spot_img

Peter Bartram skal fremover forsvare presse- og ytringsfriheden

Afgående forsvarschef Peter Bartram skal være næstformand i JP/Politikens Hus, hvor han afløser sin gode ven, Jørgen Ejbøl. General Bartram fik ellers en røffel for et halvt år siden for at knægte Forsvarets medarbejderes ytringsfrihed.

JP/Politikens Hus oplyser i en pressemeddelelse, at afgående forsvarschef Peter Bartram overtager pladsen som næstformand i JP/Politikens Hus’ bestyrelse, når Jørgen Ejbøl går på pension med udgangen af februar.

Peter Bartram har været forsvarschef siden 2012, men valgte ifølge ham selv at stoppe nu, da hans kontrakt udløb til marts. Han afløses i morgen eftermiddag af Bjørn Bisserup ved en parade på Frederiksberg Slot.

Læs også: Forsvarschefens hårfine balancegang

Peter Bartram blev i 2008 medlem af Jyllands-Postens Fond, men forlod posten, da han blev udnævnt som forsvarschef. Samme fond har også udpeget ham til næstformandsposten i JP/Politikens Hus.

“Peter Bartrams karriere taler for sig selv. Hans kompetencer spænder meget vidt, og han har stærke strategiske evner. Tilmed er Peter Bartram et engageret menneske med interesse for samfundets udvikling. Jeg glæder mig til at arbejde sammen med ham i formandskabet,” siger Lars Munch, som er formand i JP/Politikens Hus.

Håber at kunne bidrage med erfaring

Peter Bartram kalder det en ære at indtræde i bestyrelsen i JP/Politikens Hus.

“JP/Politikens Hus spiller en afgørende rolle i det danske demokrati. Jeg håber, at min erfaring og mine kompetencer kan bidrage til den fortsatte udvikling af Danmarks største, publicistiske virksomhed,” siger han.

Læs også: Kan Forsvarets medarbejdere have tillid til chefen – og hans minister?

Hverken Jørgen Ejbøl eller Peter Bartram har lagt skjul på, at de er gode venner. De mødte hinanden på Forsvarschefens Sikkerhedspolitiske Kursus (SIKU) i 2007, da Jørgen Ejbøl var bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus, og Peter Bartram var oberst og chef for 1. brigade. Kurset er med internat og varer to uger og er et forum, hvor der ofte knyttes tætte bånd både professionelt og privat.

I efteråret udkom bogen Pansergeneralen om Jørgen Ejbøl, og heri giver Jørgen Ejbøl Peter Bartram følgende skudsmål:

“Han (er) ingen duksedreng, men skarp og altid velforberedt. Det hele var ordnet og parat, og når der kom forslag fra ham, var der virkelig tjek på tingene.”

Læs også: Det nytter ikke, at ledelsen meningsmonopoliserer hele etaten

I samme bog fortæller Peter Bartram, at Jørgen Ejbøl var en af de første, han ringede til, da han blev opfordret til at søge jobbet som forsvarschef.

“Jeg havde brug for at tale med nogen inden for Forsvaret og udenfor. Ejbøl og jeg kendte hinanden godt nok til at kunne tale kvalificeret om det,” fortæller Peter Bartram.

Skal forsvare presse- og ytringsfrihed

Med næstformandsposten vender Peter Bartram altså tilbage til medieverdenen, hvor han skal forsvare både presse- og ytringsfriheden – og mediernes rolle i demokratiet. Det kan på nogle virke en lille smule ironisk – for ikke at sige komisk – al den stund, at ombudsmanden i juni rettede en voldsom kritik af netop Peter Bartram for at knægte Forsvarets medarbejderes ytringsfrihed.

Det skete efter, at Peter Bartram på en rundtur til landets tjenestesteder havde truet illoyale medarbejdere med en fyreseddel. Da pressen ønskede at interviewe ham om kritikken, var der lukket fra forsvarschefens side, som i stedet tog på sommerferie og aldrig svarede på kritiske spørgsmål.

Artiklen fortsætter under billedet …

På mediawatch.dk har en læser ved navn Poul Juul da også kommenteret netop dette forhold.

“Vi må håbe, at Bartram har gjort grundigt afbigt for sit angreb på sine medarbejderes grundlovssikrede ytringsfrihed, der var så groft, at Bartram måtte stå skoleret for Folketingets Ombudmand. Ombudsmandens skrivelse må behandles meget grundigt i Politiken – med Bartram som “offer” – inden han sætter sig i næstformandsstolen,” skriver han.

I morgen er Peter Bartram fortid som forsvarschef – og som ny næstformand i JP/Politikens Hus bannerfører for de vigtigste principper om ytringsfrihed og pressefrihed.

Du kan læse hele OLFIs tema om ytringsfrihed under “tema” i menubjælken oven over. 

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer