Finansministeren skyder historie om substantielt løft til Forsvaret ned

2
Finansminister Kristian Jensen (V) gjorde det torsdag klart under præsentationen af finasloven for 2018, at der kommer et substantielle løft til Forsvaret, og at der først bliver sat beløb på ved præsentation af udspillet til et kommende forsvarsforlig. Foto: Finansministeriet

Onsdag forlød det via Ritzaus Bureau i en række medier, at regeringens substantielle løft til Forsvaret ville blive på under 2,5 mia. kr. om året. Men det kan man ikke konkludere, siger finansminister Kristian Jensen (V) under sin præsentation af finansloven. Beløbet dækker kun 2018.

I forsvarskredse var det onsdag en stor historie, at regeringens såkaldte “substantielle løft” til Forsvaret ville blive på mindre end 2,5 mia. kr. årligt. Det fremgik af en artikel fra nyhedsbureauet Ritzau, som adskillige medier straks lagde på deres nyhedssider. I artiklen kunne man læse, at regeringen årligt havde afsat 2,5 mia. kr. i en såkaldt “forhandlingsreserve” i perioden fra 2018-2021.

»Det er med andre ord inden for dette beløb, at Forsvaret skal have løftet det årlige budget på 21 milliarder kroner. Beløbet må dog ventes at blive mindre end 2,5 milliarder kroner, hvis parterne kun vælger at hente penge fra reserven. Regeringen gør det nemlig klart i udspillet til finanslov, at man ikke har tænkt sig at bruge hele reserven på Forsvaret,« stod der.

Men præmissen i historien er forkert, gjorde finansminister Kristian Jensen (V) det klart under præsentationen af regeringens udspil til en finanslov her til formiddag. Ifølge ham dækker puljen kun de områder, som regeringen vil prioritere i 2018 og kan således ikke tages til udtryk for, hvad der kommer til at være af finansiering i det kommende forsvarsforlig.

»Derfor kan man IKKE ud af vores forhandlingsreserve se, hvad regeringen vil komme med af nyt på forsvarsudspillet,« siger Kristian Jensen.

Dækker alene udgifter i 2018

Derimod er det korrekt, at ekstra penge til Forsvaret i finansåret 2018 skal findes i forhandlingsreserven på 2,5 mia. kr. Den dækker ifølge finansministeren også øgede udgifter til politiet, Kriminalforsorgen og ordnede forhold på det danske arbejdsmarked.

»En serviceoplysning om vores forhandlingsramme: Vi har en forhandlingsreserve i finansloven på 2,5 mia. kr. Den skal bruges til at forhandle de prioriteter, der er for 2018, på plads – herunder det løft, der vil være i 2018 på forsvarsområdet. Men vi forventer jo, at et løft på forsvarsområdet vil ske over en flerårig periode. Det vil være et flerårigt forlig, der giver Forsvaret tid og plads til at investere klogt og rigtigt og løfte den indsats, som vi gerne vil have, til et substantielt højere niveau,« siger Kristian Jensen.

Ifølge Kristian Jensen arbejder regeringen stadig sammen med Forsvarets ledelse på oplægget til det kommende forsvarsforlig, som efter planen vil blive præsenteret i begyndelsen af oktober. Først til den tid vil offentligheden få et indblik i den beløbsmæssige størrelse på det »substantielle løft«, som står beskrevet i regeringsgrundlaget.

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer