Forældede broslagningsvogne bliver opgraderet tidligere end ventet

1
Sådan ser det ud, når en Leopard 2-undervogn skyder et 13 m fag af Leguan-broen på plads. Foto: Krauss-Maffei Wegmann

Ingeniørregimentet kan se frem til at få forældede Leopard 1-broslagningsvogne erstattet med Leopard 2. Det sker allerede i 2019 næsten 10 år før planlagt. De nye broer bliver længere og kan tage langt større vægt, og fremover vil det oven i købet være muligt at kommunikere med brugerne.

Det kan godt være, at det danske forsvar på en lang række områder har moderne materiel, som andre forsvar er misundelige på. Men det forhold gælder ikke for Ingeniørregimentets broslagningsvogne. I Skive råder oberst og regimentschef Christian Arildsen over seks operative broslagningsvogne, som i lange perioder mest har været til pynt – og først for nyligt har fået dispensation til at lade Hærens kampvogne af model Leopard 2 køre over.

Det skyldes, at broslagningsvognene er af typen Leopard 1 med en såkaldt biber-bro, som har en klassificering på MLC (Military Load Classification) 60. Da kampvogne af typen Leopard 2 kræver en broklassificering på 80, har der i en årrække været forbud mod at anvende broerne til kampvogne. Siden er flere af broerne imidlertid blevet røntgenfotograferet og gennemanalyseret, og der er på den baggrund givet dispensation.

Læs også: Mulighed for brigade med bare to delinger i hver kampvognseskadron

»Det var en trist tid! Vi kunne godt lægge broerne ud, men vi måtte ikke lade kampvogne køre over. Så vi var glade for at få opgraderet nogle af dem, så vi rent faktisk kan bruge dem til det, som de er beregnet til,« siger Christian Arildsen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180605 Arildsen
Oberst Christian Arildsen er regimentschef ved Ingeniørregimentet i Skive og ses her under et åbent hus-arrangement på kasernen i anledning af flagdagen den 5. september 2015. Foto: Forsvaret

Nu kan oberst Arildsen oven i det se frem til et løft af de helt store, når Ingeniørregimentet i løbet af 2019-2020 får leveret i første omgang tre moderniserede panserbroer af typen Leopard 2 med såkaldte leguan-broer. De fås som enkeltfagsbroer på 26 m eller som dobbeltfagsbroer på 2×14 m, hvilket er en markant opgradering fra de nuværende biber-broer på 22 m.

»På panserbroerne går vi fra veteranbilsstatus til noget så moderne, som det overhovedet kan blive. Det er min opfattelse, at leguan-broen med en Leopard 2 som udlægger nok er den mest moderne panserbro i verden. Amerikanerne kan ikke engang følge med. Leopard 2 er formentlig verdens bedste kampvogn, og som brosystem er leguanen i verdensklasse. Og så er der ikke mindst udviklingsmuligheder i den,« siger Christian Arildsen.

Leopard 1 blev kannibaliseret for at skaffe reservedele

Regimentschefen har måttet leve med meget gennem de seneste mange år og bare kunnet glæde sig over, at det danske forsvar ikke skulle indsættes i en regulær overlevelseskamp. Årsagen er de forældede Leopard 1-undervogne, som for længst er udfaset som kampvogne, men som det omvendt har været let at finde reservedele til fra pensionerede kampvogne.

»I mange år kunne vi kannibalisere andre Leopard 1-undervogne, for dem havde vi masser af i Danmark. Men nu er vi simpelthen ved at løbe tør for reservedele til Leopard 1. Derfor glæder det mig rigtig meget, at vi nu kommer over på en Leopard 2-undervogn. Det er samme kampvogn, som resten af Hæren og mange andre lande bruger,« siger Christian Arildsen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180605 Biber1
“Biber” betyder bæver på tysk, og inden for panser er det betegnelsen for en panserbro på 22 m med to fag, som her ses på en af Ingeniørregimentets Leopard 1-undervogne. Foto: Forsvaret

For at forstå udfordringerne for Ingeniørregimentets chef, kan det være på sin plads at skitsere bare en enkelt af mange. Det drejer sig om reservedele i form af ruller til den udlæggerarm, der skyder broen frem.

»Der fandtes simpelthen ikke længere tilgængelige ruller noget sted i verden, og derfor måtte vi få dem skåret hos en lokal jernhandler. Det betød, at prisen på en rulle på 25 cm i diameter pludselig kostede 50.000 kr. stykket. Det var helt vildt, i stedet for at vi kunne ringe til Krauss-Maffei Wegmann i Tyskland og få dem leveret til en tredjedel af prisen.«

Opgraderede panserbroer bygger på tidligere Leopard 1

I Hærstaben fortæller generalmajor og hærchef Hans-Christian Mathiesen, at de opgraderede panserbroer bliver nogle af de gamle udrangerede Leopard 2-kampvogne, som i årevis har holdt afpillet og kannibaliseret på depoter. De er så småt på vej til Krauss-Maffei Wegmann i München, hvor tre af dem får pillet tårnet af, og derefter bliver de udstyret som broslagningsvogne i en moderne Leopard 2-udgave.

Den operation lader sig kun gøre, fordi vi i Danmark aldrig skrottede de udrangerede kampvogne, men brugte dem som reservedelslager. Den beslutning sparer i dag Hæren for både tid og penge.

»Det ville være svært at gå ud og finde et Leopard 2-skrog i udlandet lige nu, fordi de er så efterspurgte. Derfor er vi nødt til at komme med dem selv, og det gør så samtidig prisen lidt billigere,« siger Hans-Christian Mathiesen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180605 Biber2
Det ligner billedet af en markskade, men er en af Ingeniørregimentets Leopard 1-undervogne med en såkaldt biberbro på toppen. Foto: Forsvaret

Han glæder sig samtidig over, at Hæren ud over en løbende opgradering i de kommende år af de eksisterende 38 Leopard 2A5 kampvogne til model 2A7 på grund af en god aftale om nødvendigt kan bestille endnu mere. Spørgsmålet er så, om Hæren overhovedet kan absorbere mere nyt materiel.

»Efter min bedste overbevisning vil Hæren have svært ved at modtage mere materiel, end der allerede er i pipelinen, og jeg tror også, at leverandøren vil have svært ved at levere. Der er ikke en ubegrænset kapacitet ved Krauss-Maffei Wegmann til at lave kampvogne, og vi er ikke den eneste hær, der er i gang med at opgradere sin kampvognsflåde. Men det er godt arbejde af materielstyrelsen, at vi har mulighed for at kunne bestille opgraderinger af flere Leopard 2A7 end de 38 stykker, som vi allerede har bestilt,« siger han.

Regimentschef har svært ved at få armene ned

I Skive har Christian Arildsen svært ved at få armene ned over udsigten til det opgraderede materiel. Oprindeligt stod de nye broslagningsvogne til anskaffelse i det næste forlig efter 2023 og formentlig først om små 10 år.

»Vi ser det som en enormt glædelig og positiv overraskelse, at vi får anskaffelsen af nye broer rykket frem. Det har Hæren bedt om, så vi begynder at bygge den nye kapacitet op i 2019,« siger Christian Arildsen.

Han fortælle med begejstring, at 70 pct. af alle Sjællands vandløb er under 12 m brede, hvilket betyder, at man kan klare sig med et enkelt brofag på 14 m for at få kampvogne over. Det betyder ”dobbelt op”, hvis han får fingre i de nye tofags leguan-broer, og samtidig vil han i fremtiden kunne kommunikere med sine broslagningsvogne.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180605 Leguan2
Fremtidens panserbro i den danske hær er en Leguan-bro fra Krauss-Maffei Wegmann monteret på en Leopard 2-undervogn. Foto: Krauss-Maffei Wegmann

»Man kan ikke indbygge Hærens såkaldte Battle Management System radio- og kommunikationsudstyr i Leopard 1-panserbrovogne, og derfor skal vi i dag altid have en følgevogn med.«

Så du kan i øjeblikket slet ikke kommunikere fra vognene med dem, der skal bruge dem?

»Nej. Når vi skal lægge broen, må vi have en mand ud på jorden og fortælle, at det er her, den skal ligge. Så det bliver godt at blive opgraderet.«

Det lyder som lidt af et kvantespring?

»Det er det også. Da jeg hørte nyheden, troede jeg næsten ikke på den, men den glæder mig meget. Hærchefen sagde, at det jo ikke nytter, at han opbygger en tredje kampvognseskadron, hvis han ikke kan komme over Kongeåen, og det er jeg enig i. Vi har altid været dem i anden række, så jeg kan næsten ikke få armene ned,« siger Christian Arildsen.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer