spot_img

Danmark ønsker observatørstatus i europæisk forsvarsagentur

I denne uge orienterede forsvarsministeren og udenrigsministeren deres europæiske kollegaer om, at Danmark ønsker at følge arbejdet i Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA) tættere. Det skal bl.a. gavne danske virksomheder.

EU har de seneste år styrket det forsvarspolitiske samarbejde markant, og det aktuelle sikkerhedsbillede kalder ifølge regeringen på et endnu tættere samarbejde. Danmark står imidlertid på grund af sit EU-forsvarsforbehold uden for store dele af dette arbejde.

Men da mange af de nye initiativer på forsvarsområdet overlapper til andre EU-politikområder, der ikke er omfattet af forsvarsforbeholdet, vil regeringen nu anmode om at få observatørstatus i Det Europæiske Forsvarsagentur – European Defence Agency (EDA). Agenturet spiller en central rolle ift. disse initiativer, hvor Danmark fuldt ud deltager, og en observatørstatus skal derfor bidrage til at skabe bedre forudsætninger for dansk interessevaretagelse.

”Vi skal være med dér, hvor det gælder – og dér, hvor vi kan – under fuld respekt for forsvarsforbeholdet. EU’s mange nye forsvarsinitiativer handler ikke kun om forsvar, men også om fx forskning, infrastruktur og industri, hvor Danmark fuldt ud deltager – ikke mindst på forsknings- og industriområdet og samarbejdet under Den Europæiske Forsvarsfond. Derfor giver det rigtig god mening, hvis vi opnår observatørstatus i Det Europæiske Forsvarsagentur, så vi bedre kan holde danske virksomheder orienteret om, hvilke områder, agenturet fokuserer på fremover,” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Under møderne i begyndelsen af ugen drøftede EU’s udenrigs- og forsvarsministre desuden udviklingen i EU’s sikkerheds- og forsvarspolitiske arbejde – herunder samarbejdet med Nato.

”Budskabet er sådan set meget klart. EU tager den sikkerhedspolitiske situation i verden meget alvorligt – herunder spørgsmålet om byrdedeling på tværs af Atlanten. Vi støtter ambitionen om at styrke EU’s evne til i større grad at tage vare på Europas sikkerhed. Ikke som en konkurrent til Nato, men som et supplement,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Andre læste også

Vi må tale om garnisonering, hvis bemandingsudfordringen skal løses

DEBAT: Den nuværende garnisonering i Hæren er en af de primære kilder til den udfordrede bemandingssituation. Det er nødvendigt at tage den op til revision og diskutere de geografiske rammer, hvis yngre soldater skal have lyst til at blive i Forsvaret mere end et par år, mener premierløjtnant Christian...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer