spot_img

Læsernes reaktion på mistanke om nepotisme: Syg og rådden kultur

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

OLFIs læsere reagerer med mismod på historierne om nepotisme i Forsvarets top. Forsvarschef Bjørn Bisserups slåen ud med armene vækker ikke respekt, og flere læsere efterlyser en uvildig undersøgelse af Hans-Christian Mathiesens påståede nepotisme i Hærstaben. Et medlem af Forsvarets chefgruppe opfordrer til at fortsætte den kritiske dækning.

Billedet talte sit eget tydelige sprog. Da OLFI fredag morgen publicerede artiklen om påstået nepotisme i Hærstaben med hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen i hovedrollen, var der længe larmende tavshed på Facebook. Og da der endelig kom gang i debatten, udmøntede den sig ved primært at være initieret af personer, som ikke længere har noget at miste i en karriere i Forsvaret.

Mads Silberg er tidligere kaptajn i Hæren og har været udsendt til Afghanistan. Han kommenterede artiklen fredag:

»Det er vigtigt det her, og jeg håber, at der er nogen, som er deres ansvar bevidst og får ryddet op i den nepotistiske rotterede, som topledelsen i Forsvaret har udviklet sig til.«

Læs også: FCs svar på anklager om nepotisme: “Hvad skal jeg undersøge?”

Senere fredag tog DRs P1 Orientering sagen op, og her afviste forsvarschef Bjørn Bisserup at gøre noget ved sagen. Han havde undersøgt den grundigt, og der var ikke noget at komme efter – bortset fra nogle detaljer om, hvordan man erklærer sig inhabil. De anonyme kilder kunne han slet ikke forholde sig til, og det samme budskab gentog han overfor OLFI i en artikel lørdag.

Forsvarschefen virkede irriteret over at skulle svare på spørgsmål

En læser ved navn Tom Mortensen lyttede til interviewet med forsvarschefen og undrede sig.
»Han virkede mildest talt irriteret over at skulle svare på spørgsmål om sagen. Han kunne f.eks. have sagt: ”Personligt har jeg fuld tillid til mine medarbejdere, men jeg kan samtidig ikke leve med den mistillid, der her gives udtryk for i offentligheden, og derfor anmoder jeg om, at auditørerne undersøger sagen, så vi kan få den ordentligt belyst”. I stedet fremstod han som en integreret del af en syg kultur. Og med det signal fra toppen er der ikke noget at sige til, at vi har problemer i resten af organisationen. Suk.«

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

Den pensionerede kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen, som i brede kredse er kendt under navnet ”Thøger”, skrev, at han var påvirket af, at artiklen kildemæssigt var solidt funderet og velunderbygget.

»Derved udgør den naturligvis et ledelsesmæssigt problem. Troværdig ledelse forudsætter integritet, og ønsker man respekt, skal man have orden i ledelsesetikken. Der vil altid være et element af personlige præferencer, når stillinger skal besættes. Det er imidlertid ikke en begrundelse for at tilsidesætte objektive kriterier i forbindelse med udvælgelsen af kandidater til uddannelser, der giver adgang til højere stillinger.«

Jesper Mailand var heller ikke imponeret over hverken hærchefen eller forsvarschefen:
»At der er mistanke om nepotisme, er nok til, at sagen skal undersøges. Hæren og dermed Forsvaret har ganske enkelt ikke råd til, at en sådan mistanke står og blafrer i vinden. Men Bisserup gør, hvad han har lært gennem tiden – lukker øjnene, da det er nemmest.«

Nogen må tale den omsiggribende råddenskab i toppen imod

Martin Scheurer skrev, at han en dag ville beskrive, hvad han føler.
»Men føj, hvor er det ulækkert, det jeg ser,« skrev han.

Jesper Burlund fortsatte i samme spor:
»Er det ikke på tide, at der bliver ryddet op i forsvarsledelsen og i ministeriet? Misinformation af Folketinget, nepotisme og en forsvarschef, der ikke mener, at det er noget galt. Hvad bliver det næste?«

Læs også: DF vil have auditører til at undersøge mistanke om nepotisme

Karsten Kes skrev, at sagen ikke går væk af sig selv:
»Hvis forsvarschefen virkelig vil gøre Forsvaret, sig selv, hærchefen og dennes hustru – og ikke mindst alle de bundloyale medarbejdere – høj som lav – i Forsvaret en super tjeneste … så få det undersøgt til bunds og få ro på bagsmækken. Om ikke andet vil det pynte lidt på en efterhånden noget flosset troværdighed … «

OLFIs redaktør modtog også personlige hilsner fra læserne – end da fra en overraskende højt placeret officer, som er medlem af Forsvarets chefgruppe.

»I et retssamfund kan man ikke undervurdere betydningen af grundig og dybdeborende journalistisk arbejde. I dette og tidligere tilfælde har OLFI afdækket nepotistisk adfærd i Forsvaret, som har lighedspunkter med den adfærd, som vi i internationale operationer med træning og rådgivning arbejder for at eliminere blandt de nationale myndigheder. I sagen om Hans-Christian Mathiesens manglende klarsyn, situationsfornemmelse og etik udstilles Forsvarets øverste ledelse som helhed, og man kan med rette spørge, om tiden er inde til at udgive en ”Code of Conduct” for Forsvarets ansatte – inklusiv dem, der er sat i spidsen, og som må forventes at fremstå som moralske fyrtårne for alle Forsvarets ansatte. Indtil da må nogen tale den omsiggribende råddenskab og inhabilitet i vores øverste ledelse imod. Det har OLFI gjort. Atter en gang. Og det bør OLFI blive ved med, indtil vores øverste ledelse agerer pletfrit,« skriver officeren.

Forsvarsordfører Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti var fredag gæst i DR P1 Orientering, hvor han forklarede sit syn på sagen om påstået nepotisme begået af hærchef og generalmajor Hns-Christian Mathiesen. Foto: Ernstved

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer