DF vil have auditører til at undersøge mistanke om nepotisme i Hærstaben

4
Forsvarsordfører Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti var fredag gæst i DR P1 Orientering, hvor han forklarede sit syn på sagen om påstået nepotisme begået af hærchef og generalmajor Hns-Christian Mathiesen. Foto: Ernstved

Politisk pres på forsvarsministeren for at sætte Forsvarsministeriets Auditørkorps til at undersøge mistanken om omfattende nepotisme begået af hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen. DF vil rejse sagen onsdag i forsvarsudvalget, men forsvarsministeren har ingen kommentarer.

Jeppe Jakobsen troede næsten ikke sine egne ører. Fredag var Dansk Folkepartis nye forsvarsordfører gæst i DR P1 Orientering, og inden han blev interviewet af studieværterne, lyttede han med hænderne hvilende på bordet i studiet og hovedtelefoner på ørerne til et båndet interview. Det var med forsvarschef Bjørn Bisserup, som ikke så nogen anledning til at undersøge de omfattende anklager om nepotisme i Hærstaben, som OLFI fredag afdækkede i en længere artikel.

»Jeg er helt uenig med forsvarschefen. Og jeg er meget uforstående overfor, at forsvarschefen ikke kan se, at denne sag skal endevendes, så vi får helt klare linjer. Sådanne beskyldninger kan ikke få lov at hænge i luften, og jeg kan ikke forstå, at forsvarschefen ikke ser det på samme måde. Han har om nogen en aktie i at sikre ro på bagsmækken i Hæren, og at medarbejderne har tillid til systemet,« sagde Jeppe Jakobsen, da han endelig fik lov til at kommentere forsvarschefens svar.

Artiklen fortsætter under billedet …

TEASER HC
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

Forsvarschef Bjørn Bisserup kunne slet ikke genkende det billede, som OLFI havde tegnet af stemningen i Hærstaben. Den påståede nepotisme foregik før forsvarschefens tiltrædelse, og når han i dag kigger på materialet om optagelse og ansættelse af hærchefens daværende kæreste, tyder intet på, at regler og vejledninger ikke skulle være blevet overholdt. Tvært om byggede artiklen på anonyme kilder, og dem kunne forsvarschefen ikke bruge til noget. Hans-Christian Mathiesen havde jo ikke siddet med ved bordet, når beslutningerne blev taget, og i det hele taget var meget af det fremlagte i artiklen helt normalt.

Vil se på reglerne om inhabilitet

Men, indrømmede forsvarschefen, sagen har givet anledning til spekulationer, og derfor har forsvarschefen nu sørget for, at Hans-Christian Mathiesens hustru ikke længere arbejder i Hærstaben. Men hvordan skulle forsvarschefen kunne vide, hvad der foregår i anonyme kilders hoveder? Hvad skulle han mere gøre? Så nej, der var ikke behov for nogen yderligere undersøgelse.

Det var forsvarsordføreren fra Dansk Folkeparti lodret uenig i.

»Jeg synes, at det er en oplagt sag for auditørerne at gå ind i og få afdækket, hvad der er foregået. Det er chefen for Hæren og ikke en ubetydelig post. Hvis auditørerne når frem til den samme konklusion som Peter (OLFI, red.), så er det en meget alvorlig personalesag, at man har hjulpet en kæreste frem i systemet på bekostning af andre dygtige officerer, som helt sikkert gerne ville have denne mulighed,« sagde han.

Læs også: FCs svar på anklager om nepotisme: “Hvad skal jeg undersøge?”

Efter sin optræden i Orientering fik OLFI lejlighed til at interviewe Jeppe Jakobsen i DR-Byen på Amager. Og hvad er egentlig hans umiddelbare indtryk af sagen med påstande om nepotisme begået af hærchef Hans-Christian Mathiesen?
»Det er forfærdeligt at høre, at en så højt placeret general har så dårlig dømmekraft omkring, hvad der er rigtig og forkert,« siger han.

Artiklen fortsætter under satiretegningen …

20181014 FC Cartoon4
Hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen får kritik for øjensynligt at have hjulpet sin samboende kæreste – nu ægtefælle – ind på to eftertragtede uddannelser, ansætte hende under sig selv i Hærstaben og udnævne hende til major med en fælles ekstra husstandsindkomst på små 90.000 kr. om året til følge. Tegning: Ernstved

I artiklen fredag afdækker OLFI på baggrund af bl.a. anonyme kilder, hvordan hærchefen personligt rykkede sin kæreste frem på listen, så hun på trods af bedre kvalificerede i ansøgerfeltet kom blandt de 13 ud f 97 ansøgere, som i 2014 blev optaget på Master i Militære Studier.

»Det er en oplagt sag for Auditørkorpset at tage fat i disse medarbejdere og høre deres forklaring. Hvis det er foregået, som du har afdækket, er det potentielt set en sag, der må få konsekvenser for hærchefen. Jeg kan ikke forestille mig andet end, at det er misbrug af embedet at prioritere sin kæreste foran andre og bedre kvalificerede. Det er nepotisme, og det vil vi ikke have i det danske samfund. Jeg er rystet over, at det har fundet sted,« siger Jeppe Jakobsen.

Det er helt ved siden af skiven

I 2015 oprettede hærchef Hans-Christian Mathiesen et projektkontor under sig, hvor kæresten søgte om optagelse. Ifølge OLFIs kilder kunne øvrige officerer lige så godt lade være med at søge stillingen, fordi den var designet til hærchefens kæreste. Der var ad også kun kæresten som ansøger til stillingen, som derfor fik den.

»Det kan være et tilfælde. Men stillingen lyder som skræddersyet til chefens kæreste, og at hun så samtidig er den eneste ansøger peger i hvert fald på en specialdesignet stilling. Det er jo ikke uattraktivt at få en stilling som major i Hærstaben. Det ville være naturligt at søge job et andet sted end der, hvor kæresten er chef. Men hun søger aktivt ind der, hvor han er chef, og det er i mine øjne helt ved siden af skiven.«

Hvad kan og vil du gøre?

»Jeg er ret sikker på, at forsvarsministeren er enig i, at denne sag tåler at blive vendt en gang. Det skal ikke ske ved forsvarschefen, som er chef for Hans-Christian Mathiesen. Den undersøgelse skal foretages af auditørkorpset, som skal vende den slags sager. Det skal auditørkorpset også for H.-C. Mathiesens egen skyld. Hvis det viser sig, at kilderne digter, kan han blive renset. Men man kan ikke leve med usikkerheden, og at det her nu er historien om hærchefen. Det driver ned ad væggene til konstablerne på gulvet.«

Hvad mener du om forsvarschefens håndtering af sagen?

»Hvis auditørerne kommer frem til, at sagen forholder sig som beskrevet – og at forsvarschefen samtidig har været orienteret om den – så falder der også skidt tilbage på forsvarschefen, fordi han ikke reagerede i tide.«

I et skriftligt svar til OLFI skriver Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, at han først og fremmest ser sagen som personalepolitik.

»Jeg er meget tilbageholden med at gå ind i personsager af den karakterer. Det har man sjælden viden nok til, og så mener jeg også, at armslængdeprincippet er vigtigt. Men jeg forventer selvfølgelig, at forsvarschefen i sidste ende sikrer, at tingene kører efter bogen og er opmærksom på grove ting som eksempelvis nepotisme,« skriver han.

Forsvarsministeriets oplyser i et skriftligt svar til OLFI, at forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ikke har nogen kommentarer til sagen.

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer