Danmark rangerer som nummer 19 ud af 29 Nato-lande i udgifter til forsvar

13
Generalsekretær Jens Stoltenberg præsenterede på et pressemøde i dag Natos oversigt over medlemslandenes udgifter til forsvar og til materielinvesteringer. Foto: Nato

Nato har offentliggjort den seneste opgørelse over medlemslandenes bidrag til den fælles forsvarsalliance. Danmark ligger i den tunge ende, både hvad angår udgifter til forsvar målt i bnp og i forhold til materielinvesteringer. Kun fire lande bruger over 2 pct. af bnp på forsvar, hvilket er færre end i 2016.

Danmark brugte i 2017 helt præcis 25,165 mia. kr. på forsvar. Det svarer til 1,17 pct. af bnp og placerer Danmark på en 19. plads ud af Natos nu 29 medlemslande, men dog foran lande som Holland (1,15 pct.), Italien (1,12 pct.), Spanien (0,92) og Belgien (0,90 pct.). Det viser den seneste opgørelse fra Nato, som generalsekretær Jens Stoltenberg i dag har offentliggjort på et pressemøde i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.

På trods af Danmarks status quo viser rapporten, at de europæiske allierede sammen med Canada har øget udgifterne til forsvar med næsten 5 pct. Det betyder, at udgifterne til forsvar er vokset inden for alliancen hvert eneste år siden 2014. Rapporten viser samtidig, at Nato-landene i løbet af 2017 har øget udgifterne til materiel dokumenteret i rapporten ved, at 26 lande brugte flere penge på materielinvesteringer end året før.

“Alle Nato-medlemmer har lovet at øge udgifterne til forsvar. Majoriteten har allerede offentliggjort planerne for, hvordan de vil nå op på 2 pct. af bnp inden 2024. Og vi forventer, at andre følger efter,” sagde Jens Stoltenberg.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180315 NATO bnp
Ifølge Natos seneste opgørelse brugte Danmark sidste år 1,17 pct. af bnp på forsvar. Polen er røget under de to pct., hvilket betyder, at kun fire lande lever op til målsætningen om at bruge 2 pct. af bnp på forsvar. Kilde. Nato

I slutningen af januar indgik regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale en aftale om et nyt seksårigt forsvarsforlig, som frem mod 2023 vil øge udgifterne til forsvaret 12,8 mia. kr. Størstedelen af pengen falder dog først i slutningen af forliget, og ifølge regeringens egne prognoser vil udgifterne til forsvar i 2023 kun nå op på 1,3 pct. af bnp. Det svarer nogenlunde til udgiften i 2012, inden de samme politikere pålagde Forsvaret besparelser på 15 pct. om året.

Danmarks rolle som duks står for fald

Mens landene omkring os investerer massivt i forsvar, viser rapporten fra Nato, at Danmark halter bagefter på flere parametre. I et debatindlæg på netavisen Altinget onsdag, slog institutchef Jens Ringsmose fra Forsvarsakademiet til lyd for, at Danmarks rolle som duks i Nato står for fald pga. vores manglende vilje til at betale det samme som vores allierede.

“Siden 2014 har det alliance-interne spil om byrder, solidaritet og status ændret sig afgørende. Nato er vendt hjem til Europa. Vel er alliancen stadig engageret i blandt andet Afghanistan og i Middelhavet (og formentligt snart også i Irak), men med Ruslands annektering af Krim har alliance-medlemmerne i stort omfang drejet fokus mod Baltikum, Østeuropa og evnen til at kunne afskrække en ”næsten jævnbyrdig, konventionel modstander”. Det betyder alt andet lige, at Nato-landenes vilje til at afsætte penge på forsvarsbudgettet kommer til at fylde mere, når det store interne prestige-regnskab skal gøres op. Når der er færre og mindre missioner, bliver det ganske enkelt vanskeligere at være et sparsommeligt, men seriøst, mindre alliance-land,” skriver Jens Ringsmose.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180315 NATO Matinvest
Ifølge Nato brugte Danmark i 2017 12,1 pct. af det samlede forsvarsbudget på materielinvesteringer. Ifølge regeringen er det planen, at Danmark i 2023 opfylder Natos målsætning om at bruge 20 pct. af forsvarsbudgettet på materielinvesteringer. Kilde: Nato

Ifølge rapporten var der i 2017 kun fire lande, der levede op til målsætningen om at bruge 2 pct. af bnp på forsvar. Det drejer sig ud over USA og Storbritannien om Grækenland og Estland. Polen er atter røget under de 2 pct. og brugte i 2017 1,99 pct. af bnp på forsvar.

På Nato-topmødet i Wales i 2014 lovede landene ud over at stile mod at bruge 2 pct. af bnp på forsvar også at bruge 20 pct. af budgettet på materielinvesteringer. Ifølge rapporten brugte Danmark i 2017 dog bare 12,1 pct. på materielanskaffelser. Regeringen har med det netop indgåede forsvarsforlig imidlertid planer om at opfylde målsætningen om at bruge over 20 pct. på materiel … i 2023. Pengene skal bl.a. gå til nye kampfly, opbygningen af en fuldt udrustet brigade til Hæren foruden missiler og anti-ubådsbekæmpelse til Søværnet.

guest
13 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer