Tyskland inviterer Danmark med i samarbejde om ubåde

1
Det er konventionelle tyske ubåde som denne 212A fra 2005, som de danske marinesoldater eventuelt får mulighed for at sejle med på. Foto: Deutsche Bundeswehr

Den tyske flåde har svært ved at bemande sine ubåde og har derfor inviteret danske søfolk med om bord. Muligheden giver Søværnet unik chance for at indhente værdifuld erfaring og viden, som Søværnet ikke længere råder over.

Gennem de seneste to år har Søværnet udviklet et velfungerende samarbejde med den tyske flåde, som måske er på vej ind ind i en ny fase. Således har den tyske flådechef, viceadmiral Andreas Kraus, inviteret danske marinesoldater til at sejle med om bord på de tyske ubåde, som ligger i Eckernförde syd for Flensborg. Det bekræfter kontreadmiral Frank Trojahn, som er chef for marinestaben.

”Jeg synes, at det lyder vældig spændende,” siger Frank Trojahn.

Siden Danmark i 2004 nedlagde de danske ubåde, har Danmark reelt set ikke vidst, hvad der sejler rundt under overfladen i de danske farvande. Derudover har de danske fregatter og støtteskibe klaret sig mindre godt i de Nato-tests, der i maritimt sprog hedder ASW – Anti Submarine Warfare – altså imødegåelse af truslen fra ubåde, fordi de ganske enkelt ikke har haft nogen ubåde at øve sig på.

Ifølge Frank Trojahn har den tyske marine tilbudt danske marinesoldater at sejle med på skibe og ubåde i større øvelser, hvilket ville give Søværnet en unik mulighed for at få indsigt i en verden, som Danmark ikke længere har nogen indsigt. Over for OLFI bekræfter Frank Trojahn, at tilbuddet bl.a. dækker over at lade Søværnets overfladefolk i det såkaldte ASW deltage i øvelser og dermed opbygge nye kompetencer, lige som det vil være muligt at få 5-10 danske marinesoldater om bord i de tyske ubåde.

Tilbuddet fra den tyske flåde skal dog besluttes politisk, før det kan føres ud i livet. Men et eventuelt samarbejde vil langt fra være enestående, da det danske forsvar har en lang række samarbejdsaftaler med andre Nato-lande, som omfatter udveksling af soldater.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer