Chef for uddannelsen i JDR: ”Beslutningen er nødvendig”

15
Forsvarschef Bjørn Bisserup (med korslagte arme) besøgte i begyndelsen af april Jydske Dragonregiment i Holstebro, hvor han bl.a. så på kampvogne og ammunition med oberstløjtnant Jesper Møller-Pedersen (til højre for forsvarschefen), som er chef for uddannelsesbataljonen. Foto: Oversergent T. Anker/JDR

Annulleringen af reaktionsstyrkeuddannelsens juni-hold ved JDR giver mulighed for at erstatte kadrens befalingsmænd og officerer, som skal på nødvendige kurser. Også ved Trænregimentet bakker man op om beslutningen.

Det kom i dag som noget af en overraskelse for en del tjenestegørende ved Jydske Dragonregiment (JDR), at juni-optaget på reaktionsstyrkeuddannelsen (HRU) er blevet annulleret. Men ikke hos Jesper Møller-Pedersen, som er oberstløjtnant og chef for Uddannelsesbataljonen. Ifølge ham er bataljonens primære ”kunder” panserbataljonen og panserinfanteribataljonen ved regimentet, og her har man oplevet en langt større fastholdelse end forventet. Derfor, mener han, at beslutningen er den rigtige.

”Beslutningen er nødvendig. Afgangen fra HRU-holdet i december har været ekstraordinært lav, og vi ønsker naturligvis, at der er en sammenhæng mellem produktionen og aftaget. Jeg er ikke interesseret i at stå med en ordentlig håndfuld soldater i februar 2018, som vi efterfølgende ikke har nogen job til. Det ville – om jeg så må sige – være penge ud ad vinduet,” siger Jesper Møller-Pedersen.

Situationen er den samme ved Trænregimentet

OL Axel Lottrup
Oberstløjtnant Axel Lottrup er produktionschef ved trænregimentet i Aalborg. Foto: Forsvaret

Også ved Trænregimentet i Aalborg har afgangen fra enhederne været lav, og det har afstedkommet en situation, som ligner den i Holstebro. Det fortæller oberstløjtnant Axel Lottrup, som produktionschef ved regimentet, der bl.a. rummer militærpolitiet (MP) og Forsvarets store logistikenheder.

”Hos os er friskningsbehovet ikke eksisterende. Vi har fuld bemanding på almindelige konstabler, og vi har end da enheder, hvor vi har flere konstabler, end vi har stillinger til. Derfor er der ikke noget behov for at uddanne flere. Det gælder også for vores helt unge befalingsmænd. Vi har faktisk reduceret indtaget på sergentskolen med ca. 50 pct., fordi vi har fyldt op i rækkerne. På den måde er der tale om rettidig omhu, når vi prøver at skrue ned,” siger Axel Lottrup.

Ifølge ham begyndte 60 personer på HRU ved Træneregimentet i december, og af dem er der stadig 51 tilbage. Regimentet forventer dog kun at kunne ansætte 7-8 af dem efter endt uddannelse i august og arbejder i stedet på at hjælpe de resterende til ansættelse ved andre myndigheder i Forsvaret.

Giver mulighed for at lukke huller

JesperMoller skaaret
Jesper Møller-Pedersen er oberstløjtnant og chef for Uddannelsesbataljonen ved Jydske Dragonregiment (JDR) i Holstebro. Foto: T. Anker/JDR

Tilbage i Holstebro glæder Jesper Møller-Pedersen sig over, at man fra 1. Brigades side med annulleringen af juni-optaget forsøger at skabe bedre sammenhæng mellem mål og midler, og beslutningen har derfor også hans ”fulde opbakning”. Samtidig giver beslutningen mulighed for at få lukket nogle huller i forbindelse med obligatorisk efteruddannelse og kursusvirksomhed for både befalingsmænd og officerer.

”Det giver mig kapacitet til at kompetenceudvikle i efteråret, hvor jeg har andre førere, der kan sættes ind og udfylde hullerne. Endvidere giver det mulighed for afvikling af overarbejde, så vi samlet set vil stå stærkere og velforberedte til det kommende HRU-hold i december,” siger han.

Men beslutningen har desværre den bagside, at der er en underafdelingschef, som ikke får lejlighed til at gennemføre reaktionsstyrkeuddannelse for den enhed, som han var designeret til. Selv om det er trist for den pågældende chef, giver det ifølge bataljonschefen ingen mening at kaste så mange ressourcer efter en enkelt officer.

“Jeg havde selv været træt af det”

”Det er ressourcerne bare ikke til lige nu. Jeg synes ikke, at vi skal lade så mange soldater komme i klemme, fordi vi skal uddanne en officer eller to. Jeg havde selv været træt af det, og den pågældende officer er selvfølgelig skuffet. Men han kan godt se, at det er den rigtige beslutning, og det, synes jeg, er stort,” siger Jesper Møller-Pedersen.

Selv om der går en del skuffede soldater rundt, mener Jesper Møller-Pedersen, at annulleringen af juni-optaget ved regimentet bør ses som en succeshistorie.

”Vi rammes i uddannelsesbataljonen af en succes ved den stående reaktionsstyrke, der har haft mindre afgang end forventet. Vi kender ikke forklaringen på, hvorfor det er gået sådan. Men det kan spille ind, at panserinfanteribataljonen og dele af panserbataljonen er ved at bygge op til en beredskabsperiode som en del af Natos Very High Readiness Joint Task Force (VJTF),” siger Jesper Møller-Pedersen.

guest
15 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer