Ordfører: ”Vejledning peger på, at man ikke har forstået signalet”

0
Forsvarsordfører Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti var fredag gæst i DR P1 Orientering, hvor han forklarede sit syn på sagen om påstået nepotisme begået af hærchef og generalmajor Hns-Christian Mathiesen. Foto: Ernstved

Dansk Folkepartis forsvarsordfører undrer sig over den nye vejledning om inhabilitet fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse (FPS), som blåstempler parforhold mellem chef og næstkommanderende. Ifølge ordføreren giver vejledningen indtryk af, at problemet ifølge FPS ikke var alle sagerne om inhabilitet, men mere at de blev opdaget.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) lovede i kølvandet på alle Forsvarsministeriets sager om inhabilitet i efteråret, at nu skulle der sætte ind i hele systemet med en ”oplysningskampagne” om forvaltningslovens regler. Den ”kampagne” blev rullet ud af Forsvarsministeriets Personalestyrelse i sidste uge, da direktør Laila Reenberg sendte en ny vejledning om håndtering af inhabilitet ud til cheferne på Forsvarsministeriets område.

Men i stedet for at skabe klarhed sender vejledningen ifølge forsvarsordfører Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti det helt forkerte signal.

»Vejledningen peger i retning af, at man ikke har forstået signalet fra politisk hold om, at vi vil have tillid til Forsvaret og have bugt med habilitetsproblemerne. Det virker som om, at man fra personalestyrelsens side siger, at problemet var, at sagerne om inhabilitet kom frem. Så nu må vi finde ud af, hvordan vi kan dække os af og få løst sagerne, så der ikke er noget at komme efter,« siger Jeppe Jakobsen.

Skærmbillede 2019 04 04 kl. 16.01.22
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om personalestyrelsens nye vejledning om inhabilitet …

Årsagen til den skarpe udmelding fra forsvarsordføreren er vejledningens blåstempling af, at chef og næstkommanderende gerne må være kærestepar og ægtefæller. Vejledningen er underskrevet af personaledirektør Laila Reenberg, som selv var genstand for en omfattende undersøgelse af Kammeradvokaten, fordi hendes egen ægtefælle blev kommanderet i stillingen som chef for 2. Eskadre, uden at stillingen havde været slået op. I den sag kom det frem, at der var en bedre egnet kandidat, og at Laila Reenbergs vicedirektør selv ringede og tilbød direktørens ægtefælle at blive beordret i stillingen, inden at Forsvarsministeriets Departement havde besluttet sig for at besætte stillingen ved beordring.

En manual om, hvordan man bedst dækker sig ind

Sagen gav en masse dønninger i såvel Søværnet som Forsvaret generelt, fordi mange opfattede beordringen som et udslag af nepotisme. Samtidig var den bare en af flere sager om nepotisme og inhabilitet, som også omfattede departementschef Thomas Ahrenkiel, forsvarschef Bjørn Bisserup, Forsvarskommandoens finansdirektør AE og hærchef Hans-Christian Mathiesen.

Da forsvarsministeren proklamerede, at der nu ville blive sat ind for at sikre, at sagerne ikke skulle gentage sig, havde Jeppe Jakobsen forventet sig noget mere.

»Jeg havde nok nærmere forventet, at man i sådan en vejledning havde skrevet, at hvis man falder for sin næstkommanderende, skulle man overveje, om ikke en af parterne burde søge nye græsgange. Det skulle man for at fjerne enhver tvivl om, at der kan være et habilitetsproblem. Det ville jeg selv have skrevet i en vejledning om inhabilitet, og jeg ville i hvert fald ikke være kommet med manualen på, hvordan man bedst muligt dækker sig ind. Jeg ville have vejledt medarbejderne om, hvordan man skaber rene linjer og tillid til Forsvaret. Den bedste måde er, at kærestepar og ægtefæller ansat i Forsvaret søger hver sin vej,« siger Jeppe Jakobsen.

OLFI ville gerne interviewet personaledirektør Laila Reenberg om vejledningen, men sådan et interview kommer ikke til at finde sted.

»Laila stiller ikke op til interview,« skrev personalestyrelsens kommunikationschef, da OLFI første gang rettede henvendelse for at få et interview med Laila Reenberg om vejledningen.

Tirsdag kan du her på OLFI læse et længere interview med DF-forsvarsordfører Jeppe Jakobsen.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer