spot_img

Forsvarschef opfordrer til anonyme henvendelser i Forsvarsavisens leder

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarschefen ville ikke iværksætte en undersøgelse af hærchef H.-C. Mathiesens påståede magtmisbrug, fordi anklagerne fremført i OLFI bl.a. kom fra anonyme kilder. I det nye nummer af Forsvarsvisen opfordrer forsvarschefen nu medarbejderne til anonymt at fortælle om kritisable forhold.

Sagerne om mulig nepotisme og inhabilitet i Forsvaret begyndte med en artikel i OLFI den 18. oktober. Dengang affejede forsvarschef Bjørn Bisserup anklagerne mod hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen med, at forsvarschefen havde sat sig grundigt ind i sagen og ikke kunne se, at der var noget at komme efter. Udsagn fra anonyme kilder gav han ikke meget for. Her er et uddrag af, hvad han den 19. oktober sagde om anonyme kilder.

Læs også: FCs svar på anklager om nepotisme: “Hvad skal jeg undersøge?”

»Skulle jeg hver gang, at der er en anonym kilde, udsætte medarbejderne for den ene eller den anden undersøgelse? Det kan jeg jo ikke. Hvordan skal jeg afgøre, om kilderne taler sandt? Jeg kender ikke de anonyme kilder, og jeg ved ikke, hvem de er. Hvor skal jeg gå hen? Så ærgrer det mig, at de anonyme kilder ikke er kommet til mig eller deres nærmeste chef eller fagforening, hvis tingene er som beskrevet i artiklen. Jeg vil ikke iværksætte en undersøgelse på baggrund af anonyme kilder.«

Artiklen fortsætter under billedet …

Forsvarschef Bjørn Bisserup kan ikke se, hvad han kunne have gjort mere i sagen om påstået nepotisme i Hærstaben. Collage: OLFI

Senere samme fredag gentog han afvisningen af de anonyme kilder i DR P1 Orientering, ligesom han argumenterede med de anonyme kilder som årsag til sin manglende lyst til at iværksætte nogen undersøgelse af sagen, da han nogle dage senere var i Radio24Syv Morgen.

Ønsker ikke at uddybe sin holdning

I den seneste udgave af Forsvarsavisen giver forsvarschefen imidlertid udtryk for en helt anden og ny holdning til brugen af anonyme kilder. I hvert fald hvis kilderne henvender sig internt. Det fremgår af Bjørn Bisserups leder på side 2.

»Jeg kan godt forstå, at det kan være svært at gå til sin chef og oplyse om forhold, som det kan være ubehageligt at skulle forholde sig til. Opstår der en situation, hvor man af den ene eller anden grund føler, at man ikke kan gå til sin chef, vil jeg opfordre til, at man bruger vores samarbejdsstruktur og går til sin tillidsmand eller arbejdsmiljørepræsentant – eller alternativt laver en anonym henvendelse. Tavsheden kan ingen være tjent med,« siger forsvarschef Bjørn Bisserup.

Niels Tønning er formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD). Han glæder sig over, at forsvarschefen peger på tillidsrepræsentanterne. Men han kunne også have peget på de faglige organisationer.

»Det er positivt, at forsvarschefen nu anerkender, at der er udfordringer, som ikke bliver rejst ad kommandovejen. Jeg læser det som, at han hellere vil høre om problemerne end ikke at høre om dem. Det er vi altid klar til,« siger Niels Tønning.

OLFI har forsøgt at få forsvarschefen til at uddybe sin holdning, men det ønsker han ikke.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer