spot_img

Forsvarschefen gentager livechat og udvider til to timer

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Tirsdag eftermiddag kunne alle interesserede stille spørgsmål direkte til forsvarschefen, som udvidede spørgetiden. Men mange fik ikke svar, og derfor gentager generalen initiativet på tirsdag med udvidet spørgetid.

Tirsdag eftermiddag sad forsvarschef, general Peter Bartram, klar ved tastaturet på sin computer i Kuglegården for at svare på spørgsmål fra medarbejdere og andre med interesse for Forsvaret. Mere præcis nåede han at skrive 21 svar til lige så mange spørgsmål, men mange flere havde skrevet og fik ikke svar.

Derfor udvidede Peter Bartram først sin livechat fra 45 minutter til en time og besluttede siden hen at gentage seancen. Men at forsvarschefen selv opfattede livechatten som en succes, lægger han ikke skjul på.

“At chatte var noget helt nyt for mig. Jeg synes, at der kom rigtig mange gode og relevante spørgsmål – både konstruktive og kritiske – og jeg oplevede et stort engagement fra dem, der deltog. Derfor har jeg allerede besluttet at gøre det igen i næste uge. Om det er en form, der også skal benyttes fremover, har jeg ikke lagt mig fast på,” skriver forsvarschefen i et skriftligt svar til OLFI.

Forsøgte at svare på kritiske spørgsmål

Forsvarschefen ønsker ikke at stille op til et interview, men han skriver i mailen, at han har stort fokus på debatkulturen i Forsvaret og de ansattes muligheder for at ytre sig frit.

”Jeg har hele tiden øje for, hvordan debatkulturen og Forsvarets ansattes mulighed for at ytre sig kan styrkes. At chatte er bare et af de tiltag, jeg har sat i gang for at forbedre kommunikationen. For jeg ønsker en åben og ærlig dialog om det forsvar, som vi alle brænder for at udvikle,” skriver han.

Blandt spørgsmålene var der både nogle meget konkrete, som forsvarschefen lovede at følge op på, og der var spørgsmål, som forsvarschefen ikke kunne svare på – og derfor bad spørgerne om at gå andre steder hen med. Og der var kritiske spørgsmål, som forsvarschefen forsøgte at svare på:

“Af hvilken grund udliciterer man Forsvarets skydeområder? Og hvorfor tror toppen i Forsvaret, at udlicitering er vejen frem, når det er bevist flere steder, at det kun bliver dyrere, og at man får dårligere service?,” spurgte “Dennis”.

“Vi skal ikke udlicitere pr. automatik og gør det heller ikke. Grundlæggende gør vi det for at koncentrere os om vores operative kerneopgaver. Jeg må erkende, at vi har gode og dårlige erfaringer. Men når andre kan gøre det billigere, får vi flere midler til materiel, ammunition mv.,” svarede forsvarschefen.

Spørger føler større kløft mellem medarbejdere og ledelsen

Chatteren “Tue” skrev, at han sidder med en følelse af, at forsvarstoppen er rykket længere væk fra Forsvaret og de enkelte medarbejdere og tættere på politikerne. Han føler det som medarbejder svært at kunne identificere sig med Forsvarets ledelse og mangler følelsen af, at ledelsen og medarbejderne spiller på samme hold:

“Jeg føler, at der er dannet en større kløft mellem medarbejderne og forsvarstoppen. Er det et tegn på “nye tider” i Forsvaret, eller kan vi forvente, at I vil prøve at binde jer tættere på os medarbejdere igen? Jeg føler, at afstanden mellem os på gulvet og forsvarstoppen er blevet så stor, at vi ikke kan føle en egentlig militær relation mere. Personligt betragter jeg jer som politikere mere end soldater. Jeg synes personligt, at det er en rigtig ærgerlig udvikling og ville ønske et tættere militært bånd mellem forsvarsledelsen og os på gulvet. :),” hvortil forsvarschefen svarede:

“Tue, jeg er ked af, at du har den følelse. Jeg og mine chefer bruger meget tid på at være ude ved enhederne og forstå deres hverdag, vilkår og udfordringer. Vi diskuterer det ofte i chefkredsen, ligesom det indgår i dele af min rådgivning af det politiske niveau. Men jeg er altid interesseret i at gøre tingene bedre. At komme i tættere dialog. Og jeg håber, denne lille aktivitet har bidraget.”

Kære forsvarschef: Var kritikken urimelig?

I løbet af den timelange chat nåede spørgsmålene vidt omkring fra karrierevejledning over afgang af officerer til en konstabel, som mangler en bolig efter skilsmisse og flere udsendelser. Fra mangel på ammunition i Hæren til mangel på uddannede mekanikere og teknikere. Og så slap general Bartram heller ikke for at svare på spørgsmål om sine udtalelser på sin rundtur til tjenestestederne, som ombudsmanden i juni gav ham en røffel for.

“Kære forsvarschef – jeg vil høre dig, om du i dag mener, at kritikken af dig efter de famøse udtalelser på din rundtur var urimelig?,” spurgte Michael, hvortil generalen svarede:

“Jeg vedstår, at noget af mit ordvalg var forkert. Der skal ikke herske tvivl om de ansattes ytringsfrihed. Men jeg fastholder, at jeg synes, vi skal tale ordentligt til hinanden. Trods medieomtalen synes jeg, at der stadig er højt til loftet i Forsvaret. Folk udtrykker tit kritik eller uenighed. Og det har jeg det fint med.”

Forsvaret op lyser på Facebook, at chatten med forsvarschefen fortsætter tirsdag den 30. august kl. 17.30 i to timer. Du kan læse den fulde chat fra tirsdag den 23. august her.

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer