Danmark ønsker observatørstatus i europæisk forsvarsagentur

0
Danskerne skal til juni afgøre, om Danmark fremover skal indgå i det europæiske forsvarssamarbejde. Et politisk flertal taler for en afskaffelse af forsvarsforbeholdet. Foto: EDA

I denne uge orienterede forsvarsministeren og udenrigsministeren deres europæiske kollegaer om, at Danmark ønsker at følge arbejdet i Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA) tættere. Det skal bl.a. gavne danske virksomheder.

EU har de seneste år styrket det forsvarspolitiske samarbejde markant, og det aktuelle sikkerhedsbillede kalder ifølge regeringen på et endnu tættere samarbejde. Danmark står imidlertid på grund af sit EU-forsvarsforbehold uden for store dele af dette arbejde.

Men da mange af de nye initiativer på forsvarsområdet overlapper til andre EU-politikområder, der ikke er omfattet af forsvarsforbeholdet, vil regeringen nu anmode om at få observatørstatus i Det Europæiske Forsvarsagentur – European Defence Agency (EDA). Agenturet spiller en central rolle ift. disse initiativer, hvor Danmark fuldt ud deltager, og en observatørstatus skal derfor bidrage til at skabe bedre forudsætninger for dansk interessevaretagelse.

”Vi skal være med dér, hvor det gælder – og dér, hvor vi kan – under fuld respekt for forsvarsforbeholdet. EU’s mange nye forsvarsinitiativer handler ikke kun om forsvar, men også om fx forskning, infrastruktur og industri, hvor Danmark fuldt ud deltager – ikke mindst på forsknings- og industriområdet og samarbejdet under Den Europæiske Forsvarsfond. Derfor giver det rigtig god mening, hvis vi opnår observatørstatus i Det Europæiske Forsvarsagentur, så vi bedre kan holde danske virksomheder orienteret om, hvilke områder, agenturet fokuserer på fremover,” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Under møderne i begyndelsen af ugen drøftede EU’s udenrigs- og forsvarsministre desuden udviklingen i EU’s sikkerheds- og forsvarspolitiske arbejde – herunder samarbejdet med Nato.

”Budskabet er sådan set meget klart. EU tager den sikkerhedspolitiske situation i verden meget alvorligt – herunder spørgsmålet om byrdedeling på tværs af Atlanten. Vi støtter ambitionen om at styrke EU’s evne til i større grad at tage vare på Europas sikkerhed. Ikke som en konkurrent til Nato, men som et supplement,” siger Claus Hjort Frederiksen.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer