spot_img

Landsholdet støtter FC Granatchok

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

I aften spiller det danske fodboldlandshold i helt hvide spilledragter for at symbolisere en ny begyndelse med en ny træner, ny hovedsponsor og to missede slutrunder i bagagen. Overskuddet fra salget af de hvide trøjer går til at hjælpe sårede soldater.

Normalt forbinder man ikke det danske fodboldlandshold med Forsvaret og soldater. Men i aften er situationen en anden, når landsholdet indleder efterårssæsonen med en venskabskamp mod Liechtenstein i Horsens. Landsholdet har misset de to seneste slutrunder og siden da fået ny træner og ny hovedsponsor, hvilket Hummel gerne vil markere med en helt ny begyndelse. Det sker ved, at landsholdet for denne ene gang spiller i helt hvide spillerdragter, hvor også DBU-logo og Hummel-logo er i hvidt.

Kammeratskabet er i højsædet, når FC Granatchok træner og spiller fodbold. Foto: Jesper Mortensen/FC Granatchok
Kammeratskabet er i højsædet, når FC Granatchok træner og spiller fodbold. Foto: Jesper Mortensen/FC Granatchok

Da den hvide spilledragt således er en engangsforestilling kommer trøjerne ikke i handlen – og dog. Hummel laver 99 unikke nummererede trøjer, som kommer til salg i to udvalgte modebutikker i henholdsvis Aarhus og København.

“Derudover holder vi en auktion over spillernes trøjer efter kampen, så her kan man bare byde ind på bruun-rasmussen.dk fra på fredag. Og gerne lidt rundhåndet, for overskuddet går ubeskåret til FC Granatchok. Det er en fodboldklub for danske soldater, der er kommet hjem med krigsskader, og som fortjener en chance til. Ligesom landsholdet,” siger Søren Lund, som er kommerciel direktør i Hummel.

DBU-direktør er reserveofficer

I DBU er Claus Bretton-Meyer direktør. Han er selv oberstløjtnant af reserven og chef for informationsoperationer i Danske Division. I 10 år har han været tilknyttet divisionen og tillige været chef for informationsoperationer i Nato Responce Force gennem to år. For ham er det derfor helt naturligt, at DBU bakker op om et projekt som FC Granatchok.

“DBU ønsker gennem støtten til FC Granatchok at sætte fokus på de mange veteraner, der er kommet tilbage fra diverse missioner med flere problemer, end da de tog af sted. Hele samfundet bærer et stort ansvar for, at der tages ekstra godt af dem. De er trods alt sendt i krig af et enigt folketing,” siger Claus Bretton-Meyer til OLFI.

Han gør endvidere opmærksom på, at DBU også støtter en række andre grupper, der har det svært i hverdagen – bl.a. sygdomsramte, asylansøgere, børn og mange flere.

Skaber en positiv kontrast i hverdagen

Hos FC Granatchok glæder man sig over udsigten til en lille håndsrækning fra landsholdet. Pengene skal primært gå til pølser på grillen, fordi det sociale og fællesskabet omkring holdet tæller lige så højt som det at spille fodbold. Det fortæller Søren Lassen, som sammen med Tom Jæger tog initiativ til at stifte FC Granatchok i 2013. 

“Når veteranerne mødes i veteranhjemmene, går snakken hurtigt på problemer med kommunen og arbejdsmarkedet. Der kan FC Granatchok være en positiv kontrast i hverdagen, hvor man får noget andet at snakke om. Man kommer ud af osteklokken, møder nogle andre mennesker og får rørt sig,” siger Søren Lassen.

FC Granatchok er stiftet i København og har hidtil spillet primært på Amager. Men det har været svært at få en regelmæssig træning, og det er håbet, at et øget fokus vil gøre det muligt at mødes en gang om ugen. Spillerne er typisk veteraner med ar på sjælen, som navnet også antyder, men det er åbent for alle veteraner og deres pårørende.

“Der er nogle, som har haft deres store sønner med, og de er meget velkomne. Det vigtigste er, at vi hygger os og har en god atmosfære,” siger Søren Lassen, som ikke selv er veteran.

Efterskrift 20. september: DBU-direktør Claus Bretton-Meyer oplyser i Go’ Morgen Danmark, at der blev samlet 101.300 kr. ind til FC Granatchok ved salg af de hvide spilletrøjer fra landskampen mod Liechtenstein.

Når fodboldlandsholdet i aften spiller venskabskamp mod Lichtenstein i Horsens, går overskuddet fra salg af de unikke hvide trøjer til FC Granatchok. Foto: DBU
Når fodboldlandsholdet i aften spiller venskabskamp mod Lichtenstein i Horsens, går overskuddet fra salg af de unikke hvide trøjer til FC Granatchok. Foto: DBU

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer