spot_img

Hvorfor købte generalmajor Høll seks computertasker i ægte bøffellæder?

Den pensionerede generalmajor Jørgen Høll købte i 2017 i strid med reglerne seks computertasker til sammenlagt 12.594 kr., som blev leveret på et civilt posthus. Forklaringen på hvorfor det var nødvendigt at købe tasker til over 2.000 kr. stykket i ægte bøffellæder, forbliver trods sms-svar fra generalen uklar. Taskerne ligger nu på et lager hos SOKOM.

De ser godt ud, som de lørdag middag ligger spredt ud på gulvet hos Specialoperationskommandoen (SOKOM) på Flyvestation Aalborg. Bare fire måneder før sin pensionering i marts 2018 købte generalmajor Jørgen Høll som daværende chef for SOKOM i november 2017 seks styk sorte computertasker i ægte bøffellæder af mærket Lucleon Montreal til en samlet pris af 12.594 kr. I strid med reglerne skete det med et firmakort personligt udleveret til kommandørkaptajn og stabschef Bjørn Martin Röst, som slet ikke var klar over, at chefen købte lædertasker med det betalingskort, som Bjørn Martin Röst hæftede personligt for.

Taskerne blev ikke leveret direkte til SOKOM, men skulle afhentes på Posthus Spar en km nord for den militære flyvestation. Men hvorfor købte Jørgen Høll seks computertasker til over 2.000 kr. stykket med et betalingskort, der ikke var hans eget til levering på et civilt posthus? De spørgsmål har OLFI ad flere omgange forsøgt at få et fyldestgørende svar på – endnu uden held. Det fyldestgørende svar udebliver også, efter at OLFI fredag og lørdag har været i sms-dialog med Jørgen Høll, som i dag er direktør i Skallerup Seaside Resort ved Lønstrup og Skallerup Klit 15 km syd for Hirtshals. Den dialog vender vi tilbage til om lidt.

Artiklen fortsætter under billedet …

Lørdag tog chefsergent Lars Ott Jensen – i daglig tale kaldet “LO” – fra Specialoperationskommandoen (SOKOM) dette billede for at illustrere, at de seks computertasker i sort bøffellæder af mærket Lucleon Montreal ligger hos SOKOM. Foto: Forsvaret/Seniorsergent Lars Ott Jensen

I det første svar til OLFI skrev SOKOM, at taskerne blev indkøbt til »Specialoperationskommandoens ledelse med henblik på at kunne rejse med neutrale tasker i lande, hvor sikkerhedssituationen nødvendiggør, at man ikke fremstår med militære kendetegn, og der rejses i civilt tøj.«

Betalingskortets indehaver kendte slet ikke til købet

Men Forsvaret råder over adskillige anonymt udseende computertasker uden Forsvarets logo, hvorfor OLFI mandag stillede det samme spørgsmål til kommandørkaptajn Bjørn Martin Röst, som attesterede bilaget for købet.

»Jeg var ikke blevet spurgt forinden og har først godkendt købet, da det var sket. Der er måske en anden holdning til tingene nu. Pointen er, at vi ikke går rundt med tasker i udlandet, hvor der står ”Forsvaret” eller ”Danish Defence” på, for så bliver man måske slået ihjel.«

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse interviewet med kommandørkaptajn Bjørn Martin Röst, som er under voldsom kritik for at have rejst for 128.000 kr. til og fra sit arbejde i Aalborg alene i 2018, have godkendt egne bilag, og som som nu bliver undersøgt af Forsvarsministeriets Auditørkorps …

Men Forsvaret har jo masser af computertasker uden logo?
»Jaa, når vi ikke kommenterer dine artikler, er det jo, fordi de er relevante,« lød det kryptiske svar.

I løbet af ugen har OLFI derfor adskille gange forsøgt at komme i telefonisk kontakt med Jørgen Høll, som måske er den eneste, der kan svare på spørgsmålet “hvorfor”. Da OLFI skrev en sms med spørgsmålet, svarede Jørgen Høll hurtigt:

»Hvorfor køber man genstande? Fordi de skal bruges, og de bliver forventelig stadig anvendt til det, en taske bruges til.«

Er færdig med Forsvaret og svarer ikke på flere spørgsmål

Men han svarede ikke på, hvorfor det var nødvendigt i strid med reglerne at købe tasker i ægte bøffellæder til over 2.000 kr. stykket, når Forsvaret råder over computertasker uden logo. I stedet forklarer Jørgen Høll, at han selv og den daværende vicechef, oberst Michael Hyldgaard, havde hver en taske udleveret, og at de resterende tasker indgik i »en pulje« til øvrige medarbejdere, som »var ude og repræsentere SOKOM i en eller anden sag, hvor der var behov for det, og det gav mening, at de var udstyret med en sådan taske«.

Artiklen fortsætter under billedet …

I november 2017 købte SOKOM seks computertasker i læder for sammenlagt 12.594 kr. til brug for chefer på udlandsrejser.

Hvilke opgaver eller sager, der havde behov for den slags tasker, fremgår ikke at Jørgen Hølls svar til OLFI, som derfor gentog spørgsmålet, hvorfor det var nødvendigt at købe tasker til 12.594 kr.:

»Jeg har lagt mine fantastiske 40 år i Forsvaret bag mig og har i samme åndedrag valgt ikke at udtale mig om den tid og/eller, hvad der sker i Forsvaret i dag. Forsvaret er “historie” for mig. Så jeg har ikke til hensigt at bruge mere af min weekend eller anden fritid på at svare på spørgsmål. Fortsat god weekend.«

Onsdag forklarede stabschef Bjørn Martin Röst fra SOKOM, at fire af de seks sorte tasker i bøffellæder lå på SOKOMs lager, og han vidste ikke, hvor de resterende to var henne. De kom dog hurtigt på plads, da OLFI spurgte SOKOMs ledelse, hvem der havde dem udleveret. Lørdag lå alle seks tasker på SOKOMs lager, hvor de ligger og venter til brug i sager, hvor der er behov for dem.

På baggrund af OLFIs interesse for sagen, har Forsvarsministeriets Interne Revision fastslået, at indkøb ved Specialoperationskommandoen ikke lever op til reglerne. På den baggrund har Forsvarskommandoen bedt Auditørkorpset undersøge, om der kan være begået strafbare forhold.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Piloters »skelsættende« bekymringsbrev bør tages alvorligt, mener eksperter

Abonnement
Det bør mane til eftertanke, når 30 yngre piloter i Flyvevåbnet ser sig nødsaget til at henvende sig direkte til forsvarsministeren med bekymringer om uddannelsesniveauet. Det mener flere eksperter, som understreger, at piloternes pointer er legitime og velbegrundede. En af dem er tidligere forsvarschef Christian Hvidt, som kalder brevet...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer