Forsvarspolitisk foretrækker jeg den norske bikini frem for den danske burka

2
Hans Peter Michaelsen er major og ansat som militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet med en fortid som kontrol- og varslingsofficer i Flyvevåbnet. I 2017 var han udsendt som logistikrådgiver i Army Institutional Advisory Team ved Resolute Support Mission i Kabul, Afghanistan. Privatfoto

BLOG: Langtidsplanlægningen af dansk forsvar foregår bag hermetisk lukkede døre, mens man i Norge går den modsatte vej. Hvor ville det være befriende og sundt for den danske forsvarspolitiske debat, hvis den danske model smed burkaen og iklædte sig en mere tidssvarende beklædning. Er bikinien for vovet, kan vi nøjes med en badedragt.

Får danske politikere klare militærfaglige råd – eller er der mere tale om et militærfagligt rod? Jeg ved det ikke, fordi processen er helt skjult for offentligheden. Så mistanken om et militærfagligt rod er nærliggende. Hvorfor?

Fordi alt foregår inde bag Forsvarsministeriets lukkede døre. Det drejer sig om oplæg til forsvarsforlig, det drejer sig om forsvarsaftaler, og det drejer sig også i stor udstrækning om de forsvarskommissioner, som historisk har været nedsat for hver 10. eller 12. år. Kun de deltagende personer ved, hvad der reelt var forsvarschefens militærfaglige råd og anbefalinger.

Den danske model på forsvarsområdet er skjult bag heldragt og slør – nærmest som en burka, der skjuler alt interessant for omverdenen. Tænk, hvis nogen skulle afsløre dele af et kommende forlig, inden at det var klappet og klart til offentliggørelse? Tænk, hvis der kom en ubekvem politisk debat? Tænk, hvis der gik politik i forsvarsplanlægningen?! Næh, så hellere få det hele klappet af internt og præsentere et bredt “fait accompli”.

Resultatet kan være både militært og politisk bekvemt, men det dræber den brede offentlige debat om dansk forsvars- og sikkerhedspolitik. Den debat har det nok også bedst, hvis den holdes i en lukket kreds af eksperter? Emnerne er nok alligevel for alvorlige og komplicerede til den brede befolkning?

Norsk forsvarspolitik kan diskuteres bredt og på oplyst grundlag

Onsdag d. 8 oktober 2019 præsenterede den norske forsvarschef Haakon Bruun-Hanssen det norske forsvars militærfaglige råd vedrørende Norges fremtidige forsvar for regeringen. Fire optioner med forskellige NATO/nationalt fokus – men alle med en klar styrkelse af norsk forsvar.

Alle bygget på grundige analyser af Norges sikkerhedspolitiske situation. Alle modeller med klare militærfaglige råd og anbefalinger. Alle modeller klar til en kvalificeret politisk og offentlig debat. Og ikke nok med det – der er lige som ved tidligere fagmilitære råd en offentlig høringsperiode, hvor organisationer mv. kan indgive forslag og synspunkter.

Tænk engang – Norges forsvarspolitik kan diskuteres bredt, åbent og på et oplyst grundlag. I modsætning til den danske burka-model fristes man til at kalde den norske model for bikini-modellen.

Jeg foretrækker klart bikinien frem for burkaen. Det meste er synligt, men selvfølgeligt er visse dele så følsomme, at de må forblive tildækkede. Hvor ville det være befriende og sundt for den danske forsvarspolitiske debat, hvis den danske model smed burkaen og iklædte sig en mere tidssvarende beklædning. Måske en bikini er lige lidt for vovet – men hvad så med en badedragt? Det vil alligevel være et væsentligt fremskridt.

20170318 HansPeterMichaelsen
Hans Peter Michaelsen er major og ansat som militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet med en fortid som kontrol- og varslingsofficer i Flyvevåbnet. I 2017 var han udsendt som logistikrådgiver i Army Institutional Advisory Team ved Resolute Support Mission i Kabul, Afghanistan. Privatfoto
guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer