Forsvarets nye maritime helikopter synker ved nødlanding på vand

13

Mangel på oppustelige opdriftsmidler betyder, at Forsvarets nye Seahawk helikopter går til bunds som en sten ved nødlanding på vand. Den skal primært flyve i Nordatlanten, men civilt ville den være bandlyst til flyvning over hav.

Hvis Forsvarets nye maritime helikopter bliver tvunget til at nødlande på vand, synker den ifølge producenten Lockheed Martin inden for 10 sekunder. Det skyldes, at den ikke er udstyret med det såkaldte flotation system, som er en maritim airbag, der puster sig op i berøring med vand. Flotation er et ufravigeligt krav i civil luftfart, men Forsvaret er ikke underlagt det civile regelsæt og kan derfor lovligt flyve uden.

Læs også: Sikkerhed som vinden blæser

Forsvaret har købt i alt ni Seahawk, som primært skal flyve i Nordatlanten, hvor vejrforholdene ofte er ekstreme med frost, mørke, vind og koldt vand året rundt. For at kompensere for det manglende flotation system har Forsvaret bl.a. fået installeret en ekstra nødudgang og udviklet en redningsflåde, som sidder monteret uden på helikopteren.

Mads Bjerre Nielsen er tidligere pilot i det daværende Søværnets Helikoptertjeneste. Han flyver i dag civil redningshelikopter i Norge og kalder købet af en helikopter uden flotation system for »en sikkerhedsmæssig katastrofe«.

»Jeg vil ikke flyve Seahawk. Det har jeg mit liv og min familie for kært til,« siger han.

Da Norge for år tilbage købte nye maritime helikoptere, var flotation et ufravigeligt krav til producenterne.

»Flotation-systemet anses som vigtigt sikkerhedsudstyr for vore maritime helikopterbesætninger og passagerer i tilfælde af nødlanding på havet – særligt i det arktiske område,« siger oberstløjtnant Knut Erik Oulie fra det norske flyvevåben.

Læs også: Flotation reddede personellet på S-249

Jesper K. Hansen er formand for fagforeningen CS, der organiserer dele af det flyvende personel. Han mener ikke, at den nye helikopter lever op til de fundamentale sikkerhedsmæssige krav. Det gør til gengæld orlogskaptajn Claus Buur fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

»Det er vurderet, at helikopterens sikkerhedsmæssige niveau er acceptabelt,« siger han.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Jyllands-Posten og er offentliggjort samme sted søndag den 11. december 2016.

guest
13 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer