spot_img

Danmark ønsker observatørstatus i europæisk forsvarsagentur

I denne uge orienterede forsvarsministeren og udenrigsministeren deres europæiske kollegaer om, at Danmark ønsker at følge arbejdet i Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA) tættere. Det skal bl.a. gavne danske virksomheder.

EU har de seneste år styrket det forsvarspolitiske samarbejde markant, og det aktuelle sikkerhedsbillede kalder ifølge regeringen på et endnu tættere samarbejde. Danmark står imidlertid på grund af sit EU-forsvarsforbehold uden for store dele af dette arbejde.

Men da mange af de nye initiativer på forsvarsområdet overlapper til andre EU-politikområder, der ikke er omfattet af forsvarsforbeholdet, vil regeringen nu anmode om at få observatørstatus i Det Europæiske Forsvarsagentur – European Defence Agency (EDA). Agenturet spiller en central rolle ift. disse initiativer, hvor Danmark fuldt ud deltager, og en observatørstatus skal derfor bidrage til at skabe bedre forudsætninger for dansk interessevaretagelse.

”Vi skal være med dér, hvor det gælder – og dér, hvor vi kan – under fuld respekt for forsvarsforbeholdet. EU’s mange nye forsvarsinitiativer handler ikke kun om forsvar, men også om fx forskning, infrastruktur og industri, hvor Danmark fuldt ud deltager – ikke mindst på forsknings- og industriområdet og samarbejdet under Den Europæiske Forsvarsfond. Derfor giver det rigtig god mening, hvis vi opnår observatørstatus i Det Europæiske Forsvarsagentur, så vi bedre kan holde danske virksomheder orienteret om, hvilke områder, agenturet fokuserer på fremover,” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Under møderne i begyndelsen af ugen drøftede EU’s udenrigs- og forsvarsministre desuden udviklingen i EU’s sikkerheds- og forsvarspolitiske arbejde – herunder samarbejdet med Nato.

”Budskabet er sådan set meget klart. EU tager den sikkerhedspolitiske situation i verden meget alvorligt – herunder spørgsmålet om byrdedeling på tværs af Atlanten. Vi støtter ambitionen om at styrke EU’s evne til i større grad at tage vare på Europas sikkerhed. Ikke som en konkurrent til Nato, men som et supplement,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer