spot_img

Anklager om nepotisme og magtmisbrug mod generalmajor

Hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens kæresteforhold og nu ægteskab med en yngre, kvindelig officer har skabt oprørsstemning i Hæren. Generalen anklages for både magtmisbrug og nepotisme, og to professorer fælder en hård dom over chefen for landstyrkerne.

Anonyme kilder retter i dag alvorlige beskyldninger mod hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen for både nepotisme og magtmisbrug. I en lang baggrundsartikel afdækker OLFI en sag fra Hærstaben i Karup, hvor generalen gennem de seneste år har arbejdet sammen med sin kæreste – nu hustru.

Anklagerne går på, at hærchefen bl.a. skulle have ændret på kriterierne for optagelse på to af Forsvarets mest eftertragtede uddannelser og fjernet kravet om erfaring fra internationale missioner, så hans kæreste kunne blive optaget uden at have været udsendt.

Ifølge kilder rykkede hærchefen sin kæreste op på listen til optagelse på Master i Militære Studier (MMS) i 2014, så hun på trods af manglende kvalifikationer blev optaget blandt de 13 officerer ud af 97 ansøgere fra Hæren. Den manøvre var ifølge OLFI »sidste søm i ligkisten« for en kilde, der efterfølgende valgte at sige op i Forsvaret.

»Jeg havde det fysisk dårligt over at være vidne til, hvad der foregik. Jeg kunne slet ikke rumme sådan noget svineri. Som soldat nytter det ikke noget at have integritet, hvis man arbejder i et system, som er fuldstændigt blottet for det,« siger kilden til OLFI.

Leder Hæren med en »uhørt narcissistisk arrogance«

Efter kærestens optagelse på MMS oprettede hærchefen et projektkontor, hvor den samboende kæreste blev ansat og udnævnt til major, hvilket fik parrets fælles husstandsindkomst til at vokse med over 85.000 kr. om året. Samtidig begyndte kæresteparrets opførsel på arbejdspladsen i Hærstaben at skabe »oprørsstemning« i Hærstaben, som en kilde formulerer det. Kilderne fortæller OLFI om en udbredt dårlig stemning og akavede situationer, hvor såvel hærchefen som hans kæreste og nu hustru har optrådt fuldstændigt blottede for ydmyghed, situationsfornemmelse og respekt for embedet.

»Situationen i Hærstaben er kritisk – og dermed kritisk i hele Hæren. Chefen for Hærstaben – generalmajor Hans-Christian Mathiesen – leder Hæren med en uhørt arrogance. Som konsekvens er stemning og atmosfære i Hærstaben u-udholdelig. Personellets frustrationer gennemsyrer dagligdagen, og det påvirker Hærens effektivitet,« skriver en anonym kilde i Hærstaben til OLFI, mens atter andre fortæller om møder på toiletterne for at undgå hærchefens og kærestens opmærksomhed.

På trods af begrænset operativ erfaring, begrænset chefvirke fra alene to værnepligtsbatterier og manglende erfaring fra en international mission – i Forsvaret kaldet INTOPS – lykkedes det også kæresten at blive optaget blandt de 14 hærofficerer ud af 60 ansøgere på Operations- og Føringsuddannelsen (OFU) i 2016. Uddannelsen er direkte møntet på officerer, som i praksis skal føre store hærstyrker på bataljonsniveau og opefter, og sammen med MMS er den adgangskravet til de højeste stillinger i Forsvaret fra oberstløjtnant og opefter.

Det var dette skema, som blev brugt til at vurdere kandidaterne til Master i Militære studier i 2014, da hærchefens kæreste søgte om optagelse. Det fremgår af kolonne 5, at INTOPS (Internationale Operationer) talte 1/3 i den samlede vurdering af hidtidig tjeneste. Kilde: Forsvarsministeriets Personalestyrelse

»I hendes skema har der stået et kæmpe minus ved INTOPS. Og det har jo klart trukket ned i forhold til den prioritering, som hun har fået. Det er påfaldende, når man tænker på, at hun har været i konkurrence med nogle af Hærens dygtigste officerer, som alle havde erfaring fra internationale missioner,« siger en kilde, som selv har været med til at udvælge kandidater til optagelse på Operations- og Føringsuddannelsen.

Hustruen arbejder ikke længere i Hæren

I et kort telefoninterview med OLFI forklarer generalmajor Hans-Christian Mathiesen, at han er klar over, at hans private forhold til kæresten og nu hustruen har medført »spekulationer«.

»Det fortjener ingen. Det er skidt for os alle, og det er der nu gjort noget ved. Så LG Mathiesen er ikke længere tjenestegørende i Hæren, og jeg er ikke længere chef for hendes chefer,« siger han uden at svare en række af de øvrige spørgsmål.

Anders Drejer er professor i offentlig ledelse på Aalborg Universitet, og han tøver ikke med at kalde sagen for »en katastrofe« for Forsvaret og tre klare eksempler på »nepotisme« begået af Hans-Christian Mathiesen. Og det har ifølge professoren kun kunnet foregå med forsvarsledelsens vidende.

»Det et er en syg kultur, og den kommer fra ledelsen. Det tyder på, at der er noget helt galt i Forsvarets øverste ledelse,« siger han.

Man vil som minimum give en irettesættelse

Sten Bønsing er professor i jura og forvaltningsret på Aalborg Universitet. Hvis oplysningerne i artiklen står til troende, har generalmajor Hans-Christian Mathiesen ifølge professoren ageret i strid med forvaltningsloven.

»Jeg vil sige, at sådan en situation, som du har afdækket, typisk vil føre til mere end bare en samtale på forsvarschefens kontor. Man vil som minimum give en irettesættelse, og hvor vidt man kan gå højere, er der en betydelig skønsfrihed til,« siger han til OLFI.

Forsvarschef Bjørn Bisserup siger til OLFI, at han ikke kan tage ansvar for, hvad der skete før hans tiltrædelse som forsvarschef i januar 2017 og ønsker i øvrigt ikke at kommentere konkrete personalesager. Men ud fra sit kendskab til sagen mener han ikke, at »der er noget at komme efter«.

»Jeg tror, at mange møder deres partnere på arbejdspladser rundt om i landet. Derfor vil der også internt i Forsvaret være kæresteforhold, og det ser jeg som udgangspunkt ikke noget problem i. Helt generelt og uden at forholde mig til den konkrete sag er det klart, at man altid bør overveje, om det er hensigtsmæssigt, og man bør derfor undgå at gøre sig selv sårbar i forhold til den slags,« siger general Bjørn Bisserup til OLFI.

Du kan læse baggrundartiklen ved at klikke på billedet nedenfor …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer