensationspressens sti. Ej heller er deres artikler udtryk for hengemte republikanske holdninger.
OLFIs spørgsmål er relevante, når der kan rejses mistanke om at nogle i forsvaret ikke overholder gældende spilleregler.
At Kronprinsen så indgår i spørgsmålene er selvfølgelig uheldigt. Men manglende vejledning og rådgivning af Kronprinsen, skal vel ikke afholde OLFI fra at grave i sagen?
Og når man ser på nogle af deltagernes, mildest sagt, uheldige optræden i tidligere sager som pt verserer i Forsvaret, så er det vel kun naturligt at alarmklokkerne ringer hos journalisterne.

Power Player
Læser
Power Player
13. januar 2020 20:55

Jeg er grundlæggede uenig i, at der skulle være ting, som vores kommende Konge ikke bør vide af princip (ud over uhæmmet adgang til personlige oplysninger). I min optik, så er det hans pligt, uanset om han er med i chef-gruppen eller ej, at vide alt hvad han måtte ønske…

Jeg forstår at man ønsker at holde øje med nogle generaler, som ikke har magtet det ansvar de har fået, herunder særligt tidligere HC, men artiklen spinder i vinkel der får det til at fremstå forkert at Hans Kongelige Højhed skulle ønske at mødes med forsvarets øverste ledelse. Det er kun ansvarsfuldt embedsværk at Kronprinsen orienteres om forsvarets ve og vel, på godt og ondt. Vi kan ikke have en kommende Konge (chefen for hele militæret) som ikke ved hvad der foregår.

Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
19. august 2023 18:03

Nu er jeg desværre ikke abonnent, da jeg er udsat for organiseret stalking. Men en hemmelig loge, kan det virkelig passe?

Poul Erik Tranberg
Læser
Poul Erik Tranberg
11. januar 2020 14:49

Vort statsoverhoved (Kongen eller Rigsforstanderen) skal ikke censureres af Folketinget eller Regeringen i valget af indhold, sted og hvilke personer, som vedkommende må tale med. Tænk dette igennem. Det er jo vanvittigt, hvis censuren blev virkelighed. Og jeg er overbevist om, at hverken Grundlovens tekst eller fortolkning støtter SFs forsøg på at reducere vort monarki til en ligegyldig staffage. Jeg giver meget lidt for en professors “ekspert”-udsagn i denne forbindelse. I Danmark kan du i dag desværre altid finde en professor, som er villig til på stående fod at komme med en udtalelse, som støtter næsten ethvert synspunkt, som spørgsmålsstilleren måtte have. Det vil dog oftest stemple professoren som ikke-akademisk.
Dronningens og Kronprinsens mulighed for at indhente/modtage informationer over et langt livsforløb i forhold til en statsministers ofte beskedne 4 år er jo unik. Det kan kun styrke kvaliteten af samarbejdet mellem Regent og Regering. Det er en grundfaktor for Danmarks sammenhængskraft. Venligst.

Sten Svensson
Læser
Sten Svensson
14. januar 2020 8:08

Det er en lidt bekymrende udvikling OLFI følger i sit ønske om opsøgende og kritisk journalistik. Man får indtrykket af, at det nu er Kronprinsen, der nu skal hænges ud. Det sker i denne historie, som det er sket i tidligere.

Det helt afgørende må være at Kronprinsen skal have lov til at mødes med de mennesker han ønsker. Der kan og må ikke lægges begrænsninger i den sammenhæng. Og Kronprinsen må diskutere de emner, som han finder interesse i.

Om han mødes uformelt i en “loge” eller “old boys network” er uinteressant – naturligvis skal han have lov til at pleje sit netværk.

(At forsvarschefen tilsvarende ønsker at pleje sine nationale og internationale netværk kan man vel ikke fortænke ham i – det er vel dybest set noget af det han er ansat til.)

Power Player
Læser
Power Player
11. januar 2020 13:53

Så længe Hans Kongelige Højhed ikke beordre eller på andre måder styrer forsvaret, således at det bliver til politik, så skal han bare have alt den information han ønsker. Han er landets kommende Konge! Hvis ikke han skulle have en interesse i hvordan forsvarets tilstand er og hvorledes det anvendes, hvem fanden skulle så? Han er I sin gode ret til ikke alene at være clearet til samtlige klassifikationsniveauer, men også vide alt hvad Danmark gør som led i vores udenrigs- og sikkerhedspolitik. Alt andet ville være uansvarligt og være ikke at gøre sin pligt som Konge.

Er OLFI på vej ned af tabloidpressens mørke vej? Er det en republikaner der står for dette foretagende?

Uanset hvad, så er det usmageligt at begynde at så tvivl om Hans Kongelige Højheds hensigter.