spot_img

Ny fælles europæisk udrykningsstyrke melder klar til udsendelse

Joint Expeditionary Force (JEF) er navnet på et fælles europæisk forsvarsinitiativ, som nu er klar til indsættelse i fjerne egne. Den danske forsvarsminister glæder sig over dansk deltagelse sammen med otte øvrige nordeuropæiske lande.

I disse dage melder den nyoprettede, nordeuropæiske udrykningsstyrke Joint Expeditionary Force (JEF) sig klar. Det er en britisk ledet, multinational og værnsfælles styrke, som har til formål at imødegå en ustabil verden i konstant forandring. Den vil kunne udsendes globalt i operationer over hele konfliktspektret fra evakueringsindsatser og større humanitære kriser til kapacitetsopbygning, fredsbevarende missioner og regulær krigsførelse.

Danmark sammen med Norge, Sverige, Finland, Holland og de tre baltiske lande i samarbejdet, der har været forberedt i fire år. I Forsvarsministeriet glæder forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) sig over, at Joint Expeditionary Force nu er klar til operativ indsættelse.

”Siden Murens fald har behovet aldrig været større for, at vi som ansvarlige lande med vægt på frihed, fred og demokrati kan tage hurtige beslutninger og agere på dem i en uforudsigelig verden. Situationen i Mellemøsten og Ruslands ageren på den internationale scene har gjort verden og vores nærområde mere usikre. Vi har sammen med de øvrige nationer i Joint Expeditionary Force alle evnen og viljen til at tage ansvar for vores fælles sikkerhed og tryghed,” siger forsvarsministeren.

Han understreger samtidig, at den nye udrykningsstyrke ikke ændrer på, at Nato fortsat er hjørnestenen i Danmarks sikkerhedspolitik. Han kalder i stedet den nye ekspeditionsstyrke for et supplement.

Danmark deltog i første JEF-øvelse i foråret

Ifølge Forsvarsministeriet gør det løbende forsvarspolitiske samarbejde i JEF en eventuel fremtidig udsendelse mere smidig. Desuden sikrer fælles træning og øvelser, at landenes forsvar er vænnet til at samarbejde. Joint Expeditionary Force understøtter ifølge ministeriet en fastholdelse af Danmarks høje operative niveau, og det er således en videreudvikling af det tætte samarbejde gennem mange år med det britiske forsvar.

Joint Expeditionary Force blev indledt med en hensigtserklæring ved topmødet i Wales i 2014. Danmark binder sig ikke til at udsende styrker med JEF og bestemmer suverænt fra mission til mission, om man ønsker at deltage og med hvad. Danmark deltog i foråret i den første større feltøvelse i Joint Expeditionary Force med en bataljonskampgruppe og tre skibe. Øvelsens formål var at styrke landenes evne til at samarbejde, kommunikere og dele information.

Principperne for samarbejdet og eventuelle udsendelser er baseret på Nato-standarder. Det betyder bl.a., at styrker fra Joint Expeditionary Force smidigt kan integreres i en større NATO-indsats.

Du kan læse mere om Danmarks deltagelse Joint Expeditionary Force her.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer