spot_img

Iran vil genstarte atomprogram hvis USA dropper aftale

Hvis USA’s præsident Donald Trump og hans Iran-fjendtlige sikkerhedspolitiske rådgiver John Bolton gør alvor af truslen om, at trække USA ud af atomaftalen med Iran, vil konsekvenserne være “ubehagelige”.

Hvis USA’s præsident Donald Trump og hans Iran-fjendtlige sikkerhedspolitiske rådgiver John Bolton gør alvor af truslen om at trække USA ud af atomaftalen med Iran, vil konsekvenserne være “ubehagelige”. Det siger Irans udenrigsminister ifølge flere medier.

“USA skulle aldrig have frygtet, at Iran ville bygge en atombombe. Men vi vil aktivt begynde at berige uran,” siger Irans udenrigsminister Muhammed Javad Zarif i forbindelse med et møde i FN.

Udmeldingen kommer, efter at USA’s præsident Donald Trump – der længe har været skeptisk over for aftalen – har sagt, at EU skal “fikse” aftalen inden den 12. maj. Aftalen mellem Iran og en række lande, der blev indgået i 2015 efter års hårde og komplicerede forhandlinger, forpligter Iran til at stoppe udviklingen af atomvåben og berigelsen af uran. Til gengæld bliver sanktioner mod landet delvist løftet.

USA’s beslutning kommer senest den 12. maj

Donald Trump, der netop har fået ærkehøgen John Bolton som sikkerhedspolitisk rådgiver, har længe ment, at aftalen var en fejl, og at Iran er sluppet for let. Den 12. maj skal Donald Trump forlænge fritagelsen for sanktioner mod Iran, hvilket han altså har sagt, at han ikke vil, hvis ikke aftalen bliver ændret.

Men Irans udenrigsminister advarer USA.

“USA har muligheden for at stoppe aftalen, men amerikanerne må selv tage konsekvenserne. Vi vil træffe vores valg baseret på vores egne sikkerhedspolitiske interesser, når tiden kommer. Hvad end vores svar bliver, så bliver det ikke behageligt for USA,” sagde Muhammed Javad Zarif ifølge The Guardian.

Udenrigsministeren advarede også om, at et stop for aftalen vil koste dyrt for USA’s troværdighed:

“Det vil sende en klar besked om, at man aldrig skal lave en aftale med USA. For i sidste ende vil deres holdning altid være: Hvad, der er mit, er mit, hvad, der er dit, er op til forhandling.”

/ritzau/

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Simon Højbjerg Petersen
Læser
Simon Højbjerg Petersen
23. april 2018 7:24

Som jeg har sagt igen og igen: Hvis man godt kan lide et atombevæbnet Nordkorea, så vil man virkelig EEEELSKE Iran, hvis Trump trækker USA ud af JCPOA….
Det kan godt være, at aftalen ikke er optimal, men det er helt sikkert bedre end ingenting!