spot_img

Personalestyrelsen åbner op og giver medarbejderne indblik i chefvederlag

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

I Forsvarsministeriets Personalestyrelse har de ansatte gennem flere år haft fuldt indblik i størrelsen på vederlag og tillæg til alle menige medarbejdere og ikke mindst begrundelsen for tildelingerne. Men chefernes vederlag har været hemmelige. Efter OLFIs interesse for sagen åbner ledelsen nu op.

Det hedder sig, at man som dygtig leder skal gå foran med det gode eksempel. Af samme årsag har det undret mange medarbejdere i Forsvarsministeriets Personalestyrelse og givet anledning til en del murren i krogene, at begrundelserne for tildeling af engangsvederlag til menige medarbejdere er lagt til internt skue for alle ansatte med fulde navne og beløbsstørrelser – mens detaljer om en lille og speciel medarbejdergruppes engangsvederlag og begrundelser har været hemmeligholdte. Nemlig cheferne.

”Det provokerer mig og mange andre, at cheferne prædiker åbenhed og transparens, men ikke selv ønsker at gå forrest og fortælle, hvad de selv får.”

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om vicedirektør og oberst Peter Wass (th), som i 2018 både tilbød sin direktørs ægtefælle et eftertragtet job uden stillingsopslag og fik et engangsvederlag på 85.000 kr. …

Sådan siger en medarbejder i Forsvarsministeriets Personalestyrelse, som ønsker at være anonym. Fredag den 8. februar modtog medarbejderne en mail med et link til listerne med fyldige oplysninger om engangsvederlag til alle menige medarbejdere. Eksempelvis fik en kvindelig navngivet medarbejder et kvalifikationstillæg på 6.000 kr. plus et engangsvederlag på 12.000 kr., fordi hun bl.a. har »bragt sine it-kompetencer i spil på en sådan måde, at hun har kunnet løse sine opgaver meget tilfredsstillende«. En mandlig navngiven medarbejder har fået et kvalifikationstillæg på 9.000 kr. og et engangsvederlag på 13.000 kr.

Læs også: Ordfører: “Lukkethed styrker mistanken om urent trav”

»NAVN tildeles et kvalifikationstillæg på baggrund af NAVNs erhvervede erfaringer indenfor: Logservere og servere. Områder der er afgørende for, at FPS kan opretholde driften på IT-systemer.«

Giver god mening af skabe parallelitet

Men hvorfor er det kun tillæg og vederlag til de menige medarbejdere, som bliver offentliggjort internt? Det har Forsvarsministeriets Personalestyrelses ledelse svaret skriftligt til OLFI i et såkaldt myndighedssvar.

»I Forsvarsministeriets Personalestyrelse drøftes og afstemmes nylønsprocesser i samarbejdsstrukturen. Udmeldingen af nylønsresultater- og begrundelser internt i styrelsen er således aftalt i samarbejdsudvalget, hvor der har været et ønske om større transparens i processen ved, at man på tværs af medarbejdere kunne se begrundelser for vederlag,« skriver personalestyrelsen.

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, hvordan Peter Wass som vicedirektør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse tilbød sin direktørs ægtefælle et eftertragtet job som chef for 2. Eskadre.

Ifølge Forsvarsministeriets Personalestyrelse kører vederlag og tillæg til chefer »i en særskilt proces ved siden af nyløn«. Men efter OLFIs henvendelse vil personalestyrelsen nu skabe en lignende åbenhed om chefernes tillæg, vederlag og bonusser.

»Det giver god mening også at drøfte transparens i chefernes vederlag med samarbejdsudvalget for at skabe parallelitet, hvilket vi agter at gøre,« skriver personalestyrelsen til OLFI. 

Forhandling med chefer kan afsluttes hurtigere

I sidste uge skrev OLFI, hvordan oberst Peter Wass som vicedirektør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse den 5. december fik udbetalt 85.000 kr. i engangsvederlag for sin indsats i 2018. Beløbet forargede en del, fordi Peter Wass i august spillede en afgørende og yderst aktiv rolle, da personaledirektør Laila Reenbergs ægtefælle – kommandør Anders Friis – blev beordret i stillingen som chef for 2. Eskadre.

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om problemerne med Kammeradvokatens notat omhandlende personaledirektør Laila Reenberg. Foto: Ernstved

Flere medarbejdere undrede sig ligeledes over, hvorfor han som chef skulle have sit engangsvederlag udbetalt op til jul i stedet for – som de øvrige medarbejdere – i februar. Men det er der ifølge personalestyrelsen en god forklaring på.

»Forhandlingen af chefers og konsulenters vederlag kan afsluttes hurtigere, idet de enkelte chefer og disse medarbejdere selv forhandler vederlagene. Det var derfor muligt at afholde nogle af udgifterne til vederlag inden regnskabsåret lukkede,« skriver Forsvarsministeriets Personalestyrelse til OLFI.

Læs også: Kilde: Peter Wass fjernede sin hustru fra ubehagelig liste

Hos den anonyme kilde i personalestyrelsen vækker ledelsens reaktion på OLFIs henvendelse glæde.

»Det er vældig positivt, at ledelsen har grebet din henvendelse og rent faktiske ønsker at skabe åbenhed. Det håber vi i hvert fald,« lyder det.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jack Plum
Læser
Jack Plum
2. marts 2019 19:21

Nu skal vi sende helikoptere og personel til Sahara, har nogle kandidater til besætningslisten.