spot_img

Regeringen afsætter 800 mio. kr. til forsvar, politi og terrorbekæmpelse

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

På Nato-topmødet i polske Warszawa lovede statsministeren de allierede i forsvarsalliancen, at også Danmark ville øge sit forsvarsbudget. Men med under en mia. kr. til deling med politi og terrorbekæmpelse er der langt op til nabolandenes investeringer.

Ud af en samlet plan til 65 mia. kr. går de 800 mio. kr. til at styrke politiet, Forsvaret og terrorbekæmpelsen. Det fremgår af regeringens 2025-plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag præsenterede.

Reelt set er det samlede beløb i en såkaldt sikkerhedspulje på 2,2 mia. kr. fordelt på 100 mio. kr. i 2017, 500 mio. kr. i 2018 og 800 mio. kr. i både 2019 og 2020. Det fremgår af finanslovforslaget, som regeringen præsenterede sammen med sin 2025-plan. Pengene skal ifølge regeringen sikre, at Danmark bliver ved med at være “et sikkert og trygt land”.

Det fremgår ikke, hvordan regeringen vil fordele pengene mellem de tre områder, men i Forsvarsministeriet glæder forsvarsminister Peter Christensen (V) sig over, at planen skaber et bedre økonomisk råderum for Forsvaret.

”Det sikkerhedspolitiske billede har ændret sig. Krige, konflikter og uro rykker tættere og tættere på os, og især sommerens grusomme terrorhandlinger har vist behovet for, at vi tager bestik af situationen. Helhedsplanen skaber det nødvendige økonomiske råderum til at investere i en styrkelse af vores nationale sikkerhed, hvilket er helt afgørende for danskernes tryghed,” siger han.

Langt fra Norges investeringer i forsvaret

På Nato-topmødet i Warszawa lovede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen ville øge forsvarsbudgettet, og med 2025-planen er det løfte til dels indfriet. Det skete efter, at alle de allierede Nato-lande omkring Østersøen har valgt at investere massivt i forsvar, ligesom også Sverige og Finland har gjort det.

Senest meldte den norske regering i juni ud, at den vil investere 165 mia. norske kroner i det norske forsvar over de kommende 20 år.

Set i det lys er regeringens øgede investeringer i den nationale sikkerhed begrænsede. Der kan imidlertid blive afsat yderligere midler til Forsvaret, når regeringen i løbet af det kommende år skal forhandle et nyt forsvarsforlig gældende fra januar 2018.

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer