spot_img

Os på plejehjemmet

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

DEBAT: Der er enighed på plejehjemmet om, at det er godt, at chefen for Hærstaben har aflyst Omerta blandt Hærens chefer og roser brigadechef Lyhne for at deltage i debatten. Om det så også gælder dem, der er modstandere af de progressive idéer, svæver lidt i det uvisse, skriver Lars. R. Møller.

Her på plejehjemmet sidder de og taler om oberstløjtnant John Dalby og undertegnede, hvis tanker ifølge en brigadechef er ligegyldige. Dalby er her godt nok ikke endnu, men det er jeg, og mellem lektionerne i fletning af peddigrør og seniorgymnastik går snakken. En af pensionisterne, Mathiesen, er tidligere skatteinspektør, og han har trøstet mig med, at han i sin tid også blev udråbt som en væmmelig dommedagsprofet, fordi han forudså, at den nye skatteorganisation og det nye fælles inddrivningssystem EFI ville blive en fuldendt fiasko, men hans mening var dengang også ligegyldig. Han var bare et gammelt fjols med 41 års erfaring, og det kunne nytænkende og dynamiske folk ikke bruge til noget.

Læs også: Brigadechef revser kritiske debattører

Artiklen fortsætter under billedet …

Brigadegeneral Henrik Lyhne (tv.) er chef for 1. brigade og revser i et debatindlæg på brigadens Facebookside de kritiske debattører. Du kan læse artiklen ved at klikke på billedet. Foto: Forsvaret

Jeg fortæller gerne min historie til de andre. Vi har jo tid nok. Jeg var fra juni 2001 til januar 2005 brigadechef for en brigade, som indeholdt alle hærens våbenarter: et brigadestabskompagni, to panserinfanteribataljoner (en kadre), en panserbataljon samt en motoriseret infanteribataljon (II Livgarden), en artilleriafdeling (med et stabsbatteri og to kanonbatterier), en trænbataljon (med et stabskompagni, et forsynings, et vedligeholdelses- og et sanitetskompagni), et ingeniørkompagni, en spejdereskadron, et MP-detachement samt et tildelt luftværnsmissilbatteri.

En fuld brigade fyldte i landskabet

Den fyldte en del i landskabet med sine 3.500 mand og efter tre måneders samvirkeøvelser hang de to sidste uges feltøvelser egentlig meget godt sammen trods flere itubidte pibespidser. Det tog al min tid. I starten med studieperioder, socialisering af brigadens chefer, ledere og førere. intern stabstræning og senere med stabs- og kortøvelser, rekognosceringer, taktisk træner-, felt- og samvirkeøvelser.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet for at læse oberst Lars R. Møllers kommentar til den mulige omlægning af Hæren i forbindelse med det kommende forsvarsforlig.

I dag består en brigade ifølge brigadechefen for 1. brigade, brigadegeneral Lyhne, åbenbart kun af tre kampbataljoner og en uddannelsesbataljon, og ifølge ham er der ingen, der ved, hvordan en fremtidig brigade vil se ud. Jobbet som brigadechef kræver åbenbart stadig en del tid, for brigadegeneralen anvender ca. 150 dage om året ude ved sine soldater. Af respekt for dem bør man ikke brokke sig over hærens dystre fremtidsudsigter, især ikke hvis de fremsættes på et løst grundlag.

Det sidste forstår de fleste af de gamle på plejehjemmet ikke. Man bør da kæmpe mod tåbelige idéer og passe på dem, man har ansvaret for. Jeg har forklaret, at det skyldes den nye personalestrategi i Forsvaret, som lyder: ”Enhver er sin egen lykkes smed”. Det har altså ikke imponeret de gamle tosser.

Brigadegeneralens chef har aflyst Omerta

Der er dog enighed om, at det er godt, at brigadegeneralens chef, som sjovt nok også hedder Mathiesen, har aflyst Omerta (siciliansk ord for “tavshed og ære”, red.) blandt Hærens chefer og roser brigadechefen for at deltage i debatten. Om det så også gælder dem, der er modstandere af de progressive ideer, svæver lidt i det uvisse.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet for at læse oberst John Dalbys debatindlæg om den mulige omorganisering af Hæren i forbindelse med det kommende forsvarsforlig.

De gamle forstår ikke rigtig de nye ideer om at skabe en helt unik dansk verdenssensation med en enstrenget struktur, men jeg har forklaret dem, at de ikke er fulgt med tiden. Selv om ingen Nato-nationer har sådan en, så har vi i Danmark nogle forudsætninger, som alle de andre ikke kan hamle op med. Eksempelvis har vi 25 pct. civile i Forsvaret, og så benytter vi os af departementale processer, management og Lean i stedet for krigserfaringer og andet, der ikke bliver undervist i på Copenhagen Business School. Brigadechefen har åbenbart tid nok, selv om han også fremover skal være garnisonschef, rettergangschef, koordinator af regimenter og tjenestestedsskolers virksomhed, chef for samarbejdsudvalg og bedømmer af sine underliggende chefer. Det skal nok gå.

Jeg må stoppe nu. Vi skal op i dagligstuen og have kaffe og ostemadder. Vi får besøg af forsvarsministeren. Selv om han er ældre end mange af os, ved han godt, at vi har betydning, fordi det er os, der skal stemme på ham til næste valg. Vi vil overtale ham til at glemme brigadegeneralens forvildede udsagn om, at han mangler officerer. Det gør han ikke, når nomenklaturaen i Forsvarsministeriet og selveste chefen for Forsvarsakademiet mener, at der er for mange. Vi vil forsikre ministeren om, at brigadegeneralen nok skal indrette sig efter den vedtagne virkelighed. Ellers bliver han jo ikke rigtig general – som sin chef.

Du kan læse artiklen om budgetanalysen og finde links til rapporten ved at klikke på billedet.

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jørgen Kauling
Læser
Jørgen Kauling
18. september 2017 13:06

Sådan en selvudnævnt ekspert – en koldkriger som krigshistorien er løbet fra – og så mener han at “hans” brigade var veludrustet, ja alt for udrustet – meget overflødigt var der, se f.eks. luftværnsbatteriet, det blev jo alligevel ikke brugt…Tow var der også, de blev heller ikke brugt. Godt de ikke spiller tiden mere. Der var også for mange enheder som pensionisten beskriver, hvilket krævede alt for mange øvelser, mange uden for kasernerne, hvilket krævede øvelses tillæg og dyre feltrationer. Og efter disse øvelser i at finde sig selv, opstod der mangler i udrustningen. Ofte regnede det ligeledes. Den nuværende Kamp og Klar brigade bygger på mange af disse oplevelser og erfaringer som den nuværende brigadechef er et produkt af. Derfor er det godt at der er meget færre enheder – for de kræver åbenbart stadig CH tilstedeværelse….150 dage om året…det virker, måske stressende. Godt vi har en brigadechef der loyalt bakker op om…..ja hvad – evnen til at kæmpe, men hvilken kamp?

Anders Bang Christoffersen
Læser
Anders Bang Christoffersen
27. september 2017 16:23

Vil hellere høre på Lars – en person der er helt uden for karrieren

Niels Klingenberg Vistisen
Læser
Niels Klingenberg Vistisen
17. september 2017 18:09

Jeg tænker på general Eisenhowers ord, 15. maj 1944, tre uger før D-Dag, da hele toppen mødtes på St. Pauls skole i London – King George VI, Churchill, Monty, Patton og mange flere. De skulle præsenteres for D-Dags planen, på et stort modelbord. Det var pivkoldt, mørkt, hårde bænke. Eisenhower indledte med at sige: “I consider it to be the duty of anyone who sees a flaw in the plan NOT to hesitate to say so. I have no sympathy with anyone, whatever his station, who will not brook criticism. We are here to get the best possible results.” – læs det lige igen – jeg sammenligner ikke noget i DK med hverken D-Dag, eller Eisenhower – men selvom jeg selv giver min mening til kende, så må jeg indrømme at jeg føler, at der reelt ikke bliver lyttet til kritik, og at det kan have konsekvenser for de som måtte ytre den. Jeg synes bare det er unødvendigt og ærgeligt.

Jørgen Kauling
Læser
Jørgen Kauling
18. september 2017 12:48

Hvor godt beskrevet