spot_img

Brigadegeneral Henrik Lyhne skal have stor ros for sin ærlige udmelding

KOMMENTAR: Det hører til sjældenhederne, at en general som medlem af Forsvarets chefgruppe kommer med udmeldinger om Rigets sande tilstand i de væbnede styrker. Det tjener ham til ære. Forsvarschefens afvisning af kritikken gør det modsatte.

En modig mand. Sådan kan man med ro i sjælen betegne brigadegeneral Henrik Lyhne, som i en opsigtsvækkende artikel i Berlingske søndag råbte op og forklarede, at soldaterne i Hæren er ved at være slidt op. Som konsekvens har generalen med Hærkommandoens accept sagt stop, hvorfor 1. Brigade ikke har en bataljon på Nato-beredskab de kommende to år.

Nu skulle man mene, at det lå i enhver chefs dna at sige fra, når mål og midler ikke...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Henrik B. Andersen
Læser
Henrik B. Andersen
9. april 2019 18:00

Perfekt kommentar

Poul Præstegaard
Læser
Poul Præstegaard
9. april 2019 7:30

Det er jo egentlig interessant at “Krigeren.dk” har flg. overskrift på FC reaktion: “Forsvarschef anerkender at danske soldater er under pres.”

I OLFI er tolkningen lige modsat. Her er tolkningen, at FC har afvist kritikken. Slet og ret. Og så er det jo, at man som abonnent på dette medie må spørge sig selv hvad der er op og ned. Så vidt jeg kan se udtaler FC bl.a.: “Det er rigtigt, at soldaterne løber hurtigt i øjeblikket. Vi skal både løse opgaverne, uddanne soldater, og implementere nyt materiel”. Det er vel bl.a. derfor at Hærkommandoen (og dermed FC) har efterkommet BG Lyhnes anmodning om ikke at stille med en BTN på højt NATO beredskab. Hvis man mente at Lyhne ikke havde et sagligt argument havde man vel næppe imødekommet anmodningen?

Men det er åbenbart ligegyldigt for OLFI. Her hænger man sin hat på at FC ikke synes at der er en “personelkrise”. FC siger: “Jeg vil ikke gå så vidt som at kalde det en personelkrise. Kigger man på Forsvarets bemanding generelt, så ligger den i gennemsnit på over 90 procent. Samtidig har afgangen fra Forsvaret de sidste fire år faktisk været lavere end tidligere.”

Nu er det jo muligt at OLFI har tal og erfaringer der viser, at såfremt man er på en bemanding på 90% af norm, så er det en personelkrise. Det vil jeg afvente i spænding. Personligt vil jeg betragte det som en normal/god tilstand i de fleste organisationer og virksomheder. Men jeg afventer som sagt i spænding. Det er også muligt, at det er skidt når afgangen fra Forsvaret er faldende, som fremført at FC. Et klart krisetegn! Hvem ville dog ønske det i en organisation?

“Skrivebordsgeneraler med Excell-ark og statistikker” er jo klart noget Fanden har skabt. Hvorfor skulle man dog bruge data til noget i en organisation med 20.000 ansatte og et budget på over 20 mia? Her kan man kun tilslutte sig OLFI’s synspunkt: Op på højen med manden med stjernerne, træk sablen og peg lidt til højre og venstre – så skal det hele nok gå godt. Vel brølt OLFI!

FC har tilsyneladende udstillet BG Lyhne som en tudeprins (OLFI). Og det er jo synd for Lyhne – gad vide om han kan sove i nat? Jeg skal bare lige – helt nøjagtigt – forstå hvorledes denne udstillen er sket? Er det da Lyhne får ret i at der ikke skal stilles en reaktions BTN? Eller er det da FC siger, at der løbes stærkt i øjeblikket? Eller er det da han vil bruge et andet ord end Peter Viggo Jakobsens ”personelkrise”?

Det er selvfølgelig skidt når FC og Forsvarsministeren er koordinerede i deres ud-meldinger (OLFI). Det ville være langt mere underholdende hvis man kunne få nogle gode, åbne skænderier – gerne i pressen. Derved ville man jo helt sikkert få meget mere igennem for Forsvaret…
Det kommer måske som en overraskelse, men i Danmark er Forsvaret faktisk underlagt politikerne. Så Ministeren er faktisk FC’s chef. Det kan jo derfor undre, at FC ikke tager nogle flere offentlige skænderier med Ministeren, for det er jo børnelærdom, at den bedste måde for en underordnet at få noget igennem på er at være åbenlyst uenig med sin chef. Man kan kun anerkende OLFI for denne skarpe analyse.
Det eneste forunderlige er jo bare, at den eneste konstellation der har leveret et stigende forsvarsbudget i mands minde er den nuværende – hvor der er ro på bagsmækken. Men det er nok et tilfælde. Jeg ville – som OLFI – klart plædere for noget mere underholdning – der er ingen grund til at holde sig tilbage her.

FC’s faglige rådgivning er jo ifølge OLFI leveret af en ”marionetdukke”. Spændende. Jeg har ikke personligt indsigt i den faglige rådgivning FC leverer til Ministeren – så det kan jo være at OLFI har ret. Det vil jeg vildt gerne se og forstå. Her er der da en markant historie som skal fortælles – og det må OLFI selvfølgelig tage på sig. Det er jo intet mindre en tjenesteforsømmelse af FC således ikke at levere ordentlig faglig rådgivning, da det er en af hans væsentlige opgaver. OLFI – Cavling prisen venter.

Det er godt at vi har OLFI (og nej, det er ikke sarkastisk ment…). Men det ville være rart med mere journalistik (som der faktisk er leveret en del af i de sidste 6 mdr.) og lidt mindre følelser. Lidt mere fakta – lidt færre postulater. Tak.

Poul Præstegaard
Læser
Poul Præstegaard
8. april 2019 20:13

Det er jo egentlig interessant at “Krigeren.dk” har flg. overskrift på FC reaktion: “Forsvarschef anerkender at danske soldater er under pres.”

I OLFI er tolkningen lige modsat. Her er tolkningen, at FC har afvist kritikken. Slet og ret. Og så er det jo, at man som abonnent på dette medie må spørge sig selv hvad der er op og ned. Så vidt jeg kan se udtaler FC bl.a.: “Det er rigtigt, at soldaterne løber hurtigt i øjeblikket. Vi skal både løse opgaverne, uddanne soldater, og implementere nyt materiel”. Det er vel bl.a. derfor at Hærkommandoen (og dermed FC) har efterkommet BG Lyhnes anmodning om ikke at stille med en BTN på højt NATO beredskab. Hvis man mente at Lyhne ikke havde et sagligt argument havde man vel næppe imødekommet anmodningen?

Men det er åbenbart ligegyldigt for OLFI. Her hænger man sin hat på at FC ikke synes at der er en “personelkrise”. FC siger: “Jeg vil ikke gå så vidt som at kalde det en personelkrise. Kigger man på Forsvarets bemanding generelt, så ligger den i gennemsnit på over 90 procent. Samtidig har afgangen fra Forsvaret de sidste fire år faktisk været lavere end tidligere.”

Nu er det jo muligt at OLFI har tal og erfaringer der viser, at såfremt man er på en bemanding på 90% af norm, så er det en personelkrise. Det vil jeg afvente i spænding. Personligt vil jeg betragte det som en normal/god tilstand i de fleste organisationer og virksomheder. Men jeg afventer som sagt i spænding. Det er også muligt, at det er skidt når afgangen fra Forsvaret er faldende, som fremført at FC. Et klart krisetegn! Hvem ville dog ønske det i en organisation?

“Skrivebordsgeneraler med Excell-ark og statistikker” er jo klart noget Fanden har skabt. Hvorfor skulle man dog bruge data til noget i en organisation med 20.000 ansatte og et budget på over 20 mia? Her kan man kun tilslutte sig OLFI’s synspunkt: Op på højen med manden med stjernerne, træk sablen og peg lidt til højre og venstre – så skal det hele nok gå godt. Vel brølt OLFI!

FC har tilsyneladende udstillet BG Lyhne som en tudeprins (OLFI). Og det er jo synd for Lyhne – gad vide om han kan sove i nat? Jeg skal bare lige – helt nøjagtigt – forstå hvorledes denne udstillen er sket? Er det da Lyhne får ret i at der ikke skal stilles en reaktions BTN? Eller er det da FC siger, at der løbes stærkt i øjeblikket? Eller er det da han vil bruge et andet ord end Peter Viggo Jakobsens ”personelkrise”?

Det er selvfølgelig skidt når FC og Forsvarsministeren er koordinerede i deres udmeldinger (OLFI). Det ville være langt mere underholdende hvis man kunne få nogle gode, åbne skænderier – gerne i pressen. Derved ville man jo helt sikkert få meget mere igennem for Forsvaret…
Det kommer måske som en overraskelse, men i Danmark er Forsvaret faktisk underlagt politikerne. Så Ministeren er faktisk FC’s chef. Det kan jo derfor undre, at FC ikke tager nogle flere offentlige skænderier med Ministeren, for det er jo børnelærdom, at den bedste måde for en underordnet at få noget igennem på er at være åbenlyst uenig med sin chef. Man kan kun anerkende OLFI for denne skarpe analyse.
Det eneste forunderlige er jo bare, at den eneste konstellation der har leveret et stigende forsvarsbudget i mands minde er den nuværende – hvor der er ro på bagsmækken. Men det er nok et tilfælde. Jeg ville – som OLFI – klart plædere for noget mere underholdning – der er ingen grund til at holde sig tilbage her.

FC’s faglige rådgivning er jo ifølge OLFI leveret af en ”marionetdukke”. Spændende. Jeg har ikke personligt indsigt i den faglige rådgivning FC leverer til Ministeren – så det kan jo være at OLFI har ret. Det vil jeg vildt gerne se og forstå. Her er der da en markant historie som skal fortælles – og det må OLFI selvfølgelig tage på sig. Det er jo intet mindre en tjenesteforsømmelse af FC således ikke at levere ordentlig faglig rådgivning, da det er en af hans væsentlige opgaver. OLFI – Cavling prisen venter – og jeg venter i spænding.

Det er godt at vi har OLFI (og nej, det er ikke sarkastisk ment…). Men det ville være rart med mere journalistik (som der faktisk er leveret en del af i de sidste 6 mdr.) og lidt mindre følelser. Lidt mere fakta – lidt færre postulater. Tak.

Franz Gliese
Læser
Franz Gliese
8. april 2019 19:26

Er hans egen aktivitetsoversigt for sin brigade, ændret siden udmeldingen?