22 armstrækkere sætter fokus på selvmord blandt veteraner – på godt og ondt

1

Det amerikanske internetfænomen “22 pushups” har i løbet af 2016 bredt sig over det meste af kloden med videoer af mennesker, der udfører armstrækkere. Formålet er at sætte fokus på selvmord blandt veteraner, men der er en uheldig bagside – i hvert fald i Danmark.

Bruger du Facebook og kender du nogen med forbindelse til Forsvaret, har du med meget stor sandsyndlighed også set adskillige videoopslag i dit feed på Facebook med mænd og kvinder, som tager 22 armstrækkere. Fænomenet stammer fra USA og har sin egen hjemmeside, som hedder 22kill.com.

Projektet blev søsat i 2013 for at skabe opmærksomhed om selvmord blandt amerikanske veteraner, efter en undersøgelse fra United States Department of Veterans Affairs året for inden viste, at gennemsnitligt 22 veteraner dagligt begår selvmord i USA. Det er et selvmord hver 65. minut.

Ligesom “the Icebucket Challenge” satte fokus på ALS og rejste et større beløb til forskning i sygdommen, har 22 Pushup Challenge bredt sig over hele kloden særligt blandt veteraner, soldater og pårørende. Udfordringen går ud på at tage 22 armstrækkere i 22 dage og dokumentere dagens dont ved at lave et offentligt opslag på Facebook, Twitter, Youtube eller Instagram med hashtaggene #22pushups for #22kill. Ved at gøre det bliver indsatsen talt med i det store regnskab på 22kill.com.

Mr Richie's challenge to myself day 2. @guyritchie

A post shared by David Beckham (@davidbeckham) on

Fænomenet er skabt som et uendeligt kædebrev, hvor man bliver nomineret til at deltage. For hver dags armstrækkere skal man nominere en ny, og dermed spreder 22pushups sig med lynets hast. Indledningsvis blandt ansatte i det amerikanske militær, hvorfra udfordringerne spredte sig til de internationale missioner og ramte alverdens nationaliteter herunder også danskere. Også kendte som eksempelvis fodboldspilleren David Beckham tog imod udfordringen og postede en video (se ovenfor), hvor han laver 22 pushups på et piano alene iført underbukser.

Kampagnens mål var at nå 22 mio. armstrækkere på verdensplan, og det har 22kill.com netop nået. Tælleren rundede i weekenden 22 mio. pushups, og i dag nærmer tallet sig de 23 mio.

Har lavet pushups i vinafdelingen i det lokale supermarked

Også i Danmark har 22pushup fået vind i sejlene. En af dem, som har taget udfordringen op og lagt et stort engagement i fortællingen, er Stephen Erik Becker. Han har en fortid i Den Kgl. Livgarde som sergent, oversergent og reserveofficer, men har aldrig selv været udsendt. I dag arbejder han som seniorkonsulent i Mercuri Urval og er boksetræner i sin fritid.

“Jeg blev nomineret af en af mine gamle gardere, som også har været officer og udsendt. Det ville jeg gerne bakke op om, og det kræver ikke særligt meget. Men i stedet for at holde det i et lukket kredsløb om folk i Forsvaret tænkte jeg, at jeg ville invitere folk med til at deltage og på den måde komme bredere ud med budskabet,” siger Stephen Erik Becker.

På den baggrund har Stephen Erik Becker lavet armstrækkere med sine kolleger på kontoret, med bokseklubben, med vinmanden og hans medarbejdere i supermarkedet i Hørsholm og ikke mindst med Pia Agerskov, der udover sit almindelige arbejde som marketingkoordinator også er boksetræner, fitnesstræner og træner på et forløb for veteraner. Netop den video er set af over 3.000 personer (se nedenfor).

Artiklen fortsætter under videoen …

Enhver opmærksomhed flytter noget

En anden engageret dansk “armstrækker” er Christian Herskind. Han er direktør i Refshaleøen A/S, oberst af reserven og sammen med Peter Højland medstifter af Soldaterlegatet, som har rejst over 100 mio. kr. og årligt hjælper 400-600 veteraner og pårørende med alt fra dækning af medicinudgifter til juridisk og økonomisk rådgivning. Egentlig havde Christian Herskind forsvoret nogensinde at ville deltage i en viral kampagne som #22pushups, men efter at være blevet nomineret flere gange, gik han all in.

“Jeg tror, at enhver opmærksomhed flytter noget. Spørgsmålet er selvfølgelig hvor meget. Men enhver opmærksomhed, som får nogle til lige at tænke tre sekunder på selvmord blandt veteraner, er små dråber, som langsomt fylder spanden op. Jeg tror ikke, at det revolutionerer verden. Men jeg tror på, at det er vigtigt at have initiativer, som til stadighed holder fokus på, at nogle har det svært,” siger Christian Herskind.

Artiklen fortsætter under billedet …

Forretningsmanden Christian Herskind er oberst af reserven og en af de mange danskere, som sprunget med på #22pushups. Her gennemfører han dagens workout med sønnen Emanuel på ryggen. Privatfoto
Forretningsmanden Christian Herskind er oberst af reserven og en af de mange danskere, som er sprunget med på #22pushups. Her gennemfører han dagens workout med sønnen Emanuel på ryggen. Privatfoto

Han var udsendt til Afghanistan i 2006 og kom selv styrket tilbage. Men han kunne også se, at det langt fra var alle, som gjorde det. Og efter at have været engageret i Soldaterlegatet i flere år har Christian Herskind for alvor fået øjnene op for, hvem der slås med alvorlige mén på grund af deres udsendelser.

“Især dem fra Balkan har haft svært ved at få den optimale behandling. Nu går det bedre, men mange har stadig problemer. Da vi i sin tid stiftede soldaterlegatet, troede vi, at vi primært ville komme til at have med fysisk skadede soldater at gøre. Men vi har især hjulpet de psykisk skadede soldater. Gennem det arbejde har jeg mødt mange skæbner, som har gjort, at jeg ikke kunne andet end at fortsætte mit engagement,” siger Christian Herskind.

Veteraner står for 18 pct. af selvmordene i USA

I foråret og sommeren bragte fire sager i Danmark fornyet fokus på veteraner med psykiske ledelser, da tre veteraner begik selvmord inden for fire måneder og en fjerde veteran dræbte sin mor og far med en økse. Historierne fik massiv medieomtale, hvilket på den ene side er godt for opmærksomheden på problemet – og på den anden side er mediernes fokus med til at fordreje virkeligheden. Det mener Flemming Olsen, som er psykolog på Veterancentret i Ringsted.

“Det er rigtig godt at have fokus på mennesker, som tager deres eget liv. Det er et vigtigt emne at tage fat i – også for veteraner. Men problemet er, at selvmord blandt veteraner får langt større opmærksomhed i medierne end andre selvmord. Det betyder, at det i medierne kan virke som om, at kun veteraner tager deres eget liv, og det passer ikke. Dermed virker problemet større, end det reelt set er,” siger Flemming Olsen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Medarbejderne i Dalgaard Supermarked i Hørsholm tager #22pushups sammen med Stephen Erik Becker. Privatfoto
Medarbejderne i Dalgaard Supermarked i Hørsholm tager #22pushups sammen med Stephen Erik Becker. Privatfoto

Ifølge officielle tal er der også himmelvid forskel på selvmordsstatistikken blandt veteraner i henholdsvis USA og Danmark. I USA begår omkring 8.000 veteraner selvmord hvert år, hvilket er flere menneskeliv, end USA mistede i krigen i Irak. Ud af en befolkning på 319 mio. tager 42.773 amerikanere ifølge American Foundation for Suicide Prevention deres eget liv hvert år, og det betyder, at veteranerne udgør 18 pct. af USA’s samlede selvmord.

Billedet ser helt anderledes ud i Danmark

Anderledes ser det ud i Danmark. Ifølge Danmarks Statistik tog 629 personer deres eget liv i 2014, og blandt veteraner ligger det gennemsnitlige antal selvmord om året på tre til fire. Dermed ligger antallet af selvmord blandt veteraner under befolkningsgennemsnittet.

“Det overrasker mange, når de hører det, fordi det lyder mærkværdigt. Men når medierne tager fat i en historie, bliver den forstørret voldsomt. Omkring to personer tager deres eget liv hver dag i Danmark, og dem hører vi aldrig om,” siger Flemming Olsen.

De negative historier om selvmord blandt veteraner kan dermed utilsigtet være med til at stigmatisere hele gruppen af veteraner, selv om langt størstedelen klarer sig godt, og mange er kommet styrket hjem fra en udsendelse med Forsvaret. Ifølge Flemming Olsen skal man også huske på, at mange andre hændelser og begivenheder som eventuelle fyringer, skilsmisser og dødsfald kan være medvirkende årsager til, at nogle vælger at begå selvmord, og dermed er statistikken ikke sort-hvid.

Kan give større fokus og hjælp fra donorer

Alligevel glæder Flemming Olsen sig over den virale kampagne #22pushups.

“Der er noget anerkendelse i, at man laver armstrækkere for at vise, at man tænker på nogle, som har det svært. Det er alt andet lige rart. Sådan et fænomen kan også have den konsekvens, at veteransagen får større fokus, og at nogle donorer på den baggrund vil støtte sagen. Det er også positivt,” siger Flemming Olsen.

Du kan finde mange flere videoer af #22pushups ved at søge med hashtagget på Youtube, Facebook, Twitter og Instagram. I videoen øverst i artiklen er det kajakroeren Mike Pelayo, som får besøg af to hvaler under udførelsen af #22pushups, og nedenfor er det den amerikanske skuepillerinde Katrina Law, som udfordrer Robert Matthew Van Winkle også kendt under navnet “Vanilla Ice”.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer