spot_img

USA fremlægger beviser for Irans rolle i angreb på tankskibe

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

U.S. Central Command har netop offentliggjort en video, som angiveligt viser iranske soldater i færd med at fjerne en mine fra “Kokaku Courageous”, det ene af to tankskibe der i går blev udsat for et angreb nær Hormuz-strædet. Videoen er optaget af et amerikansk fly i området.

Iran har spillet en central rolle i gårsdagens angreb på de to tankskibe “Front Altair” og “Kokaku Courageous”. Så klar er konklusionen fra det amerikanske militær, der sent i går aftes dansk tid offentliggjorde en sort-hvid video af en gruppe af mænd, der fra dækket af en hurtigtgående båd forsøger at fjerne en genstand fra skibssiden på “Kokaku Courageous”.

Artiklen fortsætter under videoen …

Det amerikanske militær har samtidig fremlagt en tidslinje over forløbet umiddelbart efter angrebet på de to handelsskibe. Af den fremgår det, at “en patruljebåd og adskillige hurtigtgående angrebsbåde” blev observeret nær det norske skib “Front Altair” kort efter nødopkaldene fra dets besætning.

Søfolk taget ombord på amerikansk destroyer

Søfolkene fra “Front Altair” blev i første omgang evakueret over på fragtskibet “Hyundai Dubai”, men på iransk anmodning overflyttet til et af de iranske fartøjer og sejlet til havnebyen Bandar-e-Jask, hvor de stadig skulle befinde sig.

Den amerikanske destroyer “USS Bainbridge” var nærmeste amerikanske skib i området, men befandt sig omkring 40 sømil fra “Front Altair”, da angrebet fandt sted. De nåede derfor ikke frem, før iranerne havde ombordtaget søfolkene. Til gengæld nåede “USS Bainbridge” senere på formiddagen frem til slæbebåden “Coastal Ace”, der sideløbende havde reddet besætningen fra “Kokaku Courageous”.

Artiklen fortsætter efter billedet …

“Kokaku Courageous” med to store huller i skroget efter angrebet. Foto: U.S. Central Command/USS Bainbridge

Senere på eftermiddagen blev en iransk patruljebåd set nærme sig “Kokaku Courageous”, hvorefter en udetoneret klæbemine angiveligt blev fjernet. Det er denne aktion, der ses på ovenstående video.

USA: Angreb er en trussel mod handelsfriheden

Med de mange billed- og videobeviser mener USA, at det er hævet over enhver tvivl, at Iran står bag angrebet på de to tankskibe.

“USA og vores partnere i regionen vil tage alle nødvendige skridt for at forsvare os selv og vore interesser. Dagens (gårsdagens, red.) angreb udgør en klar trussel mod den internationale navigations- og handelsfrihed,” udtaler en talsmand for U.S. Central Command.

Iran afviser at have haft noget med angrebene at gøre, men er af åde USA og internationale eksperter blevet tilskrevet ansvaret for en lignende episode 12. maj, hvor i alt fire handelsskibe blev udsat for mineangreb.

 

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer