spot_img

FC: Brigade skal kun udsendes i tilfælde af krig eller konflikt

Formålet med en fuldt deployerbar brigade er ikke indsættelse, men afskrækkelse over for Rusland. I tilfælde af indsættelse i krig eller konflikt med Rusland, skal Nato-styrker afløse. Forsker tvivler på afskrækkelseseffekten, og militærhistoriker ryster på hovedet.

Nato ønsker, at Danmark skal opstille en fuldt deployerbar brigade, som skal kunne indsættes i Baltikum. Sådan har regeringen og Forsvarets øverste ledelse forklaret gennem det seneste år, samtidig med planerne om at øge forsvarsbudgettet med et substantielt løft er taget til. Det har åbnet for debatten om værnepligt kontra professionelle soldater, for hvordan skal det overhovedet lade sig gøre at udsende...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Valdemar Secher
Læser
Valdemar Secher
29. september 2017 13:04

I det mindste er vi her ved at blive skudt ind på et svar på spørgsmålet “hvad vil vi med Hæren?”, som adskillige andre her på siden har efterlyst. Det er også et vigtigt spørgsmål, som med rette bør være det første man stiller sig i en proces som den igangværende.

Man vil så afskrække med Hæren. Dét er det nye element i porteføljen. Derudover vil man fortsætte den igangværende anvendelse af Hæren som ét blandt en række værktøjer i den værktøjskasse, som man tager i brug når landets anerkendelse blandt de ledende alliancelande skal pudses af.

Hvis styrkerne til denne anden opgave(ekspeditionære stabiliseringsoperationer) skal tages fra styrkerne til den første (afskrækkelse), må man vel tage højde for, at det går ud over den samlede evne til afskrækkelse/deterrence.

Derudover synes jeg at viceforsvarschefens udlægning kalder på yderligere tænkning vedrørende brigadens: “Jeg forestiller mig ikke, at vi flytter en brigade ud, med mindre at der er en god anledning til det. (…) Så må vi se, hvor lang tid det tager”

Jeg bider mærke i det sidste. Har vi råd til denne “open-ended” tilgang, hvis vi reelt ikke kan sustaine vores enhed? Den russiske evne til sustainment taget i betragtning, kan en vestlig brigade med tæt på ingen sustainability næppe forekomme intenst afskrækkende. Her deler jeg Flemming Splidsboels analyse.

Svend-Erik Hansen
Læser
Svend-Erik Hansen
29. september 2017 12:41

Jeg fik ret. Brigaden bliver en papirtiger. Send mig en flaske sur rødvin.