spot_img

Falsk alarm: Potentiel ubåd ud for Sisimiut viste sig at være pram på slæb

Virkeligheden var noget mindre spændende, end man kunne fristes til at spekulere i, da det i går kom frem, at der var observeret en mystisk ubådslignende genstand i vandet ud for Sisimiut i Vestgrønland. Faktisk var den mulige ubåd noget så udramatisk som en pram, viser det sig i dag.

Der var ikke en ubåd, som to søstre og et tredje vidne så i vandet ud for Sisimiut tirsdag, selv om både Arktisk Kommando, Grønlands Politi og Forsvarets Efterretningstjeneste i går blev sat i alarmberedskab. Det står klart, efter at Niels Peter Wøldike Andersen, der til daglig er skipper ved Sirius Greenland, kunne stå frem og fortælle, at det altså var en pram slæbt efter en Targa-båd ført af ham, der førte til alt postyret.

”Jeg kan bekræfte, at det var mig. I tirsdags (hvor observationerne blev gjort, red.) var jeg i gang med at slæbe nye motorer og generatorer til elværket i Sarfannguaq med en pram,” fortæller han til OLFI.

Artiklen fortsætter under grafikken …

Det er i farvandet ud for Sisimiut (Holsteinsborg), at vidner har set et sejlende objekt, som formodes at være en ubåd. Kort: GoogleMaps/OLFI

Slæbetovet var over 200 meter langt, og da båden lå skjult bag et fjeld, virkede det til, at prammen sejlede af sig selv med de fem knob, som båden gik. Samtidig lå slæbetovet i vandoverfladen, hvilket kan have fået det til at ligne skroget på en ubåd, når man har stået på afstand, mener Niels Peter Wøldike Andersen. Han havde end ikke overvejet, at det kunne være nødvendigt at signalere, at han slæbte gods med sin båd.

”Prammen var ikke udstyret med lanterner, og da det hele foregik i dagslys, havde jeg ikke sat noget op,” forklarer han.

Lover at varsle, når “ubåden” skal retur

Ikke desto endte han i politiets søgelys, og derfor var det nødvendigt for ham at møde op på politistationen og rede trådene ud. På baggrund af vidneforklaringerne havde politiet og Arktisk Kommando nemlig iværksat en undersøgelse af hændelsen.

”Jeg har været til afhøring hos politiet, og jeg kunne bekræfte over for dem, at det var vores pram, som var på det omtalte billede taget af ”ubåden”. Det angivne tidspunkt for observationerne passede med, at det var os, der passerede på det tidspunkt.”

Den uheldige helt tager dog sagen med ophøjet ro og en underspillet humor.

”Jeg har sagt til politiet, at når jeg skal hente prammen og slæbe den tilbage til Sisimiut, vil jeg oplyse dem om det. Så kan ”ubåden” komme tilbage til Sisimiut, når den er færdig med arbejdet i Sarfannguaq,” siger Niels Peter Wøldike Andersen.

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer