spot_img

Auditør vil straffe H.-C. Mathiesen for at lyve over for forsvarschefen

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarschef Bjørn Bisserup spurgte under flere tjenstlige samtaler med generalmajor Hans-Christian Mathiesen, om den nu tidligere hærchef havde hjulpet sin kæreste i karrieren. Det afviste “HC” i strid med sandheden. Derfor vil auditøren have generalmajoren dømt for pligtforsømmelse af særlig grov karakter ved at have løjet over for forsvarschefen.

Det ligger i enhver officers dna, at man ikke må lyve. Eller det burde ligge i enhver officers dna, at man ikke må lyve. Meget tyder imidlertid på, at løgne var en stor del af hverdagen i Hærstaben, da generalmajor Hans-Christian Mathiesen var chef. Og løgnene var hverken hvide eller uskyldige, og de blev leveret på allerhøjeste niveau i de væbnede styrker.

Af auditør Claus Risbjergs anklageskrift mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen fremgår det, at “HC” ad flere omgange løj overfor forsvarschef Bjørn Bisserup. OLFI spurgte første gang forsvarschef Bjørn Bisserup om Hans-Christian Mathiesens mulige favorisering af sin kæreste, da denne signatur i november 2018 interviewede Bisserup på sit kontor i forbindelse med offentliggørelsen af Kammeradvokatens notater om henholdsvis departementschef Thomas Ahrenkiel og forsvarschefen selv. Da havde forsvarschefen allerede talt med sin hærchef om sagen, og han stolede på Hans-Christian Mathiesens svar, men sagde dog:

»Jeg tror, at mange møder deres partnere på arbejdspladser rundt om i landet. Derfor vil der også internt i Forsvaret være kæresteforhold, og det ser jeg som udgangspunkt ikke noget problem i. Helt generelt og uden at forholde mig til den konkrete sag er det klart, at man altid bør overveje, om det er hensigtsmæssigt, og man bør derfor undgå at gøre sig selv sårbar i forhold til den slags.«

Tiltalt for pligtforsømmelse af særlig grov karakter

Ifølge auditørkorpset har Hans-Christian Mathiesen overtrådt den militære straffelovs § 27 om pligtforsømmelse af særlig grov karakter ved i forbindelse med flere tjenstlige samtaler med forsvarschef Bjørn Bisserup i strid med sandheden at have benægtet at have fremmet sin kærestes karriere i Forsvaret. Med andre ord løj hærchefen gentagne gange over for forsvarschefen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Det tredje ud af fem punkter i anklageskriftet mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen handler om brud på den militære straffelovs §27 og pligtforsømmelse af særlig grov karakter.

Men forsvarschefen var ikke den eneste, som Hans-Christian Mathiesen løj overfor. Det gjorde han også, da denne signatur den 5. oktober 2018 på en telefon til Washington interviewede generalmajoren:

I 2016 bliver din kæreste optaget på Operations- og Føringsuddannelsen. Det sker, selv om hun aldrig har været udsendt i en international mission og kun har begrænset operativ erfaring. Kan du forklare, hvad der gjorde hende mere kvalificeret til en operativ føringsuddannelse end alle dem, som har langt mere operativ erfaring?

»Du bliver ved at spørge til noget, som jeg ikke har været involveret i, fordi jeg har været inhabil,« svarede H.-C. Mathiesen.

Ifølge anklageskriftet ved vi nu, at auditørkorpset mener at kunne bevise, at “HC” misbrugte sin stilling ved tre måneder efter ansøgningsfristens udløb via mails at instruere personerne bag indstillingen til OFU-uddannelsen om at ændre på de kriterier, der skulle lægges vægt på. Ændringen betød, at Hans-Christian Mathiesens kæreste i 11. time alligevel blev optaget på uddannelsen som en af de 14 ud af 60 ansøgere.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
ottochristensen
Læser
ottochristensen
20. december 2019 15:02

Interessant om kæresten blev løjet ind på uddannelsen som den bedste ansøger, eller om generalen udviste beskedenhed, og nøjedes med at fuppe sin kæreste ind på uddannelsen med middelmådige forudsætninger.