Budgetanalysen: Forsvaret kan effektivisere for mere end 1 mia. kr.

1
Konsulenthuset Struensee & Co. har fundet et effektiviseringspotentiale under hele Forsvarsministeriets område på op til 1.143 mio. kr.

Det kan godt være, at der venter et “substantielt løft” i det kommende forsvarsforlig. Men inden da skal Forsvaret på skrump. Alene på det operative område har budgetanalysen fundet potentielle effektiviseringer for 522-644 mio. kr.

Det operative område under Værnsfælles Forsvarskommando (VFK) leverer langt det største potentiale i den netop afsluttede budgetanalyse, som skulle identificere mulige effektiviseringer på Forsvarsministeriets ressortområde. Mere præcist kan det operative område levere besparelser eller effektiviseringer – alt efter øjnene der ser – i størrelsesordenen 522-644 mio. kr.

Det samlede ”potentiale” under Forsvarsministeriets ressortområde løber op i 869-1.143 mio. kr. fuldt indfaset i 2022. Det fremgår af den seneste udgave af den budgetanalyse, som konsulentfirmaet Struensee & Co. har udarbejdet for Finansministeriet, og som OLFI har set.

Artiklen fortsætter under billedet …

TEASER Moller
Klik på billedet for at læse oberst Lars R. Møllers kommentar til den mulige omlægning af Hæren i forbindelse med det kommende forsvarsforlig.

Beløbene er i løbet af sommeren blevet justeret væsentligt nedad, idet man i et tidligere udkast opererede med et potentiale på mellem 1.000 og 1.437 mio. kr. på tværs af Forsvarsministeriets område, som ud over det operative under Værnsfælles Forsvarskommando også tæller personale og materiel foruden en række øvrige selvstændige styrelser.

Budgetanalysen skal lukke hullet i Forsvarets økonomi

Budgetanalysen blev iværksat for at dække det hul i økonomien, som opstod efter købet af nye kampfly i juni sidste år, ligesom udgiften til erstatningsudbetalinger til veteraner med PTSD også manglede finansiering. Det samlede sparrekrav fra Finansministeriet lød på 950 mio. kr., hvoraf det operative område under forsvarschef Bjørn Bisserup blev pålagt at finde “effektiviseringer” for 600 mio. kr.

Læs også: Jordskælv på vej i Forsvaret – Regimenter og skoler står til nedlæggelse

Rapporten lister en lang række effektiviseringsforslag, som kommer til at betyde omfattende ændringer og en nyordning af den operative del af Forsvaret. Planen vil i løbet af efteråret blive præsenteret for de politiske partier på Christiansborg, som inden årsskiftet skal indgå aftale om et nyt forsvarsforlig gældende til og med 2022. Hovedoverskriften på det kommende forlig bliver, at Forsvaret får tilført “et substantielt løft”, som regeringen har lovet i sit regeringsgrundlag. Dermed er der lagt op til, at politikerne først lader Forsvaret selv finde en mia. kr., inden regeringen med forligspartierne tilfører penge.

Artiklen fortsætter under billedet …

TEASER Dalby
Klik på billedet for at læse oberst John Dalbys debatindlæg om den mulige omorganisering af Hæren i forbindelse med det kommende forsvarsforlig.

Hans Engell er tidligere konservativ partiformand og forsvarsminister i Schlüter-regeringen og fungerer i dag som politisk kommentator på bl.a. TV2. Ifølge ham skal man se de to økonomiske krav i en sammenhæng.

“Vi har et minus fra den sidste forligsperiode, og det bygger man så ind i en ny forsvarsfatale, så den gamle gæld bliver dækket ind. Hovedproblemet er, hvor pengene skal komme fra. Jeg tror ikke, at der er den store uenighed om, at Forsvaret selv skal finde nogle penge, og at der skal tilføres nogle nye. Men vi taler om, at regeringen ikke har penge til at tilføre 4-5 mia. kr. med alle de tiltag, der er røget ud af den økonomiske politik,” siger han.

Man kan ikke realisere alle de teoretiske besparelser

Ifølge ham skal man heller ikke regne med, at alle effektiviseringsforslagene bliver ført ud i livet. Samme opfattelse deler Peter Viggo Jakobsen, som er Ph.D og lektor ved Forsvarsakademiet.

“Konsulenthuset McKinsey fandt også en masse besparelser, som, da det kom til stykket, ikke kunne realiseres alligevel, fordi de endte med at fordyre ting andre steder. Det ser man også nu, hvor man lavede om på officersuddannelserne, så man ikke længere kunne gå et år på videreuddannelse trin II (VUT-II) på Forsvarsakademiet med fuld løn. Nu skal man gøre det i sin fritid, og så sparede man en masse penge. Men i stedet kom der en masse overarbejde. Så at tro, at man kan realisere alle de teoretiske besparelser, vil jeg stille mig tvivlende over for,” siger han.

Budgetanalysen og det endelige oplæg til politikerne bliver i den nærmeste fremtid afleveret til Forsvarsministeriet, hvorefter Finansministeriet forventeligt skal bruge en måned på at regne de endelige data igennem. Omkring den 1. oktober forventer regeringen at kunne præsentere sit endelige udspil til et forsvarsforlig.

I løbet af de kommende uger vil OLFI rette fokus på tilblivelsen af forsvarsforliget.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer