Peter Viggo Jakobsen: Det nye ansøgningssystem virker ikke

0
Forsvarsminister Trine Bramsen siger i et nyt indlæg meget af det, USA's tiltrædende præsident Joe Biden gerne vil høre, mener Peter Viggo Jakobsen (th.). Til gengæld adresserer hun ikke kritikken af de danske Nato-bidrag. Foto: Ernstved

Sagen om kommandør Anders Friis’ beordring i stillingen som chef for 2. Eskadre illustrerer, at det nye ansøgningssystem ikke virker efter hensigten. Det mener Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet. Laila Reenberg ønsker som direktør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse ikke at kommentere sagen yderligere.

Sagen om beordring af kommandør Anders Friis i stillingen som chef for 2. Eskadre i Korsør rejser en lang række af spørgsmål, som det bliver sværere og sværere at finde svar på i toppen af Forsvarets ledelse. Beordringen har vakt opsigt, fordi Anders Friis er gift med Laila Reenberg, som er direktør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse, og fordi stillingen ikke blev slået op.

Fredag kunne kontreadmiral Torben Mikkelsen som chef for Marinestaben fortælle, at der i hans optik ikke er noget “hokus pokus” i sagen, al den stund at en række topofficerer i Søværnet er blevet beordret i stillinger uden opslag. Ud over Anders Friis gælder det også cheferne for 1. og 3. eskadrer, lige som stabschefen og næstkommanderende i den nye Søværnskommandoen er blevet beordret. Det samme gør sig gældende for chefen for Taktikskolen.

Læs også: General og admiral forsvarer beordring af direktørs kommandør-ægtefælle

De mange beordringer uden opslag af stillinger finder også sted mange andre steder i Forsvaret, og det afslører ifølge lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet, at det nye ansættelsessystem ikke fungerer efter hensigten.

Læs også: Personalestyrelsen kalder ny chef for 2. Eskadre for rette mand på rette tid

”Det er et udtryk for, at systemet ikke virker. Man bør derfor genoverveje, om det er en god idé, at man selv søger sine stillinger. Når man kommer ind i sådan en hybrid, hvor der opstår lignende situationer ved attraktive stilling, så kommer der selvfølgelig spekulationer om, hvorfor de ikke skulle søges i fri konkurrence. Hvis man kun brugte beordring i de mindre attraktive stillinger langt fra hjemmet, kunne man måske se, at det var en nødvendig lappeløsning på et system, som ikke virker i alle situationer. Men hvis beordring bliver så udbredt, at det finder anvendelse i alle de attraktive chefstillinger, så falder hele rationalet bag systemet væk,” siger han.

Hvorfor bliver stillingerne ikke slået op?

Han kender kun til den aktuelle sag med Laila Reenberg og kommandør Anders Friis på baggrund af, hvad han har læst på OLFI, og hvad han hører på gangene rundt omkring i Forsvaret. Her er der en udbredt frustration over de manglende stillingsopslag til en lang række attraktive stillinger – og ikke mindst, at det er kommet for tæt på med mand og kone så højt placeret i samme system.

Læs også: Kommandør Anders Friis beordret som ny chef for 2. Eskadre i Korsør

”Jeg kan konstatere, når man lytter til de giga-frustrerede officerer, at man ikke forstår, hvorfor stillingerne ikke bliver slået op. Mange har en fornemmelse af, at det er et pseudo-system, hvor der ikke er en lige konkurrence om stillingerne, selv om der i teorien burde være det. Sagen giver anledning til mistanker, og det vil det gøre hver gang, at man kan finde et sammenfald mellem så nærtstående personer. Men nogle gange er Forsvaret så lille, at man ikke kan undgå det,” siger Peter Viggo Jakobsen.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Laila Reenberg har meddelt gennem sin presse- og kommunikationschef, at hun ikke ønsker at kommentere sagen yderligere.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer