High five fra ministerbilen, muleposer i flere farver, et kommandoflag, en drone og et signalhorn, der med den afgående ministers egne ord lød »som en hjort i brunst«. Møde med ministerkollegerne i Statsministeriet, præsentation af regeringen hos dronningen og ministeroverdragelse. Torsdag var en på alle måder begivenhedsrig dag for Danmarks nye forsvarsminister.

Bærende billede: Da Trine Bramsen forlod Amalienborg i sin nye ministerbil, vinkede hun både til kendte ansigter og havde tid til at give high five til en ung mand, der rakte hånden frem. Foto: Ernstved

Omkring kl. 11.30 gik porten endelig op. Ud på Amalienborg Slotsplads trådte Mette Frederiksen som ny statsminister og den yngste nogensinde med sin første regering bestående af 20 ministre og gennemsnitsalder på bare 41,8 år. Syv af ministrene er kvinder, og en af dem var meget symbolsk iført en grøn kjole.

Det var Trine Bramsen, som er Danmarks nye forsvarsminister og bare den anden kvinde på posten nogensinde. Hun smilede bredt, som hun stod mellem den nye beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og justitsminister Nick Hækkerup, som selv har været forsvarsminister under Helle Thorning-Schmidt. Der blev vinket, og efter den nye statsministers korte tale til pressen og et gruppebillede af regeringens kvindelige ministre var der tid til flygtigt at finde familie og venner blandt de mange hundrede tilskuere på slotspladsen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20190627 Bramsen7
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) benyttede lejligheden til at hilse på familie og venner, som var mødt frem til præsentationen af den nye regering på Amalienborg Slotsplads. Foto: Ernstved

Gitte Muhlig er kredsformand i Odense Nordvestkreds, og hun havde taget turen til København for at ønske sin partikollega tillykke. Det skete med et kram hen over afspærringsbåndet op mod facaden af Christian IX’s Palæ, som er dronningens vinterresidens.

»Jeg er her, fordi vi har fået Trine som minister. Det er stort, for det er første gang, at kredsen har fået en minister. Det sker ikke hver dag. Jeg har fulgt hende, siden hun stillede op første gang og har været med alle årene.«

Hvad siger du til, at hun bliver forsvarsminister?

»Det er flot, for hvervet som forsvarsminister er både en stor og en vigtig post. Trine kender heldigvis området og er godt inde i både rets- og forsvarsstoffet,« sagde hun på drevent fynsk og smilede stort.

Mulenposen er Claus Hjort Frederiksens fuldgode følgesvend

Besøget hos dronningen var andet punkt i et langt program, som begyndte med et møde for de nye ministre i Statsministeriet kl. 10.00. Og efter Amalienborg fortsatte turen til Forsvarsministeriet, hvor der var overdragelse kl. 14.00. I den imponerende kantine i stueetagen med et kuppelagtigt ovenlysvindue ventede ministeriets medarbejdere med champagne og kransekage.

Artiklen fortsætter under billedet …

20190627 Bramsen17
Forsvarsminister Trine Bramsen ankommer sammen med sin afgående forgænger, Claus Hjort Frederiksen (V), til ministeroverdragelse i Forsvarsministeriets kantine. Foto: Ernstved

Nærmest på klokkeslaget kom den nye minister så gående ned ad den buede glastrappe efterfulgt af den afgående minister, Claus Hjort Frederiksen (V), for at deltage i ministeroverdragelsen. Det var første gang, at lokalet skulle danne ramme om sådan en, da det kun er halvandet år siden, at Forsvarsministeriet flyttede ind i Hafnias gamle hovedsæde, som også har rummet SEB Bank. Fra det til lejligheden opstillede podie takkede departementschef Thomas Ahrenkiel den afgående minister, som ifølge Forsvarets øverste civile embedsmand går ind i folk med – om ikke træsko – så med sin uundværlige mulepose.

»Den er en fuldgod følgesvend, uanset hvor du skal hen. Til møder i ministeriet eller på Christiansborg, til ministermøder i Bruxelles, Irak, Afghanistan eller sågar om bord på et amerikansk hangarskib i Den Persiske Golf, hvor du i øvrigt selv insisterer på at bære din øvrige bagage i stedet for at få hjælp til det. Ingen grund til særlig opvartning,« sagde Thomas Ahrenkiel til Claus Hjort Frederiksen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20190627 Bramsen16
Departementschef Thomas Ahrenkiel takker forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen for sin indsats gennem 31 måneder. Foto: Ernstved

Departementschefen glædede sig også over, at Claus Hjort Frederiksen som tidligere finansminister ikke havde udsat Forsvaret for yderligere besparelser, men i stedet »vidste hvor og hvordan man finder pengene, når der er brug for det«. Og det var der. Et bredt og seksårigt forlig med sammenlagt 14,3 mia. kr. mere til Forsvaret betragter de fleste som en stor politisk sejr for Venstres grand old man.

På sin egen underspillede måde fik Thomas Ahrenkiel også sagt, at han og Forsvarsministeriets øvrige ledelse har været glad for den opbakning, som Claus Hjort Frederiksen viste i forbindelse med alle møgsagerne om nepotisme og inhabilitet i efteråret, som involverede både departementschefen selv, forsvarschefen og direktøren i Forsvarsministeries Personalestyrelse.

»Som minister har du vist stor tillid til ledelsen, også når der har været stor blæst omkring os. Du har bakket op, og den tillid og ro skal du have tak for. Den har vi alle sat pris på,« sagde han.

Artiklen fortsætter under billedet …

20190627 Bramsen14
Departementschef Thomas Ahrenkiel forærer afgående forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) forsvarsministerens kommandoflag i afskedsgave, som blev afleveret i en mulepose, under ministeroverdragelsen i ministeriet. Den tiltrædende forsvarsminister Trine Bramsen griner i baggrunden. Foto: Ernstved

Som tak forærede departementschefen Claus Hjort Frederiksen forsvarsministerens kommandoflag, som vajer fra Søværnets skibe, når ministeren går om bord.

»Det bliver dronningen ked af!,« svarede Claus Hjort Frederiksen til stor moro for tilhørerne, da han så splitflaget med et anker under en kongekrone i midten af korset.

Mere mulepose og et signalhorn til at få ørenlyd

Claus Hjort Frederiksen benyttede sin tale til at til at takke medarbejderne i ministeriet, og så bød han Trine Bramsen velkommen ved bl.a. at nævne hendes plads i forsvarsudvalget, hvor hun har været med til at træffe store beslutninger siden 2011.

»Du har fulgt vores forligsforhandlinger, så der er ikke noget, der kommer bag på den nye minister. Du er vant til at komme i ministerkontorerne, og du har også deltaget i mange ministerklapjagter gennem årene. Så du ved, hvad der venter,« sagde han og fik latteren frem, inden han bad om at få sin mulepose på scenen.

Op af den hev han sin gave, som var et signalhorn.

»Den vil være til glæde i hverdagen, når du vil sikre dig ørenlyd,« sagde han.

Artiklen fortsætter under billedet …

20190627 Bramsen11
Afgående forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) forærer sin afløser i form af socialdemokraternes Trine Bramsen et jagthorn i velkomstgave. Foto: Ernstved

Derefter trådte Trine Bramsen op på podiet.

»Jeg er lidt skuffet over, at jeg ikke fik en mulepose,« sagde hun og fik Claus Hjort Frederiksens mørkeblå mulepose med partilogoet kastet i favnen.

»Der står Venstre på den – den kommer med på slædetur,« lød det inden de mere alvorlige toner i talen til medarbejderne .

»Vi skal ud på en vigtig, spændende og forhåbentlig meget lang mission sammen, hvor vi sammen skal sikre, at danskerne kan stå op til en tryg hverdag. Sammen skal vi sørge for, at jer, vi sender ud, føler jer værdsatte, og at vi er lige bag jer,« sagde hun og gav Claus Hjort Frederiksen sin afskedsgave:

Artiklen fortsætter under billedet …

20190627 Bramsen9
Afgående forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) takker sin afløser form af Trine Bramsen for den drone, hun netop har givet ham i afskedsgave, så han kan overvåge blå blok. Foto: Ernstved

»Du er kendt som en politiker, der altid har været vant til at se tingene oppefra. Men det virker som om, at blå blok er lidt udfordret for tiden. Derfor får du en drone, som kan hjælpe dig med at skabe overblik og samling.«

Forsvarsministeriets og Forsvarets medarbejdere har et kald

Efter de officielle taler vendte medarbejderne tilbage til kontorerne, mens ministrene havde tid til at møde pressen. I den sommervarme kantine tørrede Claus Hjort Frederiksen sveden af panden.

Hvordan er det at sige farvel til Forsvarsministeriet?

»Det er da vemodigt. Jeg har haft det godt, og det er et rigtigt velfungerende ministerium.«

Artiklen fortsætter under billedet …

20190627 Bramsen13
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) lytter intenst, da afgående forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) byder hende velkommen ved ministeroverdragelsen i ministeriets kantine. Foto: Ernstved

Hvad har overrasket dig mest ved at komme fra posten som finansminister til et ressortområde som Forsvarsministeriet?

»Det karakteristiske ved Forsvaret er, at for de ansatte er det ikke bare et arbejde. Det er noget større end et arbejde, som handler om både fædrelandet og demokratiet. Jeg ved ikke, om jeg kan være så højtidelig at kalde det et kald. Men det aftvinger stor respekt. I andre ministerier er det bare et arbejde. Men her og i Forsvaret er det noget helt særligt. I ministeriet gør man meget ud af at forholde sig til det mandat, som man har fået af Folketinget. Det er betryggende, fordi man under dette ministerium har magtmidler som krudt og kugler.«

Nu skal du være menigt medlem af Folketinget. Kan du holde dig fra forsvarsområdet?

»Det ligger ikke til mig at indtræde i forsvarsudvalget. Som tidligere minister skal man nok holde snuden væk og kaste sig over noget andet. Der er ikke noget mere irriterende end en tidligere minister, der sidder og kloger sig på et område.«

Ny minister har både besøgt personel på Grønland og i Afghanistan

Og hvad så med dagens absolutte hovedperson i de militære kredse? Hvordan har hun det egentlig som nyudnævnt forsvarsminister?

»Det er en stor dag. Og det er enorm tillid, der er blevet vist mig i og med, at jeg skal løfte denne meget vigtige ministerpost. Jeg mener, at den er forudsætningen for, at vi kan have et trygt og sikkert samfund både uden for landets grænser og inden for i form af beredskabet og Hjemmeværnet.«

I sin tale til Trine Bramsen fortalte departementschefen, at hun har skrevet en bog om processer i forvaltningen og brugt Forsvarsministeriet som case. Forfatterskabet ligger tilbage i 2008-2009, og i 2011 blev hun valgt til Folketinget. Siden er kendskabet til Forsvaret kun vokset over årene.

»Jeg har siddet i forsvarsudvalget al den tid, som jeg har siddet i Folketinget. Derfor har jeg også været med på en masse rejser til alt lige fra Grønland til Camp Bastion i Afghanistan. Derudover har jeg været rundt og besøge rigtigt mange af Forsvarets faciliteter og medarbejdere. Jeg føler selv, at det en god grund at stå på.«

Artiklen fortsætter under billedet …

20190627 Bramsen2
Forsvarsminister Trine Bramsen ved præsentationen af regeringen Mette Frederiksen I på Amalienborg Slotsplads sammen med sine socialdemokratiske kolleger i form af fra venstre kultur- og kirkeminister Joy Mogensen, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og justitsminister Nick Hækkerup. Foto: Ernstved

Hun lægger samtidig ikke skjul på, at opkaldet fra Mette Frederiksen med et tilbud om at blive forsvarsminister ikke kom som den helt store overraskelse.

Men hvor højt stod Forsvarsministeriet på din ønskelisten?

»Det stod meget højt.«

Til gengæld bliver der ikke meget sommerferie for den 38-årige nyudnævnte minister.

»Jeg kommer til at bruge nogle uger herinde, og så kommer jeg til at have en masse læsestof med hjem!«

Signalhornet lykkedes det dog aldrig at få lyd ud af. Først da Claus Hjort Frederiksen efter flere forsøg brugte sine lungers fulde kraft, kom der et halvkvalt båt.

»Det lyder som en hjort i brunst!,« grinede den afgående minister, inden han trissede ud af kantinen, Forsvarsministeriet og regeringen.

Du kan se video fra ministeroverdragelsen under billedet …

20190627 Bramsen10
Efter flere forsøg lykkes det afgående forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til stor moro for sin afløser i form af Socialdemokratiets Trine Bramsen at få lyd ud af det jagthorn, som han har givet hende i velkomstgave. Foto: Ernstved

Du kan se video fra hele ministeroverdragelsen på Forsvarsministeriets twitter-profil her:

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer