spot_img

Generalmajor Mathiesen og hustru udstillet i nye arabiske oversættelser

Historien om hærchef H.-C. Mathiesens mulige hjælpende hånd med sin hustrus karriere er nået til både Mellemøsten og Afrika. På syrisk tv gør man grin med, at hærchefen hverken har stjålet af kassen eller købt defekte våben, men bare har hjulpet sin hustru frem i systemet.

Da historien om jægerbogen og den famøse arabiske oversættelse for ni år siden rullede, spillede Hans-Christian Mathiesen en hovedrolle. Han var dengang oberst og chef for den Internationale Operationsafdeling i Forsvarskommandoen, og det var ham, som gik i fogedretten og forklarede, hvordan bogen ifølge obersten og forsvarsledelsen var skadelig for det danske forsvar.

Det viste sig siden, at Forsvarets egne eksperter ikke kunne se det farlige i bogen, men farlig blev den – med Hans-Christian Mathiesens, forsvarsledelsens og Forsvarsministeriets hjælp, fordi det viste sig, at de alle dækkede over en løgn. Sagen kostede dengang både forsvarschef Tim Sloth Jørgensen og daværende forsvarsminister Søren Gade (V) stillingerne.

Hans-Christian Mathiesen er siden avanceret til generalmajor og er nu atter aktuel med ikke bare en, men flere arabiske oversættelser. Denne gang handler de om ham selv. Sagen om hans påståede nepotisme og fritagelse fra tjenesten har således nået både Mellemøsten og Afrika.

Nået ud til Syrien, Marokko, Nigeria og Mauretanien

Det syriske medie Syria TV sender fra Tyrkiet og har produceret en collage med stillbilleder af bl.a. Hans-Christian Mathiesen, mens stationen ruller sagen ud i en art satirisk indslag. Stationen har også fundet et billede af daværende oberstløjtnant Morten Danielsson frem. Han var under sagen om jægerbogen chef for Ledelsessekretariatet i Forsvarskommandoen og dermed dybt involveret i sagen. Siden blev han forfremmet til brigadegeneral og arbejder i dag i Belgien som national militær repræsentant.

”Teksten under billederne forklarer, hvad det handler om” siger kaptajn af reserven, Kristian Kolding, som er sprogofficer og leder af Sektion for Særlige Sprog på Forsvarsakademiet:

”Danmark suspenderer hærchef. Grunden er, at han har gjort noget, som i danske medier bliver beskrevet som alvorligt. Har han købt defekte våben? Nej, skriver stationen og sætter et rødt kryds over skærmen. Har han stjålet af kassen? Nej efterfulgt af et rødt kryds. Har han beordret, at enheder skal trækkes hjem? Nej. Han har i stedet fremmet sin hustrus sag,” oversætter Kristian Kolding for OLFI.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget …

الدانمارك تعزل رئيس اركان الجيش لتدخله في وساطة لأحد اقربائه لدخول الكلية الحربية.. والإعلام يصف حدث الوساطة بالخطير جدا.

Posted by ‎حديث اليوم‎ on Saturday, November 3, 2018

Han forklarer videre, at indslaget slutter med en bizar sammenkædning med den konservative Hans Engells møde med en betonklods på Helsingørmotorvejen i 1997. Samme alternative sammenkædning bruger det marokkanske medie Rue20.com i en artikel, som ellers ifølge Kristian Kolding gennemgår sagen med den danske hærchef seriøst og sobert og bl.a. oplyser, at hærchefens kæreste blev optaget på en eftertragtet uddannelse blandt 13 ud af 97 ansøgere.

På det nigerianske netmedie PM News Nigeria kan man læse en engelsk version af sagen, som bygger på et Ritzau-telegram. Artiklen nævner både ”online forsvarsnyhedsmediet OLFI” og citerer forsvarsordfører Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti.

Det arabisksprogede nyhedsmedie Essada i Mauretanien har en arabisk oversættelse af den engelsksprogede artikel fra PM News Nigeria, lige som en række Facebook-baserede medier bringer historien. Det drejer sig om det palæstinensiske Daytalk og det egyptiske Sarkhat Namla, som i øvrigt betyder ”myreskrig”.

OBS! Artiklen er rettet med tilføjelse af passagen om brigadegeneral Morten Danielsson, som i første version blev beskrevet som en ukendt oberstløjtnant. 

OLFI indledte sin research til artiklen om generalmajor Hans-Christian Mathiesen i sommeren 2017. Siden offentliggørelsen den 19. oktober 2018 er yderligere to sager om muligt brud på forvaltningsloven i Forsvarets top kommet frem.

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer